25 юли 2009

Поредният невинен агент - герой

Божидар Димитров пред "Труд":

- И сега за някои сте черен покрай проблема с номинацията. Били сте агент на Първо и на Второ главно преди 1989 г. Няма закон, който не позволява на бивши сътрудници на ДС да станат министри, но въпросът е и морален.
- По този въпрос се обръщайте към Бойко Борисов. Той ми е чел досието.
- Казвате, че Борисов ви е поканил в правителството и като приятел сте приели.
- Така е, защото само аз мога да свърша тази работа. Много хора я познават, но нямат обществената популярност, за да се опълчат на пробойните в системата, по която защитаваме нашите сънародници.
- Но негативната обществена реакция е факт. Можехте да се откажете заради общественото мнение?
- Защо, за Бога?! Защо?! Цялата дивотия, свързана с досиетата, е последната акция на хора от бившата ДС. Дневният ред в една тоталитарна държава се определяше така: първо, от едноличните решения на генералния секретар на ЦК на БКП. Второ, от Политбюро на ЦК на БКП, трето - от ЦК на БКП, четвърто и пето - от правителството и НС, които ги оформяха в закони. Някои казват: да узнаем миналото въз основа на досиетата. Не, като историк казвам: да научим миналото въз основа на решенията на тези органи. Не може да стане по донесенията на един суперагент като Божидар Димитров, защото той пише за архиви, за библиотеки и т.н.

Какво разбираме от интервюто на агента от ДС?
1. Че той не е бил агент, а писател - за архиви, за библиотеки и т.н.?
2. Че моралният въпрос трябва да се зададе на "премиера", а не на човека, който се възползва от приятелството си с "Бойко"?
3. Че г-н Димитров ще бъде достоен агент за българите в чужбина?

3 коментара:

Анонимен каза...

Aз пък не разбирам и истерията срещу него. Тъй като работя и като подбор на персонал съм се научил нещо още преди години - това че за някой се оказва натиск от високо ниво не означава че човекът задължително е некадърен. Може да е, но .. пусни го, провери го и тогава прецени.
Б.Д. - пет пари не давам дали е бил, ще бъде или е агент на ДС, ДАНС или МВР. Интересува ме ще свърши ли някаква работа или не.
Съдете ги по делата пишеше в една книга.

Анонимен каза...

СДС е вредно за държавата. Голяма истерия голямо плюене и защо? Не е заради БД, а просто щото искат поне в нещо да спечелят, няма значение цената, ако трябва цялата държава ще разградят, важното е с нещо да изпъкнат. Винаги са били такива.

Анонимен каза...

Ако не беше БД друго щеше да е. Искат да станат "важен фактор" независимо от цената.

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).