03 ноември 2008

Бойко Борисов и мюсюлманите в България

Пламен Даракчиев пише:
Тази сутрин при Бареков, лидерът на най-влиятелната към момента българска партия доизясни своята позиция по така наречения възродителен процес.
Бих се съгласил с него за някои неща. Например за това, че не се е престаравал и съответно не е получил военно отличие. Приемам и дори съм убеден, че не е участвал пряко в репресиите. /Обикновено мръсната работа вършеха служителите на ДС. / С други думи наясно съм, че както много курсанти и офицери – от МВР и от БНА --е изпълнявал своя воински дълг. Така, както го разбираше режимът, но не и българските граждани.
И все пак не мога да разбера по каква причина някогашният батальонен командир, днес лидер на една от партиите, членки на ЕНП не изпитва срам. Най-обикновен човешки срам. Такъв, какъвто би трябвало да има у нас, българските граждани от български произход. Срам, най-вече заради действията на онези, които изпратиха войска и милиция срещу своите съграждани от турски произход и с мюсюлманско вероизповедания.
Вече споменах, че по същото време, когато Бойко Борисов е бил в Дулово, аз бях кореспондент на вестник „Народна младеж” за Кърджалийски и Смолянски окръг. Нали не си мислите, че съм писал статии срещу режима и че съм громял решенията на Политбюро и ЦК на БКП ? Тъкмо обратното -- една от задачите на моите колеги в „Народна младеж”, а значи и моята, бе да описваме бурната радост на българските турци от това, че са се завърнали в лоното на българската нация. Днес, въпреки, по-сетнешното ми дисидентство, аз нося срама си. А това, което видях из Кърджалийско, мъката на нашите сънародници, укорът в очите на моите съученици, ще запомня за цял живот.
Бойко Борисов, обаче, не се срамува. Публичното му послание е добра вест за всички онези, които на едно или друго равнище са вземали решения или ревностно са изпълнявали волята на партията. Защото все някой е стрелял срещу невъоръженото множество в село Бенковски /четирима убити, осем тежко ранени/, все някой е произнасял присъди, все някой е подписвал заповедите за депортиране или за уволнение, все някой е пращал невинни хора в Белене.
Заедно с това, посланието на бившия батальонен командир, обезмисля, дори отнема срама, обикновения човешки срам на мнозина – и журналисти, и стопански ръководители, и редови партийни работници, и дори служители от ДС, които макар и негласно не одобряваха акцията срещу нашите сънародници. И съответно не се престараваха.
Малко по-нататък в разговора с Бареков, лидерът на ГЕРБ назова нещата с истинските им имена. Оказа се, че не би имало никакъв проблем, ако партията е дарявала с българско име само новородените. И дори посочи челен заодокеански опит, където кръщавали децата с американско /!/ име. Да се чуди и мае човек как един от най-известните политици и анализатори в света Збигнев Бжежински е останал непреименуван.
Но това е положението. Луд умора няма – казва народът. И щеше да бъде смешно, дори много смешно, ако седящият срещу Бареков политик не беше най-вероятният следващ министър-председател на страната.

Какво разбираме от тази статия?
1. Че има и честни хора у нас.
2. Че Бойко Борисов раздава индулгенции за една от най-трагичните страници в новата ни история.
3. Че общуването на "генерала" с Тодор Живков явно му е промило черепната кухина, за да не може да се замисли, преди да говори.

3 коментара:

Анонимен каза...

Другарю Даракчиев, щом толкова ви беше срам тогава, защо седяхте на хранилката на ЦК на ДКМС и правехте нещо много по-страшно от Борисов-промивахте мозъците на хоратав пасквила "Народна младеж"? Защо не напуснахте и не станахте нещо друго-учител, например? Или работник? Където нямаше да ви се налага да вършите неща, от които сетне да се срамувате. И какво като се срамувате сега? Кого го топли? Дисидент? Интересна формулировка за нашите условия? Кога бяхте дисидент, когато ДС по заповед на Луканов заповяда формирането на празен шум в системата,за да не се виждат големите икономически престъпления, заради които сега сме на този хал?

Unknown каза...

здравейте,

супер блог!!! Понеже виждам, че правите доста редовен медиен мониторинг на Бойко Борисов, имате ли случайно статистика в колко телевизионни предавания е участвал, да речем през последното тримесечие? Или от началото на годината?
Много ще се радвам на инфо!!! Мейлът ми е maia.ivanova@gmail.com

Поздрави!

Анонимен каза...

И какво като е участвал в тв предавания? Значи има позиция и я изразява лично, а не чрез подставени вестникари. Ако милата Мая познава малко спецификата на тв журналистиката, ще знае, че Бойко не виси пред вратите на телевизиите, а те му счупват телефоните да го канят. Та по-добре да попита самите телевизии.

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).