18 септември 2008

Бойко Борисов и международния секретар на ГЕРБ

Кой е международният секретар на ГЕРБ ли? Няма значение. По-важното е какво е казал вчера (цитирано от "Фокус"):
... през последните десет години българската външна политика няма нито един произведен скандал. „Тази липса на скандал не може да скрие липсата на външнополитически цели”, категоричен бе Точев. „Нашите управляващи казват да на проекта за „Южен поток” да на проекта НАБУКО двата проекта се противопоставят тотално геополитически”, каза още Точев... „Ние имаме нужда от разпознаваема външна политика, работеща за националните ни интереси. България е крайно време да поеме своите зони за отговорности, които са предимно географски. Нашите зони на отговорности са Балканите и Черономорския регион. България е външна граница на ЕС и нейна основна цел е осигуряване и прилагане на системата за ранно предотвратяване на конфликти”... България няма ясна визия за своята външна политика.

Какво разбираме от тези думи?
1. Че ГЕРБ има международен секретар.
2. Че за международния секретар най-важното било, че няма външнополитически скандал.
3. Че в ГЕРБ не разбират как може едновременно да развиваш два газопровода.
4. Че в ГЕРБ мислят, че тези два проекта били противопоставени "тотално геополитически", което всъщност е не само неточно, но и невярно. И малките деца вече знаят, че ЕС няма голям избор и трябва да развива всички възможни източници на газ и нефт, от което следва, че от гледна точка на ЕС двата проекта са синхронни, а не противопоставени.
5. Че според ГЕРБ основната външнополитическа цел на България трябвало да бъде "осигуряване и прилагане на системата за ранно предотвратяване на конфликти". А не, например, приобщаване на българите от чужбина, даване на гражданство, създаване на лоби в ЕС и САЩ, балансиране между интересите на САЩ, Русия и Западна Европа и т.н.

1 коментар:

Анонимен каза...

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-02-26&article=223340

"Борисов цака Станишев за българите в чужбина
ГЕРБ пише стратегия за връщане на сънародниците ни от странство


СОФИЯ. Нов коз срещу премиера Сергей Станишев извади Бойко Борисов. Генерала взе да цака лидера на БСП и за българите в чужбина. Привличането им обратно в родината е приоритет за ГЕРБ, обяви партията.
Създаването на национална стратегия за връщане на сънародниците ни зад граница е основен акцент в програмата ни, съобщи вчера шефът на Комисията по външна политика на ГЕРБ Радослав Точев. Агенцията за българите в чужбина подкрепя необходимостта от такава стратегия, каза Ангел Малинов, старши експерт в агенцията.
Първи за национална стратегия, която да върне българите от странство, заговори още миналата година премиерът Сергей Станишев. По негова заръка Външно министерство написа и конкретни идеи как да стане това. А в актуализираната управленска програма, приета на Хисаря, правителството обяви, че въвежда зелени карти, с които българските диаспори навън ще имат облекчен достъп до трудовия ни пазар. ГЕРБ обаче се възползва от затишието по темата и я доразви.
Към Агенцията за сънародниците ни в чужбина да бъде създаден национален изследователски център, предложи още външната комисия на ГЕРБ. Задачата на спецзвеното ще бъде да съхранява културните традиции в българските общности зад граница. Хората на Генерала ще разработват и специални програми, с които да привлекат отново в родината емигрантите. Не спестиха и критики по стратегията, написана от Външно министерство. "Докладът не прави разлика между етнически българи, стара и нова миграция", отсякоха те. Според данните на ГЕРБ зад граница живеят над 4 млн. наши сънародници. Междувременно съпартийците им от Столичния общински съвет предложиха да се създаде комисия по демографските въпроси към "Московска" 33. Идеята се роди ден, след като Борисов призова младите си активисти да правят деца."

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).