17 октомври 2008

Спонсори на ГЕРБ печелят поръчки от Столична община

Вестник "Сега" публикува статия под това заглавие:

Сред дарителите на ГЕРБ има фирми, които са участвали и спечелили обществени поръчки от Столична община. Това е нарушение на закона за местните избори, който изрично забранява подобно спонсорство. На други от фирмите спонсори дейността им е пряко зависима от общинската администрация.Това показа проверка на "Сега", при която бяха сравнени списъкът на дарителите на ГЕРБ и регистърът на обществени поръчки.
Най-фрапиращото нарушение е дарението от 5800 лева, направено от фирма "Инжстрой-София", собственост на австрийската "Щрабаг -България". Компанията е работила и в момента работи по множество обществени поръчки на общината за ремонти на улици и тротоари. Малко преди местните избори - на 10 август 2007 г., "Инжстрой-София" е подписала договор за корекция на река Банска на стойност 434 717 лв. В началото на тази година "Инжстрой-София" спечели и поръчка за близо 1 млн. лв. за преасфалтиране на училищни дворове. Сред дарителите на ГЕРБ има и фирми, индиректно свързани с бившия хазартен, а сега пътен бос Васил Божков. 10 000 лв. е дарила фирма "Бромет". 10% от нея са собственост на "Ита-Холд", свързана чрез "Мостстрой" с фирма "Пътища-София" на Божков. "Пътища-София" е една от трите фирми, спечелили конкурса за текущите ремонти на улици в София за срок от 3 години. С "Ита-Холд" е свързан и друг спонсор на ГЕРБ - "Софийска международна летищна компания". И тази фирма е дарила 10 000 лв., а двете дарения са извършени в един и същи ден.
Голямо дарение е направила и друга зависима от общината фирма - "Пи ейч финанс", която е крупен строител в столицата. С нея са свързани проектите "Люлин Гардън", "София Тауър", "Меркюр София" и др. На 27 април 2007 г. фирмата е превела на ГЕРБ максимално позволеното дарение по закон - 30 000 лв. Същия месец е пуснат в експлоатация един от обектите й - "Люлин Гардън". Интересна е и "Мегаборд България" с управител Димитър Самодумов. На 21 май тя е дарила 2000 лв. Самодумов е и в управата на консорциум Ес Пи Ти - единствен кандидат в обявения два месеца по-късно скандален конкурс за прехвърляне на частници на таксуването в градския транспорт на София.
Приемането на дарения от фирми - участнички в обществени поръчки, предизвика шумен скандал през 2006 г. Тогава ревизия на Сметната палата разкри, че партиите масово нарушават забраната да не приемат пари от такива компании. В резултат от проверката ДПС бе принудено да върне дарение от 25 000 лева на "Минстрой холдинг" и 20 000 лева на дружество "Алкомет". НДСВ пък върна дарение на "НОРУУД България". БСП също бе уличена в получаване на около 45 000 лв. от фирми, участвали в поръчки, като "Дейд Ойл" ООД, "ДЗИ-Общо застраховане" АД и др. Ревизорите обаче не бяха категорични има ли закононарушение поради липсата на информация кога точно са преведени сумите - преди или след подписването на договорите. Общински съветници от БСП обвиниха вчера кмета Борисов в нагласена поръчка за милиони левове. Според червените общинари резултатът от обявения конкурс за нов чистач в 5 от районите на София е бил предизвестен още преди подаването на документите. Съветниците не обявиха името на предполагаемия победител, но го записаха на лист хартия и го запечатаха в плик в присъствието на нотариус и журналисти. Кутията ще бъде отворена след обявяването на победителя. От БСП уточниха, че техен съветник участва в конкурсната комисия, но финансовите оферти все още не са отворени, така че не биха могли да имат поверителна информация. "Сезирали сме ДАНС и за друга особено скандална обществена поръчка, но ще говорим, след като има резултат", коментира Жельо Бойчев от БСП. В отговор на акцията на БСП от общината обявиха, че изнасянето на информация за него е нарушение на изискванията за конфиденциалност.

----------------------ПРЕОРИЕНТАЦИЯ ---------------------

Покрай списъка с дарители на ГЕРБ изскача и друго известно име - на бизнесмена Спас Русев, който години наред бе трайно свързан с НДСВ и кръга на юпитата. Връзката с него излиза през две фирми - Би Ви Си и "Диляна Дизайн", които са дарили на ГЕРБ съответно 8000 и 9500 лв. Справка във фирмените регистри показва, че Би Ви Си е била 100% собственост на Русев до 2006 г. Впоследствие тя е купена от "Диляна Дизайн", която също е свързана с Русев. Днес дружеството е 100% собственост на Любомир Приводанов. Тази рядка фамилия се среща два пъти в списъка с физически лица, спонсорирали ГЕРБ. Петя Тодорова Приводанова е дарила 9500 лв., а Милена Хубанова Приводанова - 3500 лв. ЕГН-та в списъците не се сочат и не е възможно да се установи има ли роднинска връзка помежду им. Фамилия Приводанови е свързана с Русев и през друга фирма - "М 2002", в която управлява синът на Спас Русев - Евгени. Именно на яхта, наета от Спас Русев в Монако, през 2003 г. бяха снимани тогавашните министри на финансите Милен Велчев и на транспорта Пламен Петров в компанията на разследвания за пране на пари Петър Петров-Амигоса и сочения за контрабандист Иван Тодоров-Доктора. Заради избухналия грандиозен скандал Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР, и Милен Велчев подадоха оставки, но премиерът Симеон Сакскобургготски не ги прие. След години на вражда преди няколко месеца кметът Бойко Борисов изненадващо оневини Милен Велчев за скандала.

Какво разбираме от тази статия?
1. Че Бойко Борисов е същият като онези, срещу които се "бори".
2. Че сега е време прокуратурата да се самосезира.
3. Че сега става ясно защо даваше на прокуратурата сигнали за корумпираността в БСП - за да изпревари удара на "Сега"

2 коментара:

Анонимен каза...

Е къде са "независимите" медий??

Анонимен каза...

Da no i druga stroitelna firma blizka na kmeta na raion "krasno selo" a i do ГЕРБ,koqto e pravila dareniq i e prevozvala buletinite predi i sled izborite. Drug vajen fakt za blizosta na tazi firma e 4e sega se oblagodetalstva ot ob6testvenite pora4ki, koito izpalnqva.
1.Naprava na detski plo6tadki v cqla sofia prez poslednite 9 meseca.
2.remont na u4ili6ta,kato a za edno znam 4e 6te se pravi v raiona na sto4na gara a po to4no v kareto na ul.Rakovska bul.V. Levski bul.Dondukov i bul. Slivnica. za sega tolkova A firmata e MEGATURS-1EOOД S sedali6te gr.Sofia jk.Beli Brezi ul.Haidu6ka gora № 38 i sobstvenik Petio Vasilev

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).