15 септември 2016

Меркел, Путин, Кристалина Георгиева и Бокова - секс, лъжи и видео

Стенограма от изказването на "премиера" Борисов преди заседанието на Министерски съвет на 13-и септември, вторник, с наш коментар между редовете (с такъв шрифт).

 
 Малко история първо ще кажа. Явно в последните дни се разразиха доста пристрастия, писания, коментари, анализи, включително какво ще реша, или какво ще решим всички ние по теми, които не са били на дневен ред към този момент. 

 Прав е, г-н премиерът. А кой пусна целенасочено тази информация?
 
Аз поканих г-жа Бокова да дойде днес, но тя ми отговори, че има по-важна работа в ЮНЕСКО. Не ми направи това добро впечатление, защото, когато си кандидат за генерален секретар на ООН от една държава и едно правителство те е номинирало, и аз имам доста отговорни задачи – в сряда, днес, утре, в петък – съвета в Братислава, но държах да го кажа в нейно присъствие.

Какво пречеше г-жа Бокова да се свърже по видеостената, каквато не може да няма в кабинета на един премиер? Няма да се заяждаме и да питаме кога я е поканил - преди или след като самият той е пуснал информацията, че ще я смени с Кристалина Георгиева.

Предишното правителство положи много усилия и работи много активно, особено Вежди Рашидов, за избирането на г-жа Бокова за генерален секретар на ЮНЕСКО. Положихме огромни усилия.

Наистина ли? Кабинетът Борисов бе избран на 27.07.2009 г. Ирина Бокова бе избрана на 22.09.2009 г. "работи много активно"? Да видим колко активно е било и как е отразено по света.

Много преди да дойде времето, преди няколко години за избор на  нов генерален секретар на ООН, в последните си дни Орешарски реши да номинира г-жа Бокова, въпреки че знаеха, че си отиват, че знаеха, че много години има до този избор, те го направиха. И никой не си направи труда тогава да ме попита като лидер на най-голямата партия. Ние си замълчахме. Но след това като толерантно правителство, като правителство, което не отрича, а се опитва навсякъде, където може да има приемственост, особено в международен план, да го следва. И ние като правителство, си спомняте добре, изпратихме и потвърдихме официален документ, взето решение на Министерския съвет до Ню Йорк.

На 09.02.2016 г.

Започнаха изслушванията. Тука, понеже някои спекулират, всичко това и съм разпоредил, на който иска от медиите, да му се даде след това, са писмата за подкрепа, като се започне от японския премиер и се стигне до Тереза Мей, която е нов премиер, и до нея е пратено.

Би било наистина добре да видим какво точно е писал "премиерът". И до кого?

От президентската институция до всички президенти, крале, в зависимост от държавното им устройство. Стотици.

Стотици? Да ги видим?

От мен до премиерите, от външно министерство до външните министри – там са ноти. Всичко това нашето правителство – всички вие, сме работили абсолютно честно, почтено за избора на госпожа Бокова. И не приемам, че е била по-късно издигната. Напротив – те я издигнаха 2 години преди да й дойде времето, преди да се говори изобщо. Тя е най-рано издигнатият кандидат всъщност.

Всъщност не е. Издигната е на 02.09.2016 г., както е известно. Преди нея са издигнати македонският и словенският кандидати. 
След като уточнихме, че по фактите твърденията на "премиера" са неверни, да приложим същото и към твърденията, които няма как да проверим - така би било най-логичното:

Полагаме огромни усиля и към момента.

Не полагат?

И ще полагаме огромни усилия.

Няма да полагат?

Но не бих допуснал някой да си играе с името на България, с нашия суверенитет или с нашите решения.

Вече са го допуснали - разговорът между Меркел и Путин е доказателство за това? 

С тези писма ние сме помолили всички в света, а с тези, с които сме по-близки като партньори, като държави и имаме традиционно добри отношения, сме ги помолили максимално да съдействат, максимално да ни подкрепят.

Да видим текстовете?

Ние досега сме участвали в изборите на еврокомисари, участвали сме в изборите на генерален секретар на ЮНЕСКО и винаги заедно с президентската институция сме действали изключително единно.

