18 октомври 2007

Бойко Борисов и дебатът му с Бриго Аспарухов

"Медиапул" е предала настроението от днешния разговор сравнително добре. Вижте откъса тук или прочетете целия репортаж:

Борисов бе поставен в неприсъщата му роля да се защитава, атакуван за несвършена работа, което го извади от устойчивата му роля на раздаващ закани, оправдания и обвинения, когато е сам в дружелюбно медийно обкръжение.
Очакванията, че Аспарухов може да “уплътни” с някакви нови данни своите и на съпартийците си твърдения, че Бойко Борисов е “мутра” със съмнително минало, не се оправдаха. “Разведката” само продължи с намеците и подаде на Борисов червена папка със статията на авторитетно американско списание отпреди няколко месеца, в която се твърди, че бившият главен секретар на МВР и настоящ столичен кмет е свързан с мафията. В своя защита Борисов успя само да повтори, че тоя материал бил “поръчан” от негови противници в България.


Какво разбрахме от дебата днес?
1. Че когато Бойко Борисов е под атака, издиша.
2. Че Бриго Аспарухов не е искал да става член на ГЕРБ, което означава, че Бойко Борисов е излъгал миналата седмица.
3. Че когато Николай Бареков мълчи, се получава много хубав разговор


Ето и пълния текст, от сайта на Бриго Аспарухов (коментарите в bold от нас):


Бойко Борисов, кандидат за кмет на София, издигнат от ГЕРБ
Бриго Аспарухов, кандидат за кмет на София, издигнат от БСП

