27 септември 2007

Анализ на медийното поведение на Бойко Борисов

Днес ще предложим един по-различен подход. Публикуваме интервюто, дадено от Борисов пред Георги Коритаров, като добавяме коментари между редовете. Интервюто е свалено и пуснато в Интернет от "Фокус"

Водещ: Започва “Коритаров LIVE”. Оспорвана ли ще е битката за София? Гост – кметът на столицата и кандидат за втори мандат Бойко Борисов. Добро утро и добре дошли.
Бойко Борисов: Добър ден.
Възпитанието на Борисов не е достатъчно, за да знае, че преди 9 часа е "добро утро", а след 9 - "добър ден".
Водещ: Много сериозен интерес има към разговора ни. Интересът е и заради това какви въпроси да ви бъдат поставени. Обаждат се зрители, интересуват се от неща, които, макар и на пръв поглед да нямат общо към кампанията, са очевидно част от образа ви като политик. Тази сутрин се обади един човек и каза: “Да попитате Борисов бил ли е комунист, бил ли е от мафията” и т.н. И да ви попитам това. Бил ли сте комунист?
Бойко Борисов: Ако този господин е гледал вашето предаване, вие сте ме питали няколко пъти по тези въпроси и сигурно във вашия архив го има.
Не отговаря.
Водещ: Да, но важно е да отговорите отново.
Бойко Борисов: Аз мисля, че самият факт, че времето, когато бях близо пет години, не пет месеца, главен секретар, след това две години кмет, това, че всички европейски държави, най-големите от тях, евроатлантически, са ме наградили с най-високите полицейски награди, които имат, с най-високите ордени, държавни отличия, същото касае и САЩ, същото касае и Русия. Не може от САЩ, Русия и ЕС всички служби да са проспали нещо, което този господин примерно си мисли, че може да има. Освен това и самите факти, тоновете наркотици, десетките печатници, които сме разкрили...
Пак не отговаря, но вместо това си прави реклама.
Водещ: Чакайте сега. Въпросът беше бил ли сте комунист. Има и други комунисти, които са награждавани.
Бойко Борисов: Вие питахте за мафията първо и аз започнах от там. Затова...
Пак не отговаря.
Водещ: А, добре.
Бойко Борисов: ... отговарям директно с факти, доказателства и класирането на МВР по мое време в количествата наркотици...
И отново няма отговор на конкретния въпрос.
Водещ: Това е, когато бяхте главен секретар?
Бойко Борисов: Когато бях главен секретар. А когато станах кмет, безспорно и видно е, че осем от общинските предприятия са дадени на прокурор, по всичките има повдигнати обвинения във връзка с борбата с корупцията.
ПАК няма отговор.
Водещ: Добре, това е, когато сте главен секретар. А въпросът е преди да сте главен секретар имал ли сте връзки с мафията.
Тук водещият вече обърква въпросите - въпросът първо бе дали е бил член на БКП... Но да видим как отговаря Борисов на втория въпрос:
Бойко Борисов: Преди това като шеф на охранителна фирма и национален треньор бях на каратето, и спортен клуб имаше. Безспорно многократно съм отговарял с много хора, които по един или друг начин бяха спрягани като имена в престъпността. Като спортисти сме се познавали, в една и съща зала сме тренирали дори. Мисля, че самият факт, че се споменават данни за нашето познанство отпреди 20 или 25 години е достатъчно доказателство, че нямам никакви контакти с тях. А що се касае...
Казва, че се е познавал със спортистите преди 20 или 25 години... независимо, че го питат за връзките му с мафията. Следователно или не е разбрал въпроса, или смята бившите спортисти за мафиоти. Но в следващото изречение твърди, че не само в момента, но "и в годините" не е имал контакти с тях. Независимо, че според фирмените дела в Софийския градски съд е обратното.
Водещ: В момента?
