04 октомври 2007

Бойко Борисов и страховете му от публичен диспут

Мартин Заимов е отговорил подобаващо на Бойко Борисов за диспута:



Г-н Борисов,
На 3 октомври бяхме информирани чрез Ваше съобщение до медиите, а след това и с писмо до нашия щаб, че сте приел поканата на журналиста от “Нова телевизия” Георги Коритаров за провеждане на телевизионен дебат с кандидата за столичен кмет Мартин Заимов на 10 октомври от 8.00 часа и че „всичко е уточнено между трите страни”.
Бих искал да знаете, че нито аз, нито моят щаб сме определяли Георги Коритаров за посредник, въпреки уважението ни към неговото предаване и медията, която представлява. Аз бях поканен от него да участвам в предаването му на 10 октомври и приех това участие, както съм се отзовавал и на поканите на други медии.
Тъй като навярно не сте се запознал напълно с предложението, отправено от моя щаб, бих искал да припомня, че то е за публичен дебат по начина, по който се провеждат подобен род събития в целия демократичен свят. В договарянето на дебата първоначално няма три страни, а две – двамата кандидати чрез техните щабове. Определя се регламент, определя се времетраене, определя се неутрална територия за провеждане на дебата, място, което да даде възможност на максимален брой медии и евентуално публика да проследят и да участват в събитието.
Това не са „игрите”, които, според Вашия израз, „г-н Заимов и щабът му се опитват да играят”, нито „медийни трикове”. Това са утвърдените в цивилизованите общества правила и норми, които гарантират максимално информиран избор на гражданите.
Това са и правилата, които спазвам в предизборната си кампания и които ще въведа в управлението на Столичната община. Не владея „медийни трикове”, а и никога не бих ги използвал като заместител на реално свършена работа.
Гражданите на София, които плащат данъците и таксите на общинския бюджет, в 8.00 сутринта обикновено се подготвят за работа или чакат по спирки и в задръствания на път за работа. Смятам, че ние като отговорни кандидати за кмет на града, им дължим в удобно за тях време да се запознаят с позициите и бъдещите ни планове за това как се харчат и как занапред ще се управляват парите им.
Приемам всякакви покани за участие в сутрешни блокове, но отново напомням, че отправих призив за реален дебат. Съжалявам, че Вие определяте необходимостта от подобна дискусия като „медийни трикове”.
Обяснявате нежеланието си за участие в дебати с „натоварена програмата на всички кандидати, свързани и с пътувания в страната”. Оставам с недоумението какво има да прави в страната кандидат за кмет на София и защо трябва да проявява надменност към гласоподавателите и правото им на информиран избор.

С уважение,
Мартин Заимов

Какво разбираме от това писмо?
1. Че дебат с участието на български журналисти като Георги Коритаров или Николай Бареков няма да се получи.
2. Че Бойко Борисов е само "господин Борисов".
3. Че е очевидно защо той иска дебат рано сутрин - гледат го малко хора, а на другия ден вестниците ще отразят само това, което е от полза за Борисов. Справка: Венелина Гочева и Тошо Тошев.
4. Че в момента парите се харчат, а занапред, когато Заимов стане кмет, ще се управляват.

1 коментар:

Анонимен каза...

Пууу, познал съм поведението му в коментар към друга статия в друг блог отпреди два-три дни:
http://alliancesofia.blog.bg/viewpost.php?id=116290
Познал съм, че фокус ще има, но не съм предвидил какъв ще е той. Сега вече имаме доста повече яснота.

Значи триковете тук са следните:
1. Определят се несериозни правила на играта - играят трима, а не двама. Отборите са двама на/срещу един, като единият участник в единия отбор ще определя до голяма степен посоката и правилата на играта - ще го играе съдия нещо... Като вземем под внимание и това, че е професионален доносник и човек с дългогодишен журналистически стаж - нещата са ясни.
2. Все пак се избягва дебат в популярните медии, защото днес вече Нова телевизия не е толкова популярна. За сутрешните блокове в делничен ден... няма да повтарям писаното от щаба на Мартин Заимов.

Искам да кажа и още нещо!
Прави ли Ви впечатление, че Бойко Борисов произвежда най-много новини в Неделя? За да може в първия работен ден хората да ги коментират помежду си, без особено да са се замислили по темата на новината, по същността и. Това е най-рационалното медийно поведение, което един престъпник може да има. Хвърля ти новината и ти казва "Веднага вземи отношение - нема време да мислиш!" Ако новината е добре обработена медийно - тогава казваме "Да, да, съгласни сме, така е, прав е човеко...".

Та, моето предложение е да се определи ден Неделя за дебат. Не защото хората тогава по-малко работят, а защото тогава Бойко Борисов обича да се показва с новина под мишница. Това е "неговият" ден от седмицата! Нека нашият кандидат се съобрази с това :)

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).