Винаги? И когато Румяна Желева се излагаше в Европейския парламент, и тогава ли?

До този момент минаха четири изслушвания. За съжаление нашият кандидат е трети, пети, седми, пети.

Не е вярно. Не са изслушвания, а гласувания, неофициални, неформални. Бокова беше трета, пета, трета, пета. 

Моите уважения, но дори Македония и Сърбия са преди нас.

В момента. Но не и в предишните гласувания. 

Някой явно иска недоброто си представяне в един момент да ми го припише на мен, на вас, на България.

Тук той направо казва, че този някой е Бокова. Същата Бокова, която не е казала една дума срещу България, срещу Борисов, срещу българите ("на вас"?). Дори и когато я питат по темата, пак проявява нездрав патриотизъм и дори хвали Кристалина Георгиева. 

Тук правя една скоба – ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, ако това беше наш кандидат, аз да съм го отзовал много отдавна, така както направих с външния министър Румяна Желева, когато не се представи добре. Макар, че всички тогава ми казваха – не тя добре се представи иначе, но английският й е малко по-слаб, немският й е отличен, продължавай.

Тук има две лъжливи тези: 
1. Румяна Желева не беше "отзована". Тя се провали на препитването в Европейския парламент. Сравненията са неуместни и не само заради това, че английският ѝ е по-слаб, а Бокова говори и френски, и испански, и руски, и английски, че и български - при това последният значително по-добре от самия Борисов?
2. Ирина Бокова е излъчена от правителството на ГЕРБ, на 9-и февруари т.г.

Но след като пред теб има пет човека, седем човека, а в същото време вече твърдо г-н Гутереш е на първо място, избор след избор. Лайчак мина – вече е на втора позиция.

Не са "пет човека, седем човека", а са "двама или четирима". Но защо тогава се отказват само тези, които са на последното място, а не всички след г-н Гутереш?

Изпревари ни Македония, изпревари ни Сърбия в определени класирания, но ние, защото предишните са го предложили, ние сме го потвърдили, работили сме толкова честно и почтено всичко това да се случи, получавам коментари и слушах внимателно, едва ли не, че ние сме щели да провалим тази кандидатура или я проваляме, за да издигнем някой друг.

"Премиерът" Борисов знае, че вината е негова, че не е работил честно и почтено всичко това да се случи? 

Тук малко да се посмеят медиите – аз съм казал, че няма да се кандидатирам за президент, а защо да не се кандидатирам за ООН при тая логика? 
По коя логика? На какъв език ще разговаря с дипломатите? И как ще управлява организация, в която има отчетност и парите не ги гласуват така, както му дават бюджета в Парламента? 
Мисля, че кабинетът ще ме подкрепи. Аз не си спомням БСП някога да е издигнала човек на ГЕРБ или на реформаторите за какъвто и да е пост. Не си спомням. 

Като всеки друг служител в Министерство на външните работи, Ирина Бокова е безпартийна от десетилетия. Тя е човек на България, а не на БСП. 

Напротив – ние понеже сме изключително толерантни, и съпругът на г-жа Бокова е наше предложение за Европейската банка.

Излиза, че са го предложили, за да бъдат толерантни, а не защото не са имали друг кандидат? По същата причина ли предложиха Румяна Желева за еврокомисар?

И в един момент неуспехът му да бъде мой, наш, или на правителството, аз няма да го допусна.

Значи ако има неуспех, той със сигурност се дължи на Борисов лично?

Няма да допусна и в други държави да се решава нашата кандидатура. Не съм го и допуснал.

Допуснал го е, както се вижда от разговорите между Меркел и Путин. Нещо повече - може би той не го "е допуснал", защото го е поискал?

Това, че сме търсили подкрепа, защото накрая в Съвета за сигурност  постоянни и непостоянни членки трябва да изберат един от региона, където е Вежди Рашидов, му казват пазарлъци, в Европа и в света му казват консултации, се консултират големите представителите в Съвета, питат се вие кого, ние кого, цели щабове работят това да се случи. И ние сме го правили, и ще го правим до 26-и.

Няма правило, че трябва да изберат един от региона. Няма "големи представители", а и Германия изобщо не е член на Съвета за сигурност, така че остава неясно какви точно пазарлъци е правил Борисов и с кого?