Бойко Борисов: Не само в момента, а и в годините. А оттам-нататък много пъти съм споделял, даже след като тука във вашето студио щом Заимов рева, хич не ми се ще и аз да се връщам на тая тема. Но майка и татко не са ми казвали, че с дядо ми тогава и в нашата рода имаме такива проблеми преди 9 септември, или по-точно непосредствено, на 26 септември са го трепали. И на 18 – 19 години в “Симеоново”, макар че аз бях трети факултет “Противопожарна охрана”, ние всички ставахме в МВР членове на БКП. Така че отново този господин ме връща 25 години в събития, а не иска да говорим за реалността и за това, което се прави в последните години. То, според мен, е важно. Така че, ето, говорих ви и на двата въпроса, за да не ви задават повече подобни.
Всъщност отговори така на първия въпрос, че трябваше да има шест допълнителни въпроса. А на втория - за мафията, така и не отговори.
Водещ: Аз мисля, че и хиляда пъти да отговорите ще ви питат, защото опитът е – и това е интересно – защо се прави опит да се развива кампания с толкова далечно връщане към миналото.
Бойко Борисов: Защото няма какво да кажат за настоящето, за това, което е правено последните години и то последните седем – осем години. Защото най-високото обществено одобрение не съм го получавал за месеци или седмици. Това е години наред. И хората са си чекирали, наблюдавали, проверявали, сверявали и са щели да видят, ако има подобно нещо. Но тъй като това няма как да го оборят, започват... Нямат тема, по която в момента да се дебатира в столицата за проблемите на столицата и да предложат по-добри от решенията, които съм предложил аз.
Тук се отклонява с твърдения, че е решил проблемите на София, независимо, че не дава никакво доказателство за тези твърдения.
Водещ: Много хора искаха да проведем едва ли не същия разговор, какъвто имахме с Мартин Заимов, за да се покаже еднакво отношение към проблемите. И затова ще ви задам един въпрос, който зададох и на него. Какво е отношението ви към един герой на Съветския съюз, какъвто е генерал Владимир Заимов, и смятате ли, че парка “Оборище” трябва наистина да възстанови името на един човек, който е бил част от антифашистката съпротива като генерал Владимир Заимов?
Бойко Борисов: Така или иначе хората и на булевард “Мадрид”...
Не отговаря на въпроса.
Водещ: Който беше “Заимов”.
Бойко Борисов: ... му казват “Заимов”, и на градинката “Оборище” и казват “Заимов”. Както съм бил против и Мавзолеят да бъде бутан. Защото всичко, което е свързано с нашата история трябва да стои, децата ни да могат да минават, да гледат, бабите и дядовците им да обясняват защо е било, как са марширували пред Мавзолея и са махали със знаменцата и хората да могат сами да си правят изводи и да определят своя мироглед. Действително това е проблем, което казвате, защото на комисия в Общински съвет (ОС) е гледана вчера или онзи ден, оня ден мисля, че беше...
Пак не отговаря на въпроса.
Водещ: Да, десните го били отхвърлили.
Бойко Борисов: И това е парадокс. В момента, в който кандидатът на десницата, старата десница се явява за кмет на София и си открива предизборната кампания в парк “Заимов”, неговите общински съветници, които ще бъдат в листата му, не приемат предложението да бъде възстановено името на дядо му, на който той, вече съзнателните си години, когато е бил, е приел неговата фамилия.
И отново не отговаря.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Това са парадокси. За мен няма нищо лошо и според мен е редно като си е било “Заимов”, да си остане “Заимов” и хората да си знаят и да питат защо, как и да се информират.
Едва тук отговаря. Но пак без да каже какво мисли за самия Владимир Заимов. Може би и вие вече не помните, че това беше въпросът: Какво е отношението ви към един герой на Съветския съюз, какъвто е генерал Владимир Заимов, и смятате ли, че парка “Оборище” трябва наистина да възстанови името на един човек, който е бил част от антифашистката съпротива като генерал Владимир Заимов?
Водещ: Добре. Вече да отидем към конкретиката на кампанията. Защо вашата кампания, макари за кметски избори, прилича на парламентарна, тоест има белезите на национална кампания?
