14 юли 2014

Как цитира Бойко? Избирателно, разбира се.

Преди малко Бойко Борисов пусна във Фейсбук следния статус:


На вниманието на Румен Гечев - 12.07.2014г., Димитър Костов, подуправител на БНБ: „Около 40% от кредитния портфейл на КТБ е генериран за последните 12 месеца. Освен това в хода на проверката от одиторите, те установяват, че това отслабване на дисциплината на банката по отношение на стриктното следене на задължението на кредитополучателите, както е описано от правилата на банката, се наблюдава от средата на миналата година”.Изказването на Димитър Костов е пред Комисията по бюджет и финанси в НС. Стенограмата от заседанието все още не е публикувана. "Фокус" предава това:

Тези 3.5 млрд лева не са лоши кредити, една част от тях е възстановима. Това каза Димитър Костов, подуправител, управления "Банково" и "Фискални услуги" към БНБ, по време на извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Костов, това което се цитира в информацията е заключението на одиторите. Сумата от 3.5 млрд лева е сумата за кредитите, за които те казват, че не могат да дадат оценка колко струват тези вземания. „Никъде одиторите не са казвали, че има кредити, пуснати без документация. Непълнотата на информацията е различна. Това създава затруднение на одиторите, да кажат каква е количествената оценка в рамките на 10-дневния срок, в който работеха 45 души. Те казват, че има риск от съществени обезценки. Това отслабване на дисциплината на банката по отношение на стриктното следене на задължението на кредитополучателите, както е описано от правилата на банката, се наблюдава от средата на миналата година”

Какво разбираме от тези информации?

1.  Ако 40 % са генерирани през последните 12 месеца, то кога са генерирани останалите 60 %?
2. Че тези 40 % може и да не са казани от Димитър Костов? Единственият източник е "Блиц", които пък цитират "Стандарт", където уж това било написано.
3. "Проверката", какво се разбра от публикации в авторитетния "Капитал", е била отгоре-отгоре?

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).