02 октомври 2016

Разговор с Путин - защо Борисов премълчава една от темите на разговора?

Бойко Борисов и Путин са разговаряли по телефона. Вижте сами за какво е ставало дума в разговора:


Според Бойко Борисов Според Кремъл
Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Руската федерация Владимир Путин, в който обсъдиха теми от двустранните търговско-икономически отношения.
Премиерът Борисов информира президента Путин, че българското правителство е направило конкретни стъпки за изплащане на задълженията на НЕК към „Атомстройекспорт“, които към 19.09.2016 г. възлизат на 628 млн. евро, включващи главницата, съдебни разходи и лихва. Той посочи, че темата вече се разглежда от Народното събрание. Министър-председателят заяви, че България настоява за преразглеждане на лихвените условия, поставени от „Атомстройекспорт“. „Целта ни е да бъдат изчистени проблемите между двете дружества и да се постави стабилна основа за бъдещи съвместни енергийни проекти“, посочи Борисов и отново настоя руската страна да вземе под внимание българските претенции относно лихвения процент.
Двамата изразиха задоволство от постигнатите резултати на работните групи по енергийните проекти, които бяха договорени в предишния им телефонен разговор. Фокус беше поставен върху проекта за газоразпределителен център на територията на България. Те обсъдиха подготовката на тристранна среща между България, ЕК и Русия, която да доведе до ясно уточняване на техническите, икономическите и юридическите детайли по отношение на проекта. Борисов и Путин се договориха експерти на „Булгартрансгаз“ да запознаят руската страна с разработения бизнес модел на газовия хъб „Балкан“.
Руският президент приветства открития диалог с българския премиер и честната позиция, че хъбът трябва да се случи при писмени гаранции от Европейската комисия и при взаимоизгодни условия за всички страни, участващи в изграждането.
Премиерът Борисов и президентът Путин изразиха задоволство от ръста на руските туристи през летния сезон, които са с 40% повече от миналото лято. Путин оцени високо организацията по сигурността, която е гарантирала спокойствието на чуждестранните граждани по българското Черноморие.
По инициативе болгарской стороны состоялся телефонный разговор Владимира Путина с Премьер-министром Республики Болгария Бойко Борисовым.
Обсуждалась проблематика двустороннего сотрудничества в торгово-экономической и энергетической сферах.
Владимир Путин и Бойко Борисов затронули также некоторые вопросы международной повестки дня.
(край на съобщението)
Какво разбираме от тези съобщения?
1. Че Бойко Борисов крие от нас какви са били тези "някои въпроси от международния дневен ред".
2. Че най-вероятно са си говорили за избора на генерален секретар на ООН и нашият е попитал дали може да пусне Кристалина Георгиева в състезанието?
3. Че няма за какво друго да си говорят, защото в днешния дневен ред това е единственото, което зависи от България? 
4. Че ако т.2 е вярна, то отговорът е бил "Да, разбира се", а може би дори и "Ще я подкрепим", с което се слага край на слуховете за Бокова като руска кандидатура?
 

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).