Бойко Борисов: Няма белезите. Тя е национална кампания.
Водещ: Какъв е смисълът?
Бойко Борисов: Смисълът е в това, че политическите партии трябва да носят отговорност, за това са създадени. Макар, че ние като нова партия нямаме държавни дотации, от парламента не се отпускат пари за нея...
Тук се оплаква от нещо, което е напълно законно...
Водещ: Извънпарламентарна е.
Бойко Борисов: Да. Политическите партии, които са членове на парламента, милиони левове бюджет имат, за да водят политическа дейност. Сиреч, все едно вие да имате студио и телевизия, а да нямате предаване в него. Това означава, че примерно какво означава БСП да няма в най-големите градове или в много големи градове кандидат-кметове, а да се прилепи и да се опитва да подкрепя мажоритарни независими кандидати.
Партиите всъщност нямат милиони левове. Бюджетът им зависи от това колко хора са гласували за тях. И сравнението със студиото няма нищо общо с действителността.
Водещ: Това е практика.
Бойко Борисов: Не, не е практика. Именно, това е порочна практика. Затова няма политическа отговорност. Затова след това кметовете или общинските съветници си правят каквото си искат, защото няма кой да застане зад тях и да им търси отговорност. Това е проблемът.
Казва какъв е според него проблемът, но не казва как именно може да се търси отговорност от кметовете. Един пример - кметицата на Добрич се отказа от НДСВ и реши да стане кандидат за кмет на ГЕРБ. Как именно предлага Борисов да й се търси отговорност?
Водещ:Един от упреците към вас е, че правите кампания за местни избори с цел да станете премиер след време.
Бойко Борисов: Вижте, това са… Две години слушах, че ще ставам президент. Според тези хора ние нямаме право нито да се развиваме, нито да имаме някакви цели или перспективи. Трябва да ги оставим да си крадат и да си правят каквото си искат само и само да е мир, така ли е – ми няма да се случи това. Нямам никакво желание, никакви амбиции да ставам премиер, но във всеки случай искам тройната коалиция да бъде премахната, защото този мандат на ДПС, това управление на Доган, тези марионетки, които са червената номенклатура в БСП, това масово разграбване, особено в смесените райони, на земи, гори, чудовищни неща се извършват, това трябва да се махне.
Ясно: не цели да стане премиер, а да бъде премахната тройната коалиция. Логиката изисква да се запитаме каква коалиция ще се сформира след това, но Борисов не казва.
Водещ: Да де, нямате амбиции да ставате премиер, но все пак тези местни избори стъпка ли са към парламентарните?
Бойко Борисов: Естествено, че са стъпка, естествено. И затова другите партии бягат от политическа отговорност, какво значи да отидеш и да… Вчера го слушах Желев, моите уважения към него, познаваме се от преди.
Отново отклонява опасната тема за него - амбициите му да стане премиер, като тръгва към Стара Загора...
Водещ: Кой Желев, Желю Желев?
Бойко Борисов: Кметът на Стара Загора.
Водещ: Евгений Желев?
Бойко Борисов: Да, който казва аз съм независим. Как си независим, ти си член на Висшия партиен съвет на БСП. Защо то е срам от БСП. Нали ако тази партия е добра, ти трябва да си член, трябва да се гордееш, ти трябва да искаш, да кажеш “ето, аз ме излъчва БСП и трябва да защитя името й”. Казва “18 партии и една от тях е БСП”. Това е член на Висшия им съвет.
Това каква връзка има с амбициите на Борисов да свали управлението?
Водещ: Означава ли, че ще поискате предсрочни парламентарни избори?
Бойко Борисов: Предсрочните парламентарни избори ще си ги доведе само правителството. С това, че в третата година на своя мандат те продължават да шикълкавят и да нямат никаква ясна представа какво ще правят с данъците, какви реформи трябва да се правят в образованието.