Водещ: В следващите минути ще имате възможност да проследите на живо от София, отбелязвам, най-после генералския сблъсък в София между титаничните представители в тези избори на двете основни партии, които се състезават в тях. Кандидатът на партия ГЕРБ ген. Бойко Борисов и кандидатът на БСП ген. Бриго Аспарухов. Даваме си сметка за огромния интерес и за факта, че в това студио всъщност ще бъде единствената среща между основните противници в столицата на тези избори, сполучливо наречен от някои колеги дебата на дебатите. Правилата в този дебат са да успеем да получим, надявам се, отговор на основните въпроси, които двамата опоненти провокираха до момента в кампанията, част от тях на лична основа. Няма да пропуснем да ги питаме и за това. Но надявам се, че ще стане въпрос и за техните програми за управлението на София, за основните проблеми, които измъчват софиянци и всички нас, хората, които живеят и се трудят в столицата. Малко предистория за този сблъсък в нашето студио. След разменени реплики между двете страни за това, че дебат между тях трябва да има и кой от тях всъщност не иска да има такъв дебат ген. Бриго Аспарухов отправи, хвърли ръкавицата към своя опонент именно от нашето студио. Впоследствие двамата основни кандидати се разбраха, като избраха БТВ като най-голямата и обективна трибуна на техния сблъсък. Ние нямаше как, разбира се, да не отговорим на техните очаквания и на тези на избирателите. Добро утро, ген. Борисов, добро утро, ген. Аспарухов.
Бриго Аспарухов: Добро утро.
Бойко Борисов: Добър ден. (обърнете внимание - срещнаха се сутринта, но за Борисов е "добър ден", явно не са го учили, че до 9 часа е все утро)
Водещ: Ами да започнем с основния въпрос към ген. Бриго Аспарухов, кандидата на БСП в тези избори, основния опонент. С какво се мотивирахте да участвате, и то тъкмо срещу Бойко Борисов на тези избори в София? Каква е вашата лична мотивация да искате да станете кмет на столицата?
Бриго Аспарухов: Това, което гледам в София, проблемите, които виждам. Колкото повече минава времето, в София проблемите стават все по-тежки и по-тежки. Има и обективни причини за това, но има и много субективни причини и явно някой трябва да започне сериозна работа за решаване на тези проблеми. София иска една нова стратегия за развитие. Аз скоро се срещах с Камарата на архитектите, софийската камара, това са хора, които бяха и са градили София, имат представа от града, и то много ясна, и в дълбочина, и в широчина, видях болката в очите им от това, което сега е направено и което изглежда София. Един хаос в строителството, дава се предимство на административни офис сгради, запълват се междублокови пространства, т.нар. уплътняване, поставят се пломби между блоковете, завземат се пространства жизнени на хората. Да не говорим за чистотата и редица други проблеми, които измъчват ежедневието на хората. Моят мотив е изключително насочен към това да се опитам с моя опит и познаване на проблемите и като гражданин и вече като човек, който от десетина-петнайсет дни обикаля цяла София, запознавам се с проблемите, слушам хората, да се опитам да помогна за решаването на тези проблеми. И считам, че не съм сбъркал, че се кандидатирах за кандидат за кмет на София. Убеден съм, че доброто начало, което ще поставя, ще бъде наистина добро начало за следващите, които ще идват след мен да управляват София.
Водещ: Има ли личен мотив във вашето кандидатиране, насочен срещу ген. Бойко Борисов?
Бриго Аспарухов: Категорично заявявам, че личен мотив няма. Единствено от това, което се ръководя, е това, което казах. Че трябва да се заеме някой със сериозните проблеми на столицата.
Водещ: Преди две години, печелейки изборите в столицата, сегашният кмет Бойко Борисов обеща "генерална промяна" в града. Имате ли конкретни критики към него за управлението му през последните две години? Да ги чуем сега в ефира на БТВ, за да можем да му дадем думата.
Бриго Аспарухов: Аз изразявам само критиката и недоволството на хората, с които се срещам, а това са стотици хиляди хора. Обиколих и централните квартали, и крайните квартали на София и си мислех по едно време, че единствено крайните квартали са закъсали. Оказа се, че в центъра на София има изключително много проблеми, които чакат своето решение. Например учудва ме това, че има чудесни паркове в кварталите, които са култови за софиянци. Например Северния парк в квартал "Надежда" е изключително красив парк и изключително занемарен. Загиват парковите дървета. Никой не обръща внимание. Има езеро, за което хората си спомнят с носталгия колко било красиво, сега няма нито сигурност, нито ред, всичко се руши. Ако отидете в "Лебедово езеро" на кв. "Западен парк" , ще видите същата картина, ако отидете в кв. "Дружба", ще видите същата картина, отидете по софийските пазари, ще видите какъв вой се чува от хората, които си изкарват хляба на пазарите. Плащат наеми и предоставят им се услуги, които нямат нищо общо с човешките условия на труд. Дори учудва ме това, че на много хора, които ме придружаваха, не са им известни такива неща като чия собственост например е един изоставен пазар в "Дружба", видях. Минах през детски градини, които се рушат, заграбени са, отдадени са. С една дума, това, което се наложи като впечатление у мене, е, че моделите, които се изграждаха през последните 17 години в София, това са управлението на десницата или придобил печалната известност модел "Софиянски", получи едно продължение при сегашното управление на кмета.
