17 декември 2008

Бойко Борисов и опитът му на "мениджър"

Както разбираме от отговор до общински съветник, Столичната община, под "вещото" ръководство на "генерал" Борисов е достигнала до нови, непостижими до днес висоти:

Официалните отчети на Столична община за изпълнение на бюджет'2008 показват пълен провал на инвестиционната политика през тази година. За първите 9 месеца са оползотворени едва 131.6 милиона лева или едва 38 процента от заложените 345.8 милиона лева за инвестиции в града. Статистиката е предоставена от администрацията в отговор на въпрос към кмета, отправен от съветника Ивайло Йонков (ДСБ).
Ако тези средства не бъдат разходвани до края на декември, те ще бъдат прехвърлени като преходен остатък за 2009 г.
Неизпълнението на инвестиционната програма означава преди всичко, че не се решават или се отлагат проблеми на най-големия български град, каквито той има в изобилие.
Прехвърлянето на "спестените" средства към новия бюджет води и до тяхното редуциране с 16 процента заради инфлацията, която според очакванията ще се натрупа за двете години.
Прегледът на данните по (не)изпълнението на бюджета буди въпроси за капацитета , компетентността и реалните приоритети на кмета Бойко Борисов и администрацията му.
При заделени 8.2 млн. лв. за ремонти на специализираните социални домове, Столичната община е използвала до края на септември едва 10% или 830 000 лв. Това се случва на фона на мизерията в домовете за деца и стари хора.
До този момент зам.-кметът по финансите Минко Герджиков оправдава бавната реализация на средствата с трудности при обявяването на обществените поръчки, както и множеството съдебни дела, които се водят при отчуждителните процедури на терени за строеж на инфраструктура. Признанията, че щатът на дирекцията за обществените поръчки в кметството е много малък, все още не са довели до неговото увеличаване.
Провалът на инвестициите в терени с цел строителство на инженерна инфраструктура определено не е най-големият за разходната част на бюджет'2008. Там изпълнението е 39 на сто. За придобиване на терени са изхарчени 15.65 млн. лв. от предвидени 40 млн. лв.
От отделените 2.2 милиона за строителство на градски паркове и градини са оползотворени едва 18 хиляди лв. За ремонт на съществуващите паркове са изхарчени 385 хил. лв. от предвидени 1.68 млн. лв.. Това до известна степен обяснява състоянието, в което се намират Северният и Западният парк на столицата.
Същото се отнася и до средствата от данъците на столичани, които е трябвало да отидат за реконструкция на улици и тротоарни настилки.
За техния ремонт в началото на годината администрацията отделя 7.84 млн. лв.. За 9 месеца от тези пари са похарчени 46 хил. лв., а тротоарите в София все още са в плачевно състояние.
Малко по-добре стоят нещата в графа "Основен ремонт на основни градски артерии и улици". В нея изпълнението е малко над 50 процента – заделени са 25 млн. лв., а са използвани 13 милиона.
София отдавна има проблем и с мрежата на уличното осветление, като малко над 70 процента от територията града се ползва от това цивилизационно благо. Въпреки това при отпуснати 3 млн. лв., администрацията е изхарчила едва 560 хил. лв. за изграждане на ново улично осветление. Процентът на изпълнение на ангажиментите е същият и в графата ремонт на улични лампи – отделени 1.6 млн. лв., използвани са 212 хил. лв.
През последния месец множеството леки земетресения на територията на Столична община направиха особено актуален и въпроса за сигурността на мостовете в града.
Кметът Бойко Борисов поиска пари от държава за справяне с този проблем и обеща 6 от съоръженията в критично състояние да бъдат ремонтирани през 2009 г.
Не става ясно обаче защо при заделени средства в столичния бюджет, това не е сторено още тази година. При предвидени 8.4 млн. лв., до края на септември са изхарчени 267 хил. лв. Очевидно администрацията не се притеснява от бедствия.
През последните три години много бе обещано много на кварталите, които се съгласят да приемат боклука на целия град. Тенденцията тези пари да не се дават продължава и през 2088-ма. До края на месец септември при отделени 3.2 млн. лв. в Суходол, Горни Богров, Долни Богров и село Яна, са инвестирани 1.165 млн. лв. общински пари. Същото се случи и през 2007 г.

Какво разбираме от тези данни?
1. Че кметът Борисов е некадърен кмет? Това си го знаехме и когато го избирахме.
2. Че общината не може да усвои дори парите, които й се полагат, но лакомо гледа към канчето на правителството.
3. Че думите на Борисов как правителството им взимало парите се оказват без никакво покритие, защото правителството може да им взима още пари - те така или иначе не могат да ги инвестират. Не могат дори да ги похарчат.
4. Че ако така е решил да управлява и държавата, жална ни майка.

1 коментар:

Анонимен каза...

Вестник "Сега", 9 декември 2008 г., стр.1. Снимка на Бойко Борисов 12.5 х 23 см. Бойко по костюм и с разкопчано сако с дясната си ръка (лявата изглежда е в джоба) е вдигнал капака на обемиста тенджера (казан) и се е надвесил над манджата, произнасяки навярно поредната си кулинарна мъдрост. Под снимката текст: "Столичният кмет Бойко Борисов инспектира лично менюто за деца в новата детска градина в "Младост 1" - "Калина". Сградата досега е била ползвана за административни нужди на общината, но е освободена и ремонтирана за градина поради липсата на достатъчно места за децата.В заведението ще бъдат записани общо 180 малчугани."
Личната култура и възпитание на бойко никога не биха му подсказали, че такава инспекция в детска кухня изисква специално облекло и маска на лицато. Но там е имало и санитарни кадри, които трябвало да му подскажат.
Вестникът би трябвало да потърси отговор на въпроса колко от обещаните от кмета(след провала на компютърното записване на децата в детските градини) 13 нови и 13 ремонтирани детски градини до края на тази година са готови или ще се завършат през оставащите две седмици.

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).