Интересно кой го казва - човек без капка опит, с програма, за която дори и ние препечатахме информация; при това след като именно днешното правителство намали данъците, улесни работата на фирмите и др.п.
Водещ: Погледнете на дясно, вижте кой ни гледа, искате ли да проговори?
Бойко Борисов: Добър ден, проговорете.
Водещ: Ако обичате.
Сергей Станишев: БСП е съуправляваща партия, ние не можем да даваме обещания, които са блъфове, които са лъжа и които се раздават много щедро напоследък. Достатъчно е да погледнем икономическата програма на партията ГЕРБ. Ако това действително е икономическата програма на партията ГЕРБ и нейния лидер застава зад нея, то тази програма означава финансова дестабилизация на страната, загуба на много от постигнатото, драстично нарастване на инфлацията и оголване на бюджета от гледна точка на реализация на нужните социални дейности.
Водещ: Щрак, щрак, фокус-мокус, спря.
Бойко Борисов: Загуба от постигнатото. В момента всеки ден при мен идват разрешения за ефективни стачки, доктори, учители, социални работници, млади учени, кой ли не дойде, еколози, да иска разрешение, това ли му е постигнатото, да го питам. Второ, той говори за наша програма.
Забравя да спомене за протестите срещу МВР, за които не даде разрешение, а ги премести в Южния парк. Също така забравя, че еколозите "се търкаляха в краката на германския президент", по думите на самия Борисов.
Водещ: Популизъм ли е вашата програма?
Бойко Борисов: Не, напротив, много ясна, точна и прецизирана програма.
Но не казва какво й е ясното, точното и прецизираното.
Водещ: За 700 дни се внуши, че говорите?
Бойко Борисов: Не, това желание да ни върнат или към НДСВ, или към царя, или някакви внушения, те са царе на внушения и блъфове. Той преди няколко дни от Бузлуджа каза, че “дрън-дрън и пляс-пляс” му е, такива изрази вече, или “юруш на маслините”, това са им експертите на тях, от тяхната програма, за която той блъфира, че е премиер, това е точната дума, той блъфира, че е премиер, а сега вече разбираме, че са и съуправляваща. Да, безспорно, съуправляващи са, управляваща е ДПС и Ахмед Доган. Той е истинският премиер, а ти блъфираш, извинете, вие блъфирате, г-н Станишев, че сте премиер. Защото вие блъфирахте, че ще изтеглите войските от Ирак, не ги изтеглихте. Блъфирахте, че ще развалите концесията с магистрала “Тракия”, не го извършихте. Блъфирахте хората, че вече трета година ще си чакат пенсиите и заплатите, които инфлацията изяжда. Блъфирахте, цели сектори на икономиката и на обществения живот, че ще направите нещо за хората там. Това са блъфовете техните. И могат да им се изброяват стотици.
Отвори, с извинение, лайномета. Естественият факт, че БСП, ДПС и НДСВ са съуправляващи партии, той го изкарва като блъф. И именно от този факт следват и останалите факти, за които Борисов говори, че са блъфове. По същата логика ще видим самия Борисов какво ще направи в някоя община, в която неговите съветници са съуправляващи, в коалиция, с други партии. Или може би той очаква, че ще може да управлява сам?
Водещ: Да де, но изпълнима ли е вашата програма?
Бойко Борисов: Абсолютно изпълнима, и вчера имахме среща с европейските и американското посолство, представихме и на тях, представихме я преди 20 дни в Брюксел, представихме я на своите избиратели, освен това, най-важното, което искам и ви моля да внушите и когато питат да го кажете от наше име – ние за първи път две години преди парламентарни избори слагаме една отворена страница за обществен дебат. Всичко, което има включително…
Тук е важно да се отбележи, че представянето на една програма пред щатското посолство или пред мисията на ЕС, или пред който и да е друг не я прави изпълнима. Но водещият не го забелязва...
Водещ: Това вие го кажете от ваше име, ние си говорим от наше.
