30 септември 2016

Подкуп от 50 млн. долара за Борисов – клевета или „има си крушка опашка”?

Препечатваме статията от "е-Вестник" с питане към прокуратурата - има ли крушката опашка?

Подкуп от 50 млн. долара за Борисов – клевета или „има си крушка опашка”?

29 Септември 2016
 
Защо медиите у нас мълчат?
Публикацията в “Московский монитор”


Българските медии странно мълчат за скандал, в който директно е намесено името на българския премиер.
Десетки руски медии препечатаха или цитираха статията от „Московский монитор”, озаглавена „50 милиона долара за българския премиер” (виж тук). Накратко, в нея се обяснява, че Бойко Борисов е получил тези пари от шефовете на руската ВТБ банк, за да не се намесва правителството в разправиите за собствеността върху БТК – Виваком. Така един от акционерите придобива чрез мюрето Спас Русев цялата компания за 330 млн. евро, а реалната й цена е към 900 млн. евро (с дъщерното дружество НУРТС е над 1 млрд. евро). Като това става и в ущърб на българската държава, която губи към 500-600 млн. евро в резултат от ненамесата си – назначените от БНБ и държавата квестори и синдици на фалиралата КТБ можеха да придобият БТК-Виваком заради дълговете на акционерите на компанията към банката.
Като разгледа човек с търсачката кои български медии са съобщили за тази новина от Русия, ще види, че сред тях не е
нито една телевизия, радио,
нито един от големите вестници, информационни сайтове. Единствените съобщили са сайтовете „Бивол”, „Фрогнюз”, „Гласове”, „Трансмедия”, „Афера”, „Uрепорт”, „Бнюз”. Пръв цитира новината коментаторът Иво Инджев в своя блог и в директно предаване като сутрешен гост на “България он ер”, с което втрещи водещия.
А сайтовете „Клуб Z” и „Епицентър” реагираха бързо, като единодушно обявиха публикациите за компроматна война срещу Борисов. Шефове на двете издания са двете бивши зам.-главни редакторки на в. „Труд”, който навремето изигра най-голяма роля в с пиар публикациите си, за създаване на образа на Борисов. Дори двете авторки лично писаха възхвални материали за него. Валерия Велева се прочу и като журналистката с баницата, която му омеси като стана премиер, и занесе лично в Министерския съвет за първо интервю.
„Явно това е масирана атака срещу българския премиер” – пише „Клуб Z” (виж тук).
„Компроматната война срещу премиера Бойко Борисов започна” – пише „Епицентър” и свързва причините с оттеглянето на кандидатурата на Ирина Бокова (виж тук). Тук Велева изпълнява волята на премиера Борисов, защото той каза след оттеглянето на кандидатурата на Бокова, че може да се очаква „тежка компроматна война”. Само че публикацията в руските медии е от 26-и, два дни преди той да оттегли Бокова…
„Офнюз” пусна новината, наблягайки в заглавие, че тя идва от „непопулярен руски сайт” (виж тук). Да, ама оттам тя е цитирана в десетки други руски медии (интересно, но и там големите телевизии, медии не я цитират).
Обвиняват българския премиер в тежка корупция, а българските медии се ослушват, подобно на руските за Путин? Да не би да са под контрол?
На третия ден след публикациите на скандалната новина големите телевизии и радиа мълчат.
Два дни мълчат „Дневник” и „Медиапул” ,
уж критични и независими. Само преди 20 дни „Дневник” и „Капитал” пуснаха интервю с Цветан Василев, в което той обясни, че Борисов и Пеевски делят баницата и дърпат конците на големите сделки. „Медиапул” също цитира твърденията. Сега всички те мълчат. Прилича на някаква сделка покрай оттеглената кандидатура на Бокова да не закачат Борисов. Наистина, напоследък „Дневник” отново заприлича на официоз на правителството.
