06 ноември 2009

Бойко и външната му мини-щърка

Коментар на Иван Бакалов:

Външната министърка Румяна Желева вчера няколко пъти каза по телевизията: “Ние преЦЕНЯМЕ” (че имало нарушения на закона с имоти на посолства в чужбина).
Горката, не знае колко е близо до поп-фолка. Почти всички фолкпевици в интервюта пред камера така се изразяват – “аз преЦЕНЯМ”.

Здрав провинциализъм тресе силиконовите хубавици, но за една външна министърка това е непростимо. На тая жена й липсва образование – още от началното училище. Как може да си се дипломирал и да не се научиш да говориш на правилен български?
И такава посредствена особа, освен че е външен министър, я предлагат за еврокомисар. Ами тя щом на български не може да каже правилно преценявам, как ли ще го каже на английски? Тогава резилът ще е по-голям – международен. Ще излага не някаква група или партия, а България.

Сега у нас има голяма търпимост към диалектното говорене. Противно на мнението на разни провинциалисти, то не е нещо безобидно или шик, както се опитват да го представят. Във Великобритания например се смята, че ако говориш на диалект, ти си от ниски социални слоеве, маргинал. Не може човек, който е във върховете на обществото – дали власт, наука, култура – да говори на диалект. Израз е на лошо възпитание и образование.
В случая с Желева не става дори дума за диалект, а направо за нискокачествено образование, въпреки че тя се пъчи с дипломи в биографията си. Говорът й издава неграмотност.

Изразът селяния често се употребява обидно към хора от провинцията. Понякога с основание, понякога – не. Провинциализмът не означава място на произход – извън София. Той е манталитет, начин на мислене, фалшиво надуто самочувствие, без покритие. И е пряко свързан с говора на хората във властта. Не е само Желева. Чуйте ги от трибуната на парламента- пълно е с хора, които говорят на ужасен диалект, обидно.

Но приликата на Желева с фолкпевиците – поне в начина на говорене – ще й донесе успех. Тук такива работи се харесват. Селянията побеждава.



Какво разбираме от този коментар?
1. Че е-вестник още не е купен от Делян Пеевски?
2. Че г-жа Желева е идеалният кандидат за еврокомисар - защото и в Европа селянията побеждава?
3. Че г-н Бакалов не е прав да си мисли, че "горката не знае колко е близко до фолк-певиците"? Знае, знае, а и се гордее с това!?

1 коментар:

Анонимен каза...

Как можа толкова грозна, злобна и посредствена жена да ни постави за въшна министърка пожарникарят?Тя е на път да ни излага много повече от Надежда Михайлова.

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).