Бойко Борисов: Просто искам да го знаете, за да не повторите пак 700-800, защото целта е да се използват медиите, да се насади една цифра, да се говори върху нея, а не върху конкретиката. Всъщност нашата програма, най-опростено казано има цел, за цел тези, които работят да изкарват пари и максимумът от тях да остават за тях. Сиреч да се облагат с 10% само.
Което впрочем е и не само в програмата на сегашното правителство, но вече е вярно за фирмите - от 01.01.2007 г., а за гражданите е в бюджета от 01.01.2008 г. Но водещият не го забелязва...
Водещ:Добре, тук има още една изненада, може би. Колегите са се погрижили, редакторите. Ето, вижте пък сега кой ни гледа. Погледнете на дясно. Сега ще проговори. Фокус.
Слави Бинев: Аз бих приел това, че настоящият кмет не може да се справи с проблемите или поне не искаше да направи нищо. Преглътнах и това, когато тръгна да прави нещо предизборно и видяхме какво се случи и с “Цариградско шосе”, и с шест-седем пъти отваряне на бетонирането на “Ариана”, и с някои други такива семпли неща, които могат да бъдат интересни за някои ученици. Само аз ли забравям, че този човек е бил комунист, който е разтривал ушите на Тодор Живков, когато имал нужда от това. Аз смятам, че Бойко Борисов не само, че не трябва да отива на балотаж, моето лично мнение е, че за нарушенията и за лошото управление в София, той трябва да влезе в затвора.
Водещ: Така. Мачкал ли сте ушите на Тодор Живков?
Бойко Борисов: Ох, просто съжалявам, че има такива хора. Да са живи и здрави. Ако знаех, че такива работи ще говори, щях да му пусна кафето пред Народния театър. Това му е личният проблем към мен.
Не отговаря на въпроса... Вместо това пуска компромата...
Водещ: Какво кафе пред Народния театър?
Бойко Борисов: Кафенетата пред Народния театър, в градинката, бяха негови.
Доказателства?
Водещ: Тия хубавите кафенета?
Бойко Борисов: Да. И като дойдох кмет, понеже и ОС категорично гласува за затварянето им, Народният театър беше против и ние не ги пуснахме, а направихме фонтана. И в момента мисля, че пред Народния театър е много красиво и атрактивно.
Вярно е, но с едно уточнение - и преди, когато имаше кафенета, фонтанът си работеше... Но водещият не го забелязва...
Водещ: От там ли тръгва личната битка?
Бойко Борисов: Нямаме ние никъде по друг начин нямаме пресичане с това лице. Освен това...
Което не е вярно, ако се съди по тази публикация.
Водещ: Да де, ама той каза нещо атрактивно – мачкал се ушите на Тодор Живков.
Бойко Борисов: Вижте, целта, неговата, е също не случайна...
Пак не отговаря. Но водещият не го забелязва...
Водещ: А да не би да сте ги теглил?
Бойко Борисов: Вижте вие много подсъзнателно или съзнателно, не знам, но вие пуснахте хора от една и съща палитра на общественото пространство. Крайната и централната левица да я наречем.
Пак не отговаря. Но водещият не го забелязва...
Водещ: Станишев и Бинев.
Бойко Борисов: Всеки ден Станишев обяснява, че ще водя мръсна кампания, но до този момент никой не е казал нито една дума срещу неговия кандидат. А в същото време тези хора, които пуснаха – Слави, Тити, все техни хора, които си харесват, и Бриго...
ПАК не отговаря. Но водещият не го забелязва...
Водещ: Да, Бригадир се казва. Бригадир му е името.
Всъщност името му е Бриго, защото дъщеря му е по презиме Бригова. И Борисов трябва да го знае, но не го забелязва...
Бойко Борисов: Нека се отнасяме почтително, г-н Аспарухов да го наречем.
Водещ: Е? Добре.
Бойко Борисов: Срещу него нищо, а срещу мен – помии от сутрин до вечер. Ето, той каза две неща, които и двете, макар че съм си обещал да не го коментирам – “Цариградско шосе” до този момент ние не сме платили една стотинка за него, една стотинка не е платено. Комисията определила къде са неравностите и напролет...
