12 юли 2014

Мътилката около КТБ и ролята на Борисов

Напомняме какво се случи в държавата през последните дни. Разбира се, с казаното от ген.л-т, д-р на науките Борисов:

28-и юни, 12:34 ч.: "Когато снощи в предаването „Панорама” Чобанов каза, че банковата система е стабилна, това на езика на българите означава „бързо си изтеглете парите” ”, подчерта Бойко Борисов и допълни, че след вчерашните консултации било премълчано, че той се е съгласил с датата на ДПС при

условие за оставки на Орешарски и Чобанов. Той посочи, че не желае повече управляващите да злоупотребяват с патовата ситуация. Борисов бе още по-категоричен, че финансовият министър е трябвало да си подаде оставката още преди година. „Ако искат в понеделник да няма опашки, хората да могат малко да повярват в държавата, днес тези хора трябва да са се махнали от кабинетите си. На тяхно място тройната коалиция – БСП, „Атака”, ДПС да сложат когото поискат”, каза още Борисов и заяви, че ще настоява да има нов премиер и финансов министър в неделя на консултациите при президента
Лидерът на ГЕРБ декларира, че е готов да участва при президента в обсъждането на всякакви сценарии за стабилизиране на държавата и вземането на нов заем. Борисов обясни, че нов заем е нужен, за да се „подпрат” и Валутният борд, и банките: „Трябват пари, иначе ще изтеглят резерва и държавата ще остане без бушони. Сега вече е нужно парламентът да работи, за да даде мандат на Международния валутен фонд (МВФ), което чисто законодателно ще отнеме около месец, включително да се емитира веднага нов дълг от поне 5-6 млрд. лв”."

Какво разбираме?
Че на 28-ми юни Бойко Борисов ни обяснява, че трябва бързо да си изтеглим парите от банките? Освен това ни казва, че бил съгласен с дата на изборите, но при условие. Условието обаче не е изпълнено, но датата си стои. Допълва, че ако били искали... т.е. те, управляващите, ако го искат, а не той, Борисов, то трябвало още него ден, събота, да си подадат оставките. Те не си подадоха оставките, но хората пак не оформиха опашки. Защо - вижте надолу. Борисов обяснява, че ще настоява за нов премиер и финансов министър на следващия ден. И обяснява, че е нужен нов заем - от МВФ, "за да се подпрат и Валутния борд, и банките". Т.е. изглежда така, сякаш в ефира направо ни казва, че и Валутния борд, и банките... падат?! Защото няма как да подпираш нещо, ако то не е тръгнало да пада, не е ли така?


28-и юни, 19:37 ч.: "Наглостта на управляващата коалиция вече минава всякакви граници. Виждам, че не са си извлекли никакви поуки, не са си отчели никакви грешки и се опитват да прехвърлят отново вината от болната глава на здравата. От една година твърдя, че с псевдопремиер Орешарски и това недоразумение за финансов министър Чобанов нищо добро не очаква държавата. Не съм го казал за първи път днес, за да може това да бъде използвано срещу мен с обвинения за дестабилизация на финансовите институции. Всички знаят – и БНБ, и банкерите, и експертите, че се опитвам всячески да подкрепя техните опити за стабилизиране на системата. Това обаче не отменя категоричното ми право да искам хората и международните партньори да имат доверие в заслужаващи ги управници. Тези, които в момента са на власт доказаха, че не могат да управляват и затова нямат право да преговарят с международните институции."

Явно се е усетил, че призивите му от сутринта, за които и ние писахме, могат да бъдат използвани срещу него. Нищо чудно да му се е обадил някой от приятелската прокуратура? Впрочем, тези му призиви не са само от бТВ, а и от приятелската Нова телевизия. Прочее, защо никой от прокуратурата не реагира на сигнала на Николай Цонев срещу самия Бойко Борисов? За сметка на това реагираха на много други сигнали..., вкл. и анонимни!?

29-и юни, след заседанието при Президента: нито дума за това, за което ни казва, че щял да настоява: "да има нов премиер и финансов министър в неделя на консултациите при президента."

Мълчанието му е крайно странно, още повече, че ден по-късно ще се обяви за спасител на банковата система!

30-и юни: "Винаги съм твърдял, че Европейската комисия и президентът Барозу са изключителни приятели на България. В днешния ден, с одобрението на държавна помощ от 3,3 милиарда лева, те показаха, че в тежка ситуация винаги можем да разчитаме на тях."

1-ви юли:  Аз спасих банковата система, казва Борисов. 

Допълнителни четива: 
в-к "Галерия": Борисов и ДПС опитаха да фалират държавата. Защо всички мълчат?

в-к "Преса": Банкерът на годината – светец или грешник

Иво Инджев: Гузните ритат падналия си банкерски кумир

Какво разбираме от изказванията на Борисов и историята около КТБ?

1. Че е невъзможно да не е знаел дали е имало или не нещо нередно около КТБ?
2. Че е крайно невероятно да не е осъзнавал каква паника предизвиква сред хората?
3. Че не казва нито дума по адрес на Пеевски?
4. Че може би си мълчи заради написаното в статията в "Преса": "Бумът обаче е в периода 2009-2013 г., или по времената на ГЕРБ. Тогава капитал от държавните дружества, клонящ на моменти към 1 млрд. лв., бе концентриран в КТБ. Но вместо да отива за създаване на устойчив бизнес, той отлетя към фирми на Цветан Василев."
5. Че най-вероятният край на тази драма за обикновените хора ще настъпи едва тогава, когато Борисов се върне във властта, "стабилизира" банковата система, която вече бе "спасил", а Цветан Василев ще падне в капана, в който падна Алексей Петров: дълъг затвор по време на следствието, след което оправдаване поради липса на доказателства за извършено престъпление?

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).