24 юли 2014

Две хубави лъжи, лъжите на ББ

Препечатваме статията на авторитетния журналист Иво Инджев от неговия блог поради фундаменталния ѝ характер:


Две хубави лъжи, лъжите на ББ

By юли 23, 2014 Post a comment
“Не пискам, когато ме плюят и не ме интересува какво пишат“.
В това кратко изречение, изречено от Бойко Борисов по Нова телевизия, се съдържат рекордните две лъжи. Две лъжи в рамките на две твърдения!

Понеже съм написал книга, която регистрира по дни къде, кога и какво е казал Борисов (в противоречие с горните му думи) като „премиеръ на РъБъ“, ще припомня само два случая, свързани с моя милост.

На 17 юни Борисов писна както никога преди в публичното пространство, наричайки ме три пъти „идиот“. Доста хора, включително журналисти с памет за събитията от доста години, отбелязаха, че никога по никакъв повод Борисов не си е изпускал нервите както в това телефонно включване по Нова телевизия.

Можех да поискам и аз да изпискам като право на отговор, но реших да го оставя да си пищи издайнически- включително, за да не вкарвам колегите от телевизията в спиралата на задочното пискане.

Когато един бивш премиер, сериен победител в поредица изборни кампании, фаворит на статуквото и за следващите парламентарни избори със заявка отново да има цялата власт в държавата в ръцете си (лично!), но репликира по такъв невъздържано фалцетен начин един серийнно маргинализиран, загубил работата си (поради натиска на неговия приятел Георги Първанов) журналист, не става дума просто за „пискане“, а за истерично изпускане на нервите от страна човек, нуждаещ се от медицинска помощ.

Припомням, че Борисов изригна с писъци в отговор на моето твърдение, че депутатът от ДПС Делян Пеевски го е посъветвал да си подаде оставката като премиер на 20 февруари миналата година и понеже Борисов го е послушал ( като явно меродавен представител на задкулисното влияние в държавата), на практика така го е отстранил от властта. След това тандемът Пеевски – Василев го погна чрез медиите си ( начело с преобърналия палачинката телевизионен водещ Николай Бареков).

Ако е толкова несъгласен с моето твърдение, Борисов можеше да отрече, да откаже коментар ( щом пък е толкова абсурдно) или да се подиграе, както обича да прави с всеки, когото смята за достатъчно слаб, за да го нарита. Вместо това Борисов избра да писка.

Интересното е, че никоя от медиите, собственост на Пеевски и от онези, на които с просто око се вижда, че е платено да го обслужват от „независими позиции“, не пожела да се поинтересува от мнението на замесения в това пискане Пеевски. На мен той не ми вдига телефона, но на тях би отговорил нещичко- би било любопитно мнението му. Обаче явно „по гарнизона“ има заповед да не се рови в тази история и то в момент, когато същото така е видно, че медиите на Пеевски обърнаха за пореден път палачинката и отново се отнасят уважително , макар и не по стария откровено угоднически начин със собственика на ГЕРБ.

Колкото до твърдението на Борисов, че не го интересувало какво пишат за него, тази лъжа може да я развенчае всеки от десетките свидетели по веригата на взаимоотношенията на властта с медиите през годините, когато той се открои с хиперактивните си медийни реакции при всеки случай на несъгласие с някаква критика.

В същото предаване на Нова тв, в което ме нарече „идиот“, Борисов ме упрекна, че съм си пишел книгите на негов гръб. В една от тях на „негов гръб“ наистина описвам случката, как занимава един американски инвеститор с досадно дълъг преразказ на прочетеното от него в един жълт седмичник- случка, която съм документирал и може да бъде потвърдена от доста свидетели.

Направил съм го с мисълта, че хората трябва да знаят с кого си имат работа, когато го натоварват с доверието си. Гърбът му се оказва неспособен да издържи един премиерски мандат (а сега иска втори!) без да избяга от отговорността в труден момент, както направи на онзи 20 февруари миналата година.

Тези две лъжи, събрани в едно кратко изречение, потвърждават още веднъж въпросната истина с кого наистина си имаме работа.

Какво разбираме от тази статия?
1. Че има поне един журналист, който доказва и документира проявите на медийно мракобесие от страна на Борисов?
2. Че с редицата си материали по темата за влиянието на Борисов върху медиите, ние сме били на прав път?
3. Че Бойко Борисов очевидно обижда хората, които не е успял да (под)купи или прелъсти?
4. Че трябва да популяризираме колкото можем повече статията на г-н Инджев?

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).