04 септември 2007

Бойко Борисов - мутра?

За голяма изненада, Фокус днес публикува интервю със Стефан Гамизов, собственик на фирма, специализирана в предотвратяване или ликвидиране на лоши бизнес практики - корупция, нерегламентиран натиск от страна на корпоративни и криминални субекти за извличане на нерегламентирани облаги. Ето един момент от интервюто:

Фокус: Виждаме, че вече има представител на МВР в политиката, кметът на София Бойко Борисов.
Стефан Гамизов: Вижте сега, Бойко Борисов е еманация на това, за което говоря. Аз искам да декларирам напълно ясно, че аз напълно вярвам на всяка една дума, която е написана в статията в американското списание “Конгрешънъл куотърли” (бел ред. Статията* е публикувана на 2 март и в нея се твърди, че Бойко Борисов "е свързан с почти 30 неразкрити убийства" в страната и е обявен за "бизнес партньор и бивш съратник на някои от най-големите мафиоти в България". Авторът Джеф Стайн - редактор по въпросите на националната сигурност, се позовава на "дебел 9 см. поверителен доклад на швейцарска частна банка, възложен на екип с цел да оцени риска в България" и приключен преди 18 месеца). Аз няма да цитирам статията*, поради простата причина, че всеки който иска да може да я намери в интернет и да я прочете. Знаете какви са в нея квалификациите относно сегашния кмет. Съвсем неслучайно не цитирам статията*, защото не искам към мен да бъдат отправени обвинения, че съм дал квалификация. Аз съм прочел тази статия* и според мен всичко е вярно. Това, което ме притеснява ужасно много е, че в разпадналото се състояние на взаимоотношенията на хората в нашето общество и настъпилия хаос, ние отказваме да виждаме историята на политиците. Чуваме техните послания, но не виждаме носители на каква политика са те. Бойко Борисов е много опасен именно поради тази гледна точка. Ние не говорим, не желаем да пренасяме нищо от негативите на миналото, а в същото време отказваме да погледнем развитието на този човек от началото на демокрацията в България. А след това се изненадваме от резултатите на неговата работа. Всъщност не се изненадваме, аз не се изненадвам и се учудвам. Ще ви кажа нещо, което ме шокира ужасно много в изказването на Борисов миналата седмица. Не знам дали обърнахте внимание колко гордо той заяви, че ще глоби фирмите, които са работили в София по бул. “Цариградско шосе”. Това има много голям популистки заряд, но аз искам да попитам едно нещо. Къде точно в правната уредба на държавата един кмет може да глобява фирми? Има друг ред на взаимоотношения на една институция като общината и една търговска фирма. Няма такова понятие като глоба. Можеш да вземеш неустойка, можеш да заведеш дело за неспазване на договорки в договора. Понятието глоба е от речника на тези герои от прехода, наречени “мутра”. Те така си уреждат взаимоотношенията, като взаимно се глобяват. В подредения свят, който функционира въз основи на закони и конституции, които произхождат от тази конституция, отношенията между индивидите в обществото се регулира според тези закони, а не според целесъобразността и желанието на някой ербап, който раздава справедливост.

Какво разбираме от това интервю?
1. Че все пак има хора, които не мълчат по адрес на Борисов.
2. Че нито една друга медия няма да подхване интервюто и да го доразвие.
3. Че явно във "Фокус" са допуснали грешка, след месеците на хвалене работата на Борисов или пък са загубили интерес да го хвалят.
4. Че за пръв път един бизнесмен определя Бойко Борисов като "мутра"?

___
* Статиите, за които се говори:
Първа статия от Джеф Стайн за криминалното минало на Борисов, коментар от същия автор за реакцията в българските медии и втора статия, пак от същия автор (на англ. език)

3 коментара:

Анонимен каза...

тъпа и страхлива мутра

Анонимен каза...

Не е страхлива...

Анонимен каза...

Страхувам се за Гамизов и за това , че според статуквото в Бг. всички неудобни трябва да напуснат държавата. Не искам да плаша никой , но за 20 години никой не каза нищо с което да насочи хората в посока на защита на интересите им. Години плащахме най- високите такси за джиесеми , сега се храним със смлени отпадъци пълни пълни с консерванти както ни казаха да не купуваме "за БОГА" , така после ни казаха "купувайте" с кредите - ето ви ги...
Никой не каза - ето така се живее здравословно и спокойно, и ето ние гарантираме това. Все нещо страшно ще се случи и все трябва да бързаме ... Никой не ни научи на морал и нормални взаимоотношения , скастриха Църквата и я скриха от медийте за да не се чуе нищо за морал и семейство...
не мис е продължава по-нататък , но май Гамизов е малко позакъснял . Все пак ще му помогна когато трябва с това което знам и мисля за правилно.

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).