02 септември 2007

Генералите - политици

Е-вестник публикува следния коментар:

Във Варна за кмет е издигнат Димо Гяуров, бивш шеф на разузнаването. В София – Бриго Аспарухов – също бивш шеф от разузнаването. Срещу него ще играе Бойко Борисов, генерал, бивш главен секретар на МВР. В Русе за кмет е издигнат бивш генерал от полицията – Вальо Танов, който подаде оставка като шеф на НСБОП, заради политическа кариера в ГЕРБ.
Из страната има поне още две дузини бивши военни и полицаи, които ще стават кметове.
Пита се – поради что генералските и военните пагони се ползват с такъв авторитет у нас?
Навремето особено дискутирана тема беше как Богомил Бонев беше произведен направо генерал от капитан. По подобен начин произведоха и Димо Гяуров и Бойко Борисов. Важно нещо са генералските лампази, дават авторитет пред обществото. В България по традиция се цени пагонът, силната ръка, държавната служба.
К`ъв кандидат за кмет може да е някой бизнесмен? Фирмаджия. Синоним на далавераджия.
Има и кандидати от частния бизнес, ама друго си е генерал или военен.
Работата е, че повечето от тези генерали и военни не стават за друго, освен за номенклатура, този път партийна. Нямат образование да започнат квалифицирана работа, нямат способности за частен бизнес. Стават само за шефове в охраната на някоя банка или “консултанти по сигурността”. (А може би и за това не стават, ама им върви на пагона).
В страната по наследство от комунизма има огромен брой хора, които са били военни и сега се чудят как да си намерят място в обществото. Разбира се, че някои от тях ще правят партийна кариера. В БСП има даже генералско движение. Тодорживковата държава произведе толкова генерали, колкото не е имало в цялата история на България. В главите на хората е набито, че генерал е голяма работа, голям човек.
Затова тоя афинитет към пагоните. Наследството от комунизма ще се влачи още дълго, дори в десните партии, които се перчат с антикомунизма си.


Какво разбираме от него?
1. Че авторите не са разбрали - о.р. ген.-лейт. Бойко Борисов не е случаен генерал, произведен за такъв направо от майор. Той е и доктор! Учил се е човекът. А как точно се е учил във Варна - интересно дали някой от журналистите ще провери и ще посочи колко често е "ходил" на лекции, как си е взимал изпитите и т.н. Или такива проверки ще се правят само за Волен Сидеров?
2. Че Бойко Борисов е сборен образ на всичко казано по-горе - бизнесмен, съдружник с, по народному, мутри, бивш пожарникар, бивш каратист, покорител на разтупкани дамски сърца и т.н., и т.н. Следователно в него има за всекиго по нещо - и затова хората ще гласуват за него, а не защото се замислят колко кухо кънти, когато почукаш по кимоното или по фуражката.

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).