А, значи ремонтът на току-що ремонтираното шосе е напролет??? Цяла зима там ще се подскача - по леда, по снега?!
Водещ: Започва отначало.
Бойко Борисов: Освен това не само, че не е платено, глобени са над 130 000 лева за този ремонт некачествен. Това трябва да направи кметът, което го е направил. Никой друг не го е правил преди мене. А “Ариана” да му напомня – то е държавна собственост, езерото. И ние искахме от г-н Модев, за което му благодаря, за да го направим на пъпа на София да няма такава жабурняк и мръсотия.
Всъщност не са глобени. Кметът няма право да глобява. Може да се опита, а фирмата може да си реши въпроса в съда, както навярно и ще направи. Никой не ни е казал до момента какво мислят от фирмата, в медиите се пуска само мнението на Борисов. Но водещият не го забелязва...
Водещ: Между другото, защо...
Бойко Борисов: И трето...
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Трето, искам да му прочета само един откъс: “Борисов има ясни принципи. Всичко в живота си е постигнал сам чрез битки. За него или има престъпник, а той трябва да бъде наказан, или няма. Борисов е перфектен воин, идеална машина за действие”.
Носи си готов написан текст? Значи е знаел какъв ще е въпросът?!
Водещ: Кой го е писал това, да не е Цветелина.
Бойко Борисов: Неговият идеолог Капка Георгиева.
Водещ: Капка Георгиева ли?
Бойко Борисов: Да, ето ще ви го оставя после да си го гледате. Така че...
Водещ: Това на Волен съпругата?
Бойко Борисов: Да, когато бяха журналисти. Аз се надявам, истински се надявам, ако гледат – и Волен, и Капка, все пак двайсет и кусур години сме приятели и не сме си казали крива дума, разбирам, че са избори, разбирам, че си имат цели и те, както всяка една партия – моля ги да не прекрачват прага на толкова тежки обиди и квалификации, защото просто все пак и след това ще се срещаме и ще трябва да си говорим. Не бива заради едни избори да се говорят... Просто наистина ето три думи негови – трите са неистина. “Ариана”, Цариградско...
Всъщност не е казал три неистини. Казал е четири неща: "видяхме какво се случи и с “Цариградско шосе”, и с шест-седем пъти отваряне на бетонирането на “Ариана”[...] Само аз ли забравям, че този човек е бил комунист, който е разтривал ушите на Тодор Живков, когато имал нужда от това [...] моето лично мнение е, че за нарушенията и за лошото управление в София, той трябва да влезе в затвора." Това е казал. И Борисов не отговори по същество. Но водещият не го забелязва...
Водещ: Да, между другото кампаниите трябва да се водят на принципна основа, а не да се прекрачва граница.
Бойко Борисов: Как да отговориш на въпрос “Мачкал ли си ушите на Тодор Живков?”?
Като просто отговориш - "Да, правил съм му масаж, естествено - когато не се е чувствал добре". Или "Не, разбира се, че не съм го масажирал, той си имаше човек, който се занимава с това". Но водещият не го забелязва...
Водещ: Ами може да се отговори “Теглил съм му ги, не съм му ги мачкал”. Тодоре, Тодоре, защо ни провали?
Бойко Борисов: Бог да го прости. Човекът си е отишъл. Дайте да не му вдигаме костите и да не се занимаваме с глупости.
Т.е. да не отговаряме на въпросите. Но водещият не го забелязва...
Водещ: Да, добре. Точно така. “Ако спечелите, ще спечели София” са вашите думи. Те напомнят за един израз, перефраза – случайна или не, на Васил Левски. Факт е, че вие сте сам срещу всички с доста, по тия данни, отчетлив привес.
Но не се коментира, че кощунството на Борисов стига до там да използва и Левски за своите цели. Водещият не го забелязва...
