15 декември 2008

Бойко и съдебната сага около имотите на София

Препечатваме тази статия поради фунадменталното й значение.

"Колко са търпеливи софиянци?

Факт първи.
На 8-ми декември Бойко Борисов казва, че нямало да изпълнява съдебното решение, с което общината трябва да плати обезщетение на собствениците на някакъв имот:

730,000 лв. от бюджета на София са запорирани от съдия-изпълнител след отказа на общината да заплати обезщетения за отчуждаването на имот за строителството на метрото. Отказът на Борисов е оправдан с това, че той счита сумата за многократно завишена. Той нямало да плаща такива суми: “Аз няма да ги платя, ще ги блокирам и ще ги държа така, докато общественото мнение не се произнесе трябва ли да се платят 38-39 пъти по-високи цени от тези, дадени от
оценителите”, каза Борисов.
Кметът продължава: “Искам ВСС да се произнесе и тогава ще пусна сметката. Да кажат “Да, правилно решението на нашите съдии” и аз на секундата ще им пусна парите тогава. Защото ние, всички софиянци, трябва да платим 5 млн. сега на една група, буквално рекетьори. Защото теренът от 129 кв.м. е само стълбището на метрото. Целият им терен става златен, защото от метрото излизаш на терена им. Те вместо да са доволни, да съдействат, искат 1.3 млн. да им дам отгоре.”

Факт втори.
На 10-и декември се оказва, че проверката на Съдебния инспекторат към ВСС е установила сериозни пропуски от страна на… общината!!?

При наличие на значителен брой юрисконсулти Столичната община е решила да наеме и плати на външни адвокати, които да я представляват в административния процес. Инспекторатът на ВСС е установил, че при стартирането на делото тези защитници не са представили всички документи. После не са сметнали за нужно и да посещават лично съдебните заседания и са излизали с бланкетни становища, че нямат въпроси и приемат всички изнесени заключения, в това число и оценките на имотите.
Съдът разчита на оценката за цената на имота, направена от назначените вещи лица. По този пункт кметът Борисов изнесе факти, показващи манипулиране на експертизата от страна на експерта Йоланда Недева. Тя на няколко пъти е правила оценки на имота.Първоначално е привлечена от Столична община и остойностява имота на 19700 лв. Като шеф на експертната комисия, назначена по съдебното дело, тя се подписва под становище, завишаващо цената на същия имот 38 пъти.
Миналата седмица Борисов шумно възрази срещу съдебното решение да използва Недева като експерт, но се оказа, че в рамките на съдебния процес общината не е намерила това за проблем и не е протестирала официално назначението на оценителката.


Как да не се чудя колко са търпеливи софиянци? Може би си струва да си припомним какво пишеше Алеко Константинов в “Миш-маш”:
“Но всичко това е нищо, ако се сравни с ролята на газените тенекета по нашите избори. Ето где се е проявила гениалната изобретателност на българина. Пази Боже! Вземеш, че се помамиш и мислиш, че си добил доверието на населението в някоя околия. Дадеш си кандидатурата, българинът мълчи; черпиш ги — българинът пие, тупа те по гърба, смига отзаде ти и мълчи, па си туря своя бюлетинка в урната. Прекратят избора, преброят бюлетините и чак тогава виждаш, че си останал на пясъка. Че остави това, само туй да е — нищо, ами като ги задумкат десетина газени тенекета, че като почнат да ги търкалят по калдъръмите — да хвръкнеш — няма крила, да се провалиш вдън земя — няма пропаст, да бягаш — гръм от тенекета цепи орталъка. Ами току да ти не дава Господ. И съм си мислил някой път: българина го ядат разни ябанджийски псета, защото той не се ползува спрямо тях със своето гениално изобретение, с вездесъщото газено тенеке. Вържи го на ябанджията, па да издюдюка цяла България с един глас, та като прескочи границата, тенекето тъй да се тресне о пограничния камък, щото цял Балкан да загърми.”
Ако и след този колосален гаф на общината софиянци продължават да ядат и пият на общинската популистка софра, да не се изненадват, че ги чакат още по-големи скандали. Тези скандали не са дело на някакви външни сили, на правителството или на филанкишията. Те са резултат от неуморната дейност на кмета, заместниците му, юристите и т.н. - всички, които са в кюпа при взимането на такива “мъдри” решения.
А, между другото, “Дневник” е излязъл с хубав коментар по темата. Но той завършва с грешен извод: Защото, ако наистина става въпрос за правова държава, там [в затвора]трябва да попадне цялата гнусна общинско-съдебна компания.
Не, уважаеми колеги от “Дневник”, не става въпрос, не е наистина, не е за правова и не е за държава. И в затвора няма да попадне никаква компания, която при това не е и гнусна.
Просто с тази мая в общината - такъв хляб става.

_______
П.П. Друг е въпросът, че Бойко Борисов очевидно е знаел за резултатите от проверката и е побързал да ги изпревари. Само че е забравил, че хората могат да смятат и знаят, че една такава проверка не се прави за един ден."

Какво разбираме от тази статия?
1. Че Бойко Борисов е хванат за пореден път по бели гащи.
2. Че белите му гащи са изцапани от немърливо свършена работа на неговите собствени кадри.
3. Че от цялата тази работа страда данъкоплатеца, а не Бойко.
4. Че виновен за всичко ще е сигурно Румен Петков. Може и Михаил Миков.

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).