09 август 2007

Бойко Борисов и атаката на МВР кадри към местната власт

Шефът на отдел "Охрана на обществения ред и превенция" в Областна дирекция на полицията – Монтана Златко Тодоров се застяга за кандидат-кмет в Монтана от името на ГЕРБ - съобщи вчера, 8 август Агенция "Фокус".

Днес в."Сега" анализира нашествието на МВР в местната власт, започвайки с кандидата на ГЕРБ за кмет на Русе - доскорошния шеф на ГДБОП Ваньо Танов. Според "Сега" той е напуснал по същия модел както Бойко Борисов, когато се кандидатира за столичен кмет. "Танов обяви, че имало чадър над сивата икономика, че в секторите за разкриване на икономически престъпления - стокова и акцизна контрабанда, се работело най-тежко, тъй като интересите били най-големи, че бил изчерпан ресурса за работа в ГДБОП срещу корупцията по високите етажи, но затова не били виновни колегите му в службата и куп други подобни. Нищо конкретно, общи фрази, много витиевато. Но простено му е на човека, решил е да влиза в политиката и да се кандидатира за кмет. Друг е въпросът, че като си казал "а", трябва да изредиш цялата азбука - кой за какво ти е пречил, какво точно си постигнал, докато си ръководел службата, кой е слагал чадър, защо чак при напускането си говориш и т.н, и т.н. Но идат местни избори, сигурно си е запазил конкретиката за предизборната кампания. Въпреки че самият Бойко Борисов обяви, че Танов не трябва да използва "огромната информация, която е имал в службата за борба с организирана престъпност", и че "не бива да се превръща в говорител в момента на това, което знае". Но изборите предстоят - ще видим дали "сърце юнашко" ще издържи да не използва добитата по служба информация."

... бившият шеф на РДВР-Пловдив Йордан Кюмюрджиев може да се окаже кандидат за кмет в Пловдив на ГЕРБ, ексдиректорът на разузнаването Димо Гяуров да се пробва във Варна чрез инициативен комитет... Със сигурност ще се появят и още такива фигури. Нещо повече. Самият Борисов обяви, че ще се пробва за втори мандат.
Няма спор, че пъртината беше прокарана точно от бившия главен секретар на МВР. Той не само стана кмет на София, но и закара, образно казано, половината МВР в общината. Така там определено време зам.-кмет беше оперативният му помощник във вътрешното министерство Цветан Цветанов, който после стана и формалният лидер на партията ГЕРБ и напусна общината. Там обаче останаха бившият шеф на "Терор"-а в НСБОП Гален Ганчев и ексшефът на отдел "Тежки престъпления срещу личността" в полицията Ботьо Ботев. Колко още са в столичната община сигурно само Борисов знае. Най-интересното е обаче, че всичките тези хора напуснаха по подобие на Танов - леко скандално, с витиевати внушения тип обвинения.
Така или иначе столичният кмет не спира да говори колко далавери в общината били разкрити от тези хора, точно защото били от МВР. И как тези случаи били предадени на прокуратурата само, както полицаи могат да ги предадат - с доказателства, документи и т.н. Историята ще покаже дали доказателствата са наред, както и дали междувременно не са завъртени други далавери, които пак да трябва да се разкриват.
И сега обаче неформалният лидер на ГЕРБ твърди, че точно такива хора трябвало да са кметове и общинари - за да разкриват корупцията там. Е да, но местната власт не е само далавера, тя трябва да бъде упражнявана - образование, здравеопазване, култура, инфраструктура, ремонти и т.н, и т.н.?
... на Борисов и екипа му от МВР им се услади общинската власт - щом пак я искат. Очевидно не само на тях. Иначе не може да има логично обяснение за толкова масираното присъствие в кандидаткметските листи на толкова, макар и бивши, ръководни представители на вътрешното министерство и специалните служби. Със сигурност техни имена няма да липсват и в тези за общински съветници.
Може би добре информираните хора от сектора за сигурност са наясно къде ще е центърът на тежестта във финансовите и властови потоци в държавата и откъм Брюксел?"
--> Целият текст в "Сега"

Във форума на вестника читателите коментират:

"Русе значи... безмитна зона, пристанище, митница май вече няма, свободно движение на хора и товари и прочие, кандидата за кмет е бивш шеф на БОП, доста неща биха се случвали много по-лесно от обичайното... следите ли ми мисълта?