Бойко Борисов: Аз, със своето уважение към социолозите, не се интересувам от графики и не ги чета. В момента има няколко неща, които ме тревожат и трябва да се направят. Това са спешните ремонти в “Топлофикация” трябва да се довършат, защото идва есенен сезон, ремонтите, има още двайсетина дена топло време и асфалтирането. Това ме касае в момента. тези графики са временно явление.
Да, временно са, защото цяла зима всеки минал по "Цариградско море" ще си спомня за Бойко и ще споменава близките му роднини по майчина линия. Но водещият не го забелязва...
Водещ: Ако за ваш кандидат за общински съветник или някъде кандидат за кмет излязат доказуеми компрометиращи данни, като например, че някой от кандидатите ви за общински съветник в столицата, фирми са източвали “Топлофикация”, какво ще направите?
Бойко Борисов: Незабавно ще го отзовавам.
Как? Ало, водещият?
Водещ: Ще то отзовете?
Бойко Борисов: Разбира се.
Водещ: Тоест имате контрол върху процеса?
Бойко Борисов: Естествено. Вижте, аз мисля, че нормалните хора в България разбират, че във всеки град или в село ние в момента като партия издигаме кандидати и за кметове, и за общински съветници, сигурно на някои места не са най-подходящите, сигурно на някои места може да има и грешно подбрани хора. Но трябва просто време. Сигурно е, че в момента, в който се разбере подобно нещо, той ще бъде отстраняван от партията и съответно от организацията.
И тук е моментът да попита г-н Коритаров - как точно ще контролира процесът Борисов и какво означава "отстраняван"? Според законите няма възможност за отстраняване. "Отстраняване" в речника на мутрите е убиване, докарване до състояние на невъзможност за функциониране. Следователно?
Водещ: Добре. Тук има още нещо – един, как се казва, наръчник за правилни отговори и медийно поведение. Попада в шеговит контекст в медиите това нещо. Каква е целта да се носят грим, пудра?
Бойко Борисов: Вижте, аз съжалявам, че... Първо, това е материал, изготвен наръчник за членовете и тези, които ще участват в изборите на ГЕРБ. Аз съм убеден, че и вие в Нова телевизия си имате правилник да не хвърляте боклук или да не правите нещо по коридорите. Така че...
Не казва за какво съжалява - за справочника или за шеговития контекст. Що се отнася до боклука или поведението по коридорите, това се прави не с правилник, а с възпитание. Ако това е мотивът, можем да си представим що за възпитание имат хората на Бойко.
Водещ: Да, точно това, което бихме искали да правим по коридорите, не го правим.
Бойко Борисов: Така. Тъй като голяма част от хората, които са в листите и кандидат-кметове, особено в малките населени места, никога не са имали допир до публични изяви, до обществени мероприятия, нямат никаква подготовка и опит. А ние нямаме парите и средствата на другите партии да наемаме медийни или съветници, които да им обяснят как да се държат и какво да правят. Направен е този наръчник на партията всеки да може горе-долу като го прочете да знае как да се държи и какво да прави. Така че не виждам нищо...
Отново заиграва на струната, че нямат пари. Но никой не го пита защо по медиите за ГЕРБ се пише само добро или нищо.
Водещ: Обадил се е зрител на колегите и е казал, че не сте бил помогнал в “Слатина” след наводненията, където паднала стена на блок.
Бойко Борисов: Кога?
Водещ: Колеги, кога? Стена на блок по време на наводненията.
Бойко Борисов: Навсякъде сме оказали не само помощ, не само че се направиха маса ремонти, отводняване на коритата на реките. Сега, ако мините, и в момента се правят. Така че - не съм помогнал. Аз не съм и Господ на всеки блок и на всяко дърво да отида в София. Трябва все пак да се има предвид това.
Но не отговори за конкретния случай.
Водещ: Е? Гледайки от високо, трябва да се вижда всичко. “Жираф большой ему видней”.
Бойко Борисов: Затова има и районни кметове. Все пак в “Слатина” има районен кмет, който би трябвало да отиде там на място и да помогне. Затова имаме 24 районни кмета.