По същия начин като на сегашната новина бяха реакциите навремето на една публикация в американското списание „Конгрешънъл Куотърли”. В нея се обясняваше, че Борисов е фигура, свързана с организираната престъпност в България, посочваха се конкретни неща и връзки (виж тук). Политици, включително от БСП (Румен Петков и др.), президентът Първанов, се изказваха в защита на Борисов. Медиите се изпълниха с „даване на отпор на вражеската пропаганда”.
Същата беше реакцията на грамите на американските посланици в София, които изтекоха от „Уикилийкс”. За Борисов имаше конкретни твърдения, споменаваше се и банката на другарката му в живота тогава – Цветелина Бориславова (виж тук). Тогава сайтът „Бивол” започна да пуска грамите на части, големите медии отначало помълчаха, после започнаха да дават отпор. Новината се затъркаля постепенно в телевизиите, но като недоказан компромат за добрия човек Бойко Борисов, поднесена с една характерна цветанкаризовска загриженост и развълнуван глас.
И досега за грамите и съдържанието за Борисов в българските медии съществува една мъгла, която ги представя като нещо лъжливо.
Как може да се оцени сегашната новина, която този път идва от Русия? Първо, тя е съзвучна по-раншни информации за Борисов от различни източници, за действията му в миналото и по-късно като премиер. Съвпада и с казаното от Цветан Василев в неотдавнашното му интервю. Оказва се, че
и от Запад, и от Изток за Борисов изтича
информация за корупция и престъпност. А българските мейнстрийм медии се държат сякаш това не засяга България.
Разбира се, твърденията на руския журналист са недоказуеми. Той се позовава на информация от руските служби.
Неотдавна руските служби арестуваха своя шеф на Агенцията за борба с корупцията при тамошното МВР, за подкуп и откриха в негов апартамент 120 млн. долара в брой и два пъти повече по негови сметки в швейцарски банки. Тоест – такъв порядък подкупи не са нещо необичайно за Русия.
Конкретно какъв е интересът на руската банка ВТБ от ненамесата на държавата в БТК-Виваком? Телекомуникационната компания е била 77% собственост на дружества, контролирани от Цветан Василев. За да придобие такъв процент от акциите Василев навремето е използвал не само пари на КТБ, но е прибегнал и до помощта на руската банка. Тя е отпуснала 150 млн. евро, които са гарантирани със собствеността на БТК.
Когато КТБ фалира, синдиците и квесторите на държавата можеха да придобият БТК-Виваком, която е купена с кредити от КТБ. Държавата не се намесва. Руската банка придобива съществен дял от акциите на БТК, използвайки сложни схеми, с участието на Спас Русев, и със спорно от юридическа гледна точка кредитиране от самата БТК, която придобиват.
Ето какво пише в „Московский монитор”: „Източници от правоохранителните органи обаче поясняват: мениджърите на ВТБ успели правилно да мотивират премиера Бойко Борисов (лидер на партия ГЕРБ) и обкръжението му, оценявайки „политиката на ненамеса“ на 50 милиона долара. И както казва Кръстника от трилогията на Марио Пузо, топмениджърите от ВТБ дали на българския премиер да си „натопи човката“. Целта била Борисов да си затвори очите и да не забележи нито съмнителната юридическа процедура за „покупката“, нито възможните проблеми на компанията. Българските правоохранителни органи продължават тихо да бездействат, пише още „Московский монитор“.
Според изданието сделката е по инициатива на шефовете на ВТБ, които стават основните собственици на БТК-Виваком, с цел да я продадат на реалната й цена. Иначе банката ВТБ е с преобладаващо държавно участие, догодина й предстои приватизация.
Българската държава действително се държи все едно не се случва нищо с най-големия български телекомуникационен оператор. Още служебното правителство на Плевнелиев, с премиер Марин Райков, взе решение държавата да продаде своята златна акция в БТК. Решението на този кабинет изпълни правителството на Орешарски. Защо? След това държавата не прояви интерес към  БТК, купена с кредити от КТБ.

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).