Най-ненормалното е това: "... точно такива хора трябвало да са кметове и общинари - за да разкриват корупцията там." Значиииии, не им достигна акъл, характер и инат да разкриват корупцията в системата на МВР (която точно за това е създадена), ще я борят, влизайки в местната власт (която не разполага със силови ресурси и има съвсем други функции). Че и партийно.

целта на упражнението не е да се управлява, а да се правят пари за себе си и наши хора. това са хора, които нито имат образованието, нито професионалния опит, нито дори желанието да управляват като една истинска местна власт."

Пресцентърът на Столичната община обаче принципно е на друго мнение за компетентността на бойковите кадри, препечатвайки предвидливо още преди година статията на "24 часа" "Полицаите до кмета":

"И до днес Ганчев се вижда на маса с колегите си, с които е работил в МВР. "Както покаже животът - ако Борисов се мести и ме покани, отивам, винаги съм зад него", откровен е Гален Ганчев на нетактичния въпрос би ли последвал кмета в друга институция. Малко хора знаят, че той е завършил ветеринарен техникум, лекувал е всякакви животни и бие инжекции на болите винаги когато му остане време да отиде при родителите си във великотърновското село Царски извор. "На болни хора не слагам - всеки трябва да си върши работата, а не да се прави на професор енциклопедист", убеден е Ганчев. Поради тази причина не се занимава с неща, от които не разбира, и там не пипа-"бензини, двигатели, коли". "Със страх сменям и крушки", признава той."
--> Целият текст на похвалното слово за ченгетата на кмета в "24 часа"


Какво научаваме за Бойко Борисов:

1. Че е светъл пример и днешен партийно-духовен водач на бившите си подчинени от МВР из цялата страна

2. Че ги е вдъхновил ги е с това, че 4 години бореше и ругаеше корупцията по високите етажи на властта и след като не можа да пребори нито един корумпиран или поне да му каже името, отиде да продължи борбата срещу тях като софийски кмет.

3. Че чрез неговата партия ГЕРБ те ще могат да постигнат през септември това, което ББ постигна миналата година в София - да станат кметове из цялата страна.

Какво не научаваме* за Бойко Борисов:

1. Че бившите му подчинени, днешни ГЕРБ-бери (членове на партията) и ГЕРБ-оиди (номинирани от партията за кандидат-кметове) са се провалили в борбата с корупцията в МВР.

2. Че целта на операция "Духовно-партийно вдъхновяване" е контрол на еврофондовете и употребата им за лични и групови интереси.

-------------
* Не научаваме тези факти, защото не са истина. Не са истина, защото са форумни твърдения. А знаем, че по форумите и блоговете пишат безименни подлеци, подобни на анонимни убийци, с раздвоение на личността и т.н. Подробности - в култовата статия на "24 часа" - "Влечуги зад компютъра".

1 коментар:

Скарамуш каза...

Какво разбираме от тази новина?


1. Че ако си полицай в България, следващата ти стъпка в кариерата е да станеш кмет.

2. Че ако си охранител, шансовете са ти още по-големи.

3. Че е задължително кандидатите за кметове да наподобяват по нещо на Бойко Бо. Например да са горди притежатели на черни колани.

4. Че нещата в България отиват на зле, ако се разчита само на полицаите да я "оправят", защото е известно как те я оправят. Нали са мъжкари?

5. Че журналистите няма да ни информират какво е нивото на престъпността в Монтана и как по-точно е бранил реда въпросният господин - нито днес, нито до изборите. А след изборите разкриваемостта рязко ще нарастне.

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).