14 ноември 2008

Бойко Борисов в книгата на Юрген Рот - част I

Цитирано от Юрген Рот, в книгата “Новите български демони”, препечатани от "Репортер.блог.бг":

В България политик, който си създаде име на пазител на закона и реда, на борец срещу корупцията и мафията, по разбираеми причини се радва на огром­на популярност. Жалко за вярващите, защото такива хора, едва-що влезли във властта, забравят всичко, което преди това са обещавали. Само преди няколко години такъв носител на надежда, от когото народът очакваше промяна и установяването на правова държава, беше Симеон Сакскобургготски, а сега за българите, а и за европейските правителства, такава личност е кметът на София Бойко Борисов.
Без съмнение той е моралният супермен на българската политика. Дължи своето главозамайващо бързо издигане на борбата с политическата конюнктура, с корупцията и с мафията. С подобна политическа стратегия бившият цар Симеон ІІ успя да стане министър-председател на България през 2001 г. Но се появи нова звезда – Бойко Борисов. Понастоящем кмет на София и вероятен (много неща говорят в полза на това твърдение) бъдещ премиер на страната.
"Политическият Ал Капоне"
За пръв път обърнах внимание на това име, когато един висш служител от ОЛАФ (Европейска служба за борба с измамите) ми разказа за впечатленията си от България през 2007 г. и бегло спомена, че за него Бойко Борисов бил нещо като политически Ал Капоне. Не пожела да каже нищо повече, нито да обясни какво точно разбира под това определение. Както обаче се говори, директорът на ОЛАФ, напротив, много ценял софийския кмет. Малко по-късно мой информатор ми разказа, че в изискания хотел “Кемпински“, в ресторанта на последния етаж, видял Борисов в компанията на една от водещите фигури на подземния свят – Младен Михалев – Маджо, който всъщност не бивало да се появява в България, защото бил заплашен от арест.
Ето какво научих от първата си проверка около личността на Бойко Борисов. Роден е на 13 юни 1959 г. в Банкя. Кандидатства в Академията на Министерството на вътрешните работи в Симеоново, специалност “Държавна сигурност“, но е пренасочен и учи “Противопожарна охрана“. Става началник-взвод на пожарната в София. От 1985 до 1990 г. преподава във Висшия институт за подготовка на офицери и научно-изследователска дейност. През 1990 г. напуска системата на вътрешното министерство и (може би поради липса на алтернативи) става бизнесмен.
А какви възможности има по онова време за бизнес? Охранителна фирма. На 13 септември 1991 г. Борисов основава фирма “ИПОН 1“ ООД, една година по-късно “ИПОН 2“ ООД и след това “ИПОН – Агенция за сигурност и охрана“ ООД. Явно охранителните фирми наистина са били златни мини през онези размирни години. Днес се смята, че софийският кмет е сред най-богатите хора в България. Твърди се, че от началото до средата на 90-те години е създал и поддържал контакти със съмнителни личности и фирми, за които има подозрения, че са натрупали състоянието си чрез изнудване и други незаконни дейности.
Според документ, най-вероятно излязъл от Министерството на вътрешните работи, дори веднъж се водило разследване срещу “ИПОН“ във връзка с убийство, извършено през декември 1994 г. Убитият е имал дългове и на “ИПОН“ било възложено да събере парите. От същия документ става ясно още, че от касата на “ИПОН“ са били откраднати 500 000 лева и дръзкият крадец и приятелката му малко след това били намерени убити. Обстоятелствата около убийствата не са изяснени. Но това са само слухове... Случаят няма юридически последствия и до подвеждане под отговорност на служители от “ИПОН“ не се стига.
Несъмнено повратният момент за Бойко Борисов идва, когато той и неговата охранителна фирма получават правото да охраняват бившия комунистически лидер Тодор Живков и семейството му. Възможности­те за създаване на многобройни контакти във всички области на политиката, тайните служби и икономиката се увеличават. Развиват се и друг вид бизнес контакти. В средата на 90-те години Бойко Борисов дели един офис в софийския хотел “Москва“ заедно с Румен Николов и Младен Михалев.

(следва продължение)

Какво разбираме?
1. Че Бойко си е имал (има?) сериозен бизнес с Николов и Михалев.
2. Че Борисов е сред най-богатите хора в България.
3. Че ни чакат още горещи разкрития за него...

2 коментара:

Анонимен каза...

"Политическият Ал Капоне".
Отлично!
Точно в десетката!

Анонимен каза...

Кой е политическият Ал Капоне? Бойчето? Аре бе! Че той на фона на верния другар на др. Станишев-др.Румен Петков е бяла лястовица. И ако все пак е бандит, защо за цял мандат ръководените от червени другари МВР-та не го гепиха, не го дадоха на детето на Политбюро Борис Велчев/Господи, какви незабравими имена/, та да го пъхнат в панделата? Да не би и те да папкат покрай него?

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).