03 септември 2007

Бойко Борисов и популизмът

Препечатваме материал, написан от Вени Марковски в неговия блог. Съдържанието може да се публикува безплатно, защото е защитено от "Криейтив комънс".

"Видях тази новина при Симион Патеев и се хванах за клавиатурата:
Поп - милиционер и бивш мюсюлманин ще се бори срещу “монопола на ДПС в Кърджали, който като в менгеме е заклещил всички българи и турци” и срещу “обезбългаряването на района”.
Отец Боян Саръев обмисля да се кандидатира за кмет в “бастиона на ДПС”, както е наричан Кърджали от някои медии. Днес попът се срещна с партийни лидери и получи подкрепата на Бойко Борисов (ГЕРБ) и Волен Сидеров (Атака), видни българолюбци, даващи всичко за страната си. Сидеров дори театрално целуна ръка на отеца.
Биографията на Саръев показва, че той е от семейство на българи мюсюлмани, но по-късно приема християнството. Многофункционалният поп завършва още милиционерското училище в Стрелча, след което работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година преподобният завършва и школата на МВР в Симеоново, за която се знае, че възпитава младежите на справедливост и дълг към родината, без да ги манипулира при престоя им там.

Няма да коментирам личността на свещеника или на хората, с които той се среща. Ще кажа само няколко думи по повод Кърджали:
През 2003 г., когато в държавната администрация управляваше министърът Калчев, подписал скандалните договори с “Майкрософт”, с които зароби държавата да плаща десетки милиони за ненужен софтуер и за създаването на т.нар. електронно правителство (забележете какво пише в брошурата от сайта на “Майкрософт” /.doc файл/ и се опитайте да посетите самия портал, посочен там), именно кметът на Кърджали Хасан Азис прояви далновидност да насочи вниманието си към свободния софтуер и софтуера с отворен код. Днес ще се намерят много нови пишман-политици, които да критикуват ДПС, БСП и кой ли не, но аз не се интересувам дали котката е бяла или черна, а дали лови мишки. Кметът Хасан Азис е доказал, че разбира от новите технологии значително повече от останалите кметове, министри (да напомням ли, че електронното правителство все още не работи??) и редица “спецове”, така че за мен той е човек с модерно мислене.*
На този фон, приказките на кмета Борисов звучат също толкова странно, колкото и оплакването му, че по време на изборите за Европарламента БСП плащала милиони, за да пуска рекламите си в Google, където при търсене на думата “герб” излизаше спонсорирана хипер-връзка, водеща към сайта на БСП.
Някой ще каже, че това, което кметът Хасан Азис е направил не е нещо особено. Не съм съгласен, а пък и според International Herald Tribune, навлизането на новите и свободни технологии в страни като България е важно. А да не говорим колко подробно и положително е предадено това на сайта на Европейската комисия.
_____
* Ама бил от ДПС? Е, и какво от това? Да не би ДПС да не е регистрирана според българските закони партия? Или може би - пак според пишманистите - е по-добре да си имаме косовски модел на привличане на българските мюсюлмани в политическия живот? Но по тази тема ще пиша скоро."

Какво разбираме от тази статия?
1. Че Бойко Борисов не знае как работи Интернет.
2. Че когато става дума за политика, той е готов да се съюзи с всеки, стига да му е изгодно.

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).