18 юли 2010

Бойко Борисов и газовите преговори

Успяхте ли да разберете какво са се разбрали Русия и България по време на т.нар. газови преговори в Евксиноград?

Какво четем между редовете?


"България и Русия се споразумяха по-ниски цени при доставка на газ за страната ни, отпадане на посредниците в търговията с газ между двете страни от 1 юли 2011г. Подписана е и т.нар. "пътна карта" за изграждането на газопровода "Южен поток"."


Да? Наистина ли? Много добра новина... Но нещо ни кара да се питаме "Възможно ли е и вълкът да е сит, и агнето - цяло", защото в Русия медиите пишат, че резултатите от преговорите "удовлетворяват и двете страни", т.е. и Русия е получила нещо, но ние не знаем какво?

"Нашата цел беше да защитим интересите на българските потребители", декларира днес премиерът и добави: "Ако цената на газа беше останала висока, топлофикациите щяха да фалират, а гражданите щяха да бъдат принудени да потърсят алтернативни източници на отопление".


Т.е. - ток? С което ще фалират централите ни? От друга страна, ако сега няма да ползват ток, то защо ни е АЕЦ "Белене"?

"Премиерът обаче отказа да огласи конкретните параметри на постигнатите договорености, като уточни, че това е по желание на руската страна."


Нали "премиерът" цяла година критикува тройната коалиция точно заради тайнствеността около постигнатите договорености? Защо сега повтаря техните ходове? И как ще го обясни? Е, с тези медии никой няма да посмее да го попита, нали?

"Трайков обясни, че договорените корекции ще важат със задна дата - от 1 юли тази година, и в резултат от тях в "Булгаргаз" ще остават около 10 млн. евро. на тримесечие."


Т.е. 40 млн. евро / годишно. За това ли бе цялата борба? Ами нали толкова пари нищо не са, както каза сам "премиерът" по повод нефтопровода Бургас - Александруполис?

Вице-президентът на "Газпром" пък казал:
"Искам да подчертая, че България, като отчитаме действието на този преференциален период, се намира и ще продължи да се намира в положение на предимство в сравнение с нейните съседи".


Опа? Появява се някакъв "преференциален период"? Какъв е той? До 1-ви юли 2011 г.? До края на 2011 г.?

Някой разбра ли дали наистина има постижения или всичко е просто шменти-капели, за да може Бойко да помпа имидж? Толкова рев по медиите - за 40 млн. евро?! Нищо чудно, че руснаците са щастливи!

1 коментар:

Анонимен каза...

"Дневник": http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/07/18/934528_kabinetut_razkaza_ruski_prikazki_za_gaza/

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).