С цялото ми уважение.

Към кого?

И ви задължавам всеки да положи максимални усилия, включително и аз, г-жа Бокова на 26-и да влезе в първите двама.

Т.е. няма да полагат дори минимални усилия?

Защото следващото гласуване вече е с цветни бюлетини. И имаш ли червена бюлетина, че държавата ти не стои зад теб, не продължаваш. Трябва консенсус.

Не е вярно. Нито първото, нито второто, нито третото изречение. "Държавата ти" - България - стои и не гласува. Следващото гласуване не е с цветни бюлетини. И не е нужен консенсус. Има генерални секретари, избирани с червени бюлетини.

Дори забъркаха Русия и Германия в този скандал.

Не "те", а самият Борисов ги е забъркал? Преди да пуснат информацията към българските медии, никой не пишеше, че Меркел е лобирала пред Путин за Кристалина Георгиева. 

Дори спекулата, че трябва да е жена от Югоизточна Европа – това не е писано правило, а когато едно правило не е писано, то може да се нарушава.

Няма спекула за "жена от Югоизточна Европа" - това е измислица на самия Борисов.

И накрая, когато всичките консултации минат, може да се окаже, че е жена, ама не е от Югоизточна Европа, или е от Югоизточна Европа, ама не е жена. Тогава могат да направят компромис.

Няма такъв момент "тогава да направят компромис". Цялото твърдение издава тотална некомпетентност, с което Борисов не може да ни учуди. 

Към момента това не е наша силна позиция, че видите ли е на пето или на седмо място, но е единствената жена.

Не е единствената жена. След нея има още жени, сред които и бивши премиери, но истински, а не в кавички.

Отдавна половете в света, поне в цивилизования свят, са равни. Да, и на нас винаги са ни препоръчвали, колкото може повече жени, колкото може повече хора от етносите да влизат.

Кой им го е препоръчвал? Я да разберем какъв пореден скандал забърква "премиерът"?

Но, ако имаш много по-добър мъж за един пост, или обратното – жена за един пост, избираш него. Като гледам тук днес, в това отношение имаме доста повече жени.
Така, че пожелавам успех на г-жа Бокова до 26-и, цялата подкрепа на външно министерство, на всички наши посланици, г-н Плевнелиев – президента, ще бъде в ООН сега, г-жа Бъчварова ще бъде там, Дани Митов – външният министър ще бъде там, коктейл даваме в нейна чест да я представяме, така че до 26-и е така...

Значи няма да има коктейл, няма да има подкрепа на "цялото външно министерство", на всички наши посланици? А нищо чудно и президентът да не е в ООН, а и Бъчварова и Митов също да са си в София?  

Но, след като се опитват да ме атакуват мен и да считат, че аз влизам в някакви игри, а аз не влизам, които ме познават, знаят, че аз много се съобразявам, но няма как след 26-и, ако не е първа или втора, да я водим тази тема. Тогава ще преценим всички заедно какво да направим.

Кои "всички заедно"? В медиите изтече информация, че въпросът не е бил решаван на заседания на Министерски съвет, нито пък в разговор с присъстващите по време на изказването му журналисти. Освен това самият Борисов казва малко по-горе: 

"И ви задължавам всеки да положи максимални усилия, включително и аз, г-жа Бокова на 26-и да влезе в първите двама." 
Това значи ли, че - както ние питаме - всъщност няма да се полагат никакви усилия? И ако "не влезе в първите двама" кой ще е виновен - "всеки", вкл. и самият Борисов или само Борисов?


***

Сега сте наясно с лъжите и видеото, нали? А сексът? Сексът е това, което правят с България нашите политици. Макар че някои твърдят, че това е порнография, а не секс.

***

Какво разбираме от тези думи на "премиера"?
1. Самият факт, че не споменава изобщо Кристалина Георгиева е доказателство, че много му се иска да я предложи за кандидат или е под натиск да я предложи?
2. Че едно говори пред медиите, но след това подопечните му министри не полагат никакви усилия за успеха на Бокова?
3. Че се е объркал и не знае какво да прави?Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).