А, ето как извърта нещата; а когато беше наводнението и трябваше да се показва по медиите, тичаше насам-натам непрекъснато, вместо да изпрати районните кметове...
Водещ: Ще разчитате ли на районните кметове. Последно – какво чувство ще остане у вас след тази кампания? Първо, как я определяте?
Бойко Борисов: Какво чувство ли?
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Ами определям е като много долна. И не случайно Станишев от един месец подред говори само за мръсна кампания, Кадиев се изказваше, че е готов за мръсна кампания. Просто те я готвеха тази кампания. Защо? Защото те не можеха...
Но не казва неговата кампания каква е - като на Царя преди него. 800 дни, незабавно и несимволично повишение на доходите. Но водещият не го забелязва...
Водещ: Те я готвиха, друг я води.
Бойко Борисов: Да, естествено. Това е най-добре. Ако аз сега тръгна да нападам някой, не е добре за мене. Но ако до мене седи един подобен на Тити Папазов и той го напада, ще се изговорят всички глупости, които искат да чуят. И това го прави в момента БСП. Ами те двайсет и кусур кандидата, сериозни хора, се отказаха да се явят за избари за кмет по тази причина – не искат да изговорят щуротиите. Защото аз, ето аз сега ви предупреждавам и казвам едно нещо. Аз вече месеци наред говоря, че правителството умишлено извади Столична община от списъка, индикативната програма на правителството за боклука. С една дума – ако не сме в този списък, ние не можем да изпълним моята програма за решаването на кризата с боклука, а то е безвъзмездни пари от Брюксел за построяване на завода. След като разбраха, че аз ще ги атакувам остро в Брюксел, аз имам информация, че те се опитват сега тихомълком да ни вкарат в програмата. Но като дойде Бриго - ако мога и аз като зрителите да ви помоля да му зададете един въпрос – защо месеци наред беше извадена тази програма, а ей сега съм сигурен, че ще я вкарат тези дни.
Отново говори същите глупости, за които вече писахме и отново обяснява, че не може да изпълни НЕГОВАТА програма за решаването на кризата с боклука. И отново твърди, че има безвъзмездни пари от Брюксел, което е лъжа, разбира се, защото безплатно е единствено сиренето в капана за мишки. Но водещият не го забелязва...
Водещ: Използвам още веднъж повод да поканя генерал Бригадир Аспарухов да ни гостува, за да може да проверим.
Бойко Борисов: Има ли някой неудобен въпрос, с който още трябва да отговорим на хората, за да не си мислят, че... Само искам да им кажа на зрителите, че колкото по-остър е един журналист към дадения гост, толкова е по-добре към самия гост.
Водещ: Коя е следващата книга след “Пирата Папа”, която прочетохте?
Бойко Борисов: След “Пирата Папа” не съм чел още книга друга, защото е много хубава и...
Водещ: Препрочитате я?
Бойко Борисов: Препрочитам я.
Водещ: Добре.
"О, свещена простота", казват, че бил казал Джордано Бруно, когато вече бил на кладата. В случая ние, зрителите, сме на кладата.

4 коментара:

Анонимен каза...

Чада от блога ,шъ мога ли да коментирам само Вашият коментар :)))) ???? Иначе , шъ стане много дълго!!!
blag009 т.е. Кибик Блаже

Анонимен каза...

Ето тук някой се е погрижил за истината http://oshte.info/doc/boikoborisov/001.htm

Анонимен каза...

hahhaha ei goliam smeshnik e toia batman...veche neznam imame li mozuk v glavite ili samo simulirame sushtestvuvane, taka kakto nqkoi hora simulirat deinost....

Анонимен каза...

Кой е кретена с болднатите коментарчета, дето смята, че Джордано Бруно е казал знаменитата фраза, която толкова подхожда на същия тоя кретен - камунизин? А Ян Хус какво ли ще е казал тогаз?

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).