19 ноември 2008

Бойко Борисов в книгата на Юрген Рот - част III

Продължаваме препечатването от книгата на Юрген Рот, според "репортер.блог.бг":

"Бялата" врана на българската политическа сцена
И все пак винаги е имало отделни критични гласове, що се отнася до действията на Бойко Борисов. Политически независимото списание “Икономическа седмица“ пише за него: “Борисов е “бялата врана“ на българската политическа сцена. Не го обичат особено много нито управляващите, нито опозицията. Публична тайна са разногласията между него и вътрешния министър“.
През юни 2003 г. е застрелян Тодор Толев. В българския печат Толев е представен като човек, замесен както в законни, така и в незаконни търговски сделки. Обвиняван е и във връзки с важни подземни структури и особено с руския бизнесмен Майкъл Чорни. Месец преди смъртта си Толев е бил заплашен с убийство. И отново изплува името на Бойко Борисов и фирма “ТВІ 97“, която в края на 90-те години Толев и Борисов ръководят съвместно. Самият Борисов твърди, че е регистрирал фирмата заедно с Толев, тъй като последният имал стабилни връзки с мобилния оператор МТел. “По това време фирма “ИПОН“, в която бях съдружник, имаше договор за охрана с МТел“, обяснява Борисов. „ИПОН“ беше загубила лиценза си и Толев и аз регистрирахме фирма “ТВІ 97“, за да прехвърлим договора с МТел. Заведох дело срещу правителството, спечелих го и отново получих лиценз за “ИПОН“... Съжалявам, ако някой си мисли, че с това убийство мога да бъда компрометиран“.
През февруари 2007 г., т.е. малко по-малко от четири години след поръчковото убийство на Толев, бившият министър-председател Иван Костов е разпитан като свидетел по делото, заведено срещу евентуалните извършители на убийството на един от основателите на СИК – Милчо Бонев. Костов заявява, че Бонев е поддържал тесни връзки с Министерството на вътрешните работи и Министерството на финансите, които са му помагали в контрабандата с петрол. Тези контрабандни канали според Костов не биха могли да функционират, ако нямат закрила от страна на високопоставени политици.
През този период посланик на САЩ в София е Джеймс Пардю. В края на тригодишния си престой в България американският дипломат заявява, че през времето, през което Борисов е отговарял за борбата с мафията, нито един представител на организираната престъпност не е прибран зад решетките. В началото на 2004 г. самият Борисов признава, че разкриваемостта при поръчковите убийства в България е едва 12%. Отговорността за това генерал-майорът стоварва върху правителствени кръгове, които по неговите думи са сключили “частно споразумение“ с мафията, което пречи важни престъпници да бъдат поставени под ключ.
На 19 януари 2004 г. в София, в асансьора на своя офис е хвърлен във въздуха Стоил Славов заедно с трима от бодигардовете си. В сградата, която българската полиция определя като седалище на престъпната групировка СИК, а в действителност принадлежи на застрахователната компания “Бул Инс“, се намира и офисът на фондация “Ханс Зайдел“ (за нея ще стане дума по-нататък в изложението). Сигурно е, че застрахователна фирма “Бул Инс“ е свързана със СИК – това е, така да се каже, узаконяване на придобитите чрез изнудвания и други незаконни дейности пари. Освен тесните контакти със СИК Славов притежава и мощната петролна фирма “Интерпетролиум“. За борбата с тези организации във вътрешното министерство отговаря Бойко Борисов. По онова време по македонската телевизия цитират изказвания на представители на българската опозиция, които настояват за смени във вътрешното министерство. Според тях присъствието на мафията в правителството затруднява каквато и да било промяна. Един полицейски служител от Македония отбелязва: “Българските престъпници, които ние разследваме, за съжаление, се радват на протекцията на правителството“
Още през май 2006 г. комисарят по разширяването на ЕС Оли Рен твърди, че в миналото е имало много малко разследвания и обвинения срещу престъпни банди в България, като визира и мандата на Бойко Борисов. “От 2000 г. насам е имало над 150 поръчкови убийства, свързани с организираната престъпност, и нулева разкриваемост на деянията“, пишат следователи от Европейския съюз.

(следва продължение)

Какво разбираме?
1. Че излизат още тъмни моменти от биографията на кмета.
2. Че виновен за неразкриването на престъпленията е и мандатът на Бойко Борисов като главен секретар в МВР.
3. Че по времето на Борисов се говори за "присъствие на мафията в правителството".

2 коментара:

Анонимен каза...

Алоооо, ватманите, дето го издавате този блог! Къде са ви оригиналните автори, бре, ами бичите само порното на поръчковия Рот? Тоя несретник бил три дни в България и разбрал всичко. И пак не му дават Пулицър. Що ли? Па и той не ще. Парите под масата му стигат.

Анонимен каза...

Ало, др. Борисов! Нямате ли какво друго да правите, ами четете? Малко трудно ви се удава, а? Поръчковия Рот така ви е нацепил, че вече на всички е ясно що за далавераджия сте, другарю, пърдон, доктор Борисов!

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).