04 декември 2014

подписа три пъти за "Южен поток" 2010-2012 г., а не е виждал договора? И никой не иска оставка на такъв премиер?

Статия от е-Вестник:

Борисов подписа три пъти за "Южен поток" 2010-2012 г., а не е виждал договора? И никой не иска оставка на такъв премиер?

4 Декември 2014
 Ноември 2010 г. Премиерите Путин и Борисов присъстват, докато шефът на Газпром Милер и шефката на БЕХ подписват договора за “Южен поток”. Отделно е подписан и междуправителствен договор.
Снимка: правителствена пресслужба


“Нищо не мога да докладвам за “Южен поток”, защото нямам достъп до договорите по проекта”, заяви премиерът Борисов в парламента.
“…Не ми се дава от коя година и колко печалба ще имаме от преноса на този природен газ. Ако някой знае - Петър Чобанов, Драгомир Стойнев, да ми посочи къде да го видим, прочетем”, каза още Борисов пред депутатите. И помоли парламента да задължи правителството “силово” да получи договорите.
Това изказване поставя под съмнение
менталното здраве на българския премиер
Да, той може да се е объркал да се вживява в ролята на опозиция и докато е премиер, но в случая надскочи себе си.
Защото при предишния си мандат той подписа три договора за “Южен поток” и най-подробно се изказваше за ползите от проекта.
През юли 2010 г. във Варна тогавашният министър Трайков подписва с руския си колега подробна пътна карта за ускоряване на проекта “Южен поток”, в присъствието на премиера Борисов. Договорът описва всички по-нататъшни стъпки, учредяване на дружества, търгове, начало на строителство, доставки и т. н.


 
Юли 2010 г. Премиерът Борисов присъства на падписването на пътна карта за Южен поток с най-подробни разчети за строителството. Снимка: Москоу тайм
 

През ноември 2010 г. България подписва с Русия междуправителствен договор за строителство на българската част от газопровода “Южен поток”. Борисов посреща Путин в София (който тогава е премиер). Борисов подари на Путин куче, а Би Би Си пусна новината със заглавие “Кученце подпечата газова сделка с руския премиер Путин” (виж тук).  Подписан е и договор между БЕХ и Газпром за същото, в присъствието на Борисов и Путин.
Борисов казва на съвместна пресконференция с Путин: „С подписването на днешното споразумение ние даваме възможност на следващите правителства в България да получават по над два милирарда долара годишно от този тръбопровод в бюджетите си, а не да дотират чужди компании” (виж тук). Шефът на Газпром Алексей Милер казва: “Днес “Южен поток” уверено стъпи в Европа”.
Два дни по-късно Борисов дава
интервю за “Файненшъл Таймс”,

в което казва:   „Този проект ще създаде нови работни места в България. Следващото правителство ще събира транзитните такси за газа, транспортиран през газопровода, и ще могат да се изплащат по-високи пенсии, да се строят музеи и стадиони” (виж тук и тук).
През  ноември 2012 г. България подписва окончателно инвестиционното решение за строителството на газопровода“Южен поток“. Подписите си под договора слагат премиерът Бойко Борисов и шефът на Газпром Алексей Милер. Подписан е и 10-годишен договор за доставка на газ. Отново следват бодряшки изказвания на Борисов колко изгодни договори е сключил.
След всичко това се пита - какво е подписвал Борисов? Не го ли е чел? Или той подписва каквото му дадат, в паузите, докато играе мачле, задява се с журналистки или си храни кучетата?
И като премиер не е във властта му да поиска договорите или да си поиска справка?
Най-странното в случая е
липсата на реакции след това умопомрачително изказване
на премиера. И медии, и политици се държат, като че ли това е нормално, какво толкова е казал, ние си го знаем. И пак като изключение, единствен журналистът депутат Велизар Енчев зададе в парламента въпрос на премиера как е възможно да говори такива нелепици и защо не упражнява властта си.
С премиера Борисов начело изглежда и българите въобще губят менталното си здраве и всякакво усещане за нормалност. Привикват с напълно неадекватни изявления на премиера си, за каквито в нормална страна веднага ще му поискат оставката.
И опозиционните партии са заспали и не повдигат въпроса, и те го приемат за нормално.
А в това време културтрегери правят протест срещу някакъв шеф на комисия в парламента, от когото нищо не зависи.

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).