Водещ: Бойко част ли е от модела "Софиянски"? С едно изречение, за да можем да го чуем.
Бриго Аспарухов: Налага се вече впечатлението, че продължава моделът "Софиянски". Дали е волю или неволю, това се констатира и има много факти, които го потвърждават.
Водещ: След, така да се каже, краткия пътепис на столицата...
Бриго Аспарухов: Тоест това е моделът на дясното управление и той умело го продължава.
Водещ: ... и критиката на ген. Бриго Аспарухов за това, че, което можем в едно изречение да обобщим, че Бойко Борисов продължава модела "Софиянски", даваме думата на Бойко Борисов, който направи две години начело на столицата да отговори на тези критики, които сега се чуха в нашето студио и да направи своята равносметка пред столичани и зрителите на БТВ.
Бойко Борисов: Думата "ново начало" звучи малко неудобно от устата на представител на БСП. Защото от 1944 година София се управлява от БСП и половината град е без канализация. (отново обвинява някой друг за несвършената работа)
Бриго Аспарухов: Дайте да започнем от вашето управление. Защо започвате от 1944 година?
Бойко Борисов: Започвам, защото казвате, че съм модела "Софиянски".
Бриго Аспарухов: Разбира се. Разбира се, че сте модела "Софиянски".
Бойко Борисов: А аз казвам, че от БСП...
Бриго Аспарухов: Г-н Борисов, управлявате София от 2005 година. От 1989 година управлява София десницата. Вие, какво се различават петнайсетте години преди вас?
Бойко Борисов: С много неща.
Бриго Аспарухов: С какви неща? Решихте проблема на транспорта ли?
Бойко Борисов: Разбира се. (как?)
Бриго Аспарухов: Вижте какъв е проблемът на улиците.
Бойко Борисов: И вчера...
Бриго Аспарухов: Няма вчера, няма утре. Решихте едно "Цариградско шосе" и станахте нарицателен с...
Бойко Борисов: Моля? (притеснява се)
Бриго Аспарухов: Не ме молете, казвам ви какво е станало. Цяла София говори за "Цариградско шосе", така нареченото "Цариградско море".
Бойко Борисов: Какво говори? (не знае?)
Бриго Аспарухов: Говори това, че не сте го оправили.
Бойко Борисов: А за "Ботевградско шосе" говори ли? (но не отговаря за "Цариградско море")
Бриго Аспарухов: Единственото, което се опитахте да направите е едно шосе и вие не успяхте да го направите като хората. Тепърва предстои да се види защо. Така че (...) вашето управление.
Бойко Борисов: Така. Дали и аз мога да кажа нещо?
Водещ: Разбира се. Това беше интересна размяна на реплики. Ще има време. Виждате, че напрежението е огромно.
Бриго Аспарухов: Преписът на вашите две години...
Бойко Борисов: Мисля, че аз бях достатъчно възпитан и търпелив да изслушам цялата реч на г-н Аспарухов. Не считам, че това е начин да прекъсваш и да опитваш да надделяваш, недавайки възможност на другия човек да говори. Аз дойдох, г-н Аспарухов, в София без общински съвет. Най-голямата група в Общинския съвет е на БСП през тези две години. (но няма мнозинство) Без нито един районен кмет от 24-те районни кмета, без нито един ръководител на общинска фирма или член на борда на директорите на общинските фирми. Една единствена исках да сменя ръководството в нея, това беше на "Топлофикация" - София, и Общинския съвет...
Бриго Аспарухов: Сложихте ваш човек и след това го извадихте.
Бойко Борисов: Не, не съм сложил наш човек. И в момента човекът, който управлява "Топлофикация" е от средите на БСП. (ако е така, защо Бойко Борисов го е предлагал за шеф?) Но така или иначе не можах да наложа свое управление. (какво му пречи?) Затова считам, че това ново начало, което едно ново управление, което сега ще има, когато си имаме и общински съвет с голяма група в нея, когато си имаме и районни кметове, които са избрани от ГЕРБ, когато ще си имаме, съответно ще съумеем акционерните дружества, които са общински фирми да ги направим общински предприятия, за да бъдат на пряко разпореждане на кмета, тогава ефективността от работата ще стане много по-голяма. Понеже чух за езера. Когато станах кмет преди две години, в София не работеше нито един шадраван, нито един, нито един фонтан.
Бриго Аспарухов: Между шадраван и езеро има разлика.
Бойко Борисов: Момент, ще стигна и до тях. Като се започне от НДК и се стигне до Президентството (не е вярно, фонтанът там си работи от много години). Сега работят шестнайсет. В София нямаше езерото "Ариана", тъй като и с него се спекулира, както с "Цариградско шосе". Само на вниманието на г-н Аспарухов да кажа, че до този момент за "Цариградско шосе" не е платена нито една стотинка, глобени са сто трийсет и кусур хиляди лева и ще им бъде платено...
Бриго Аспарухов: Добре. Един въпрос. Колко струва цената на тон асфалт на "Цариградско шосе", която вие трябва да платите? Още не сте платили, но трябва да платите.
Бойко Борисов: Няма да я платим докато - имам решение и заповед издадена, докато те не го отремонтират така, както българският държавен стандарт изисква. (не отговаря)
Водещ: Скъпичко ли ви се струва? Знаете ли цената вие на тон асфалт?
Бойко Борисов: Не, той е най-евтиният, защото не е платен.
Бриго Аспарухов: Г-н Борисов...
Бойко Борисов: И ще бъде платен, когато го оправят.
Бриго Аспарухов: ... вие отново...
Водещ: Но ще бъде платен в един момент, защото има подписан договор.
Бойко Борисов: Няма да бъде платен докато те не си отремонтират така, както стандартът изисква. (пак не отговаря)
Бриго Аспарухов: Г-н Борисов...
Водещ: Има ли повишение на цената на асфалта...
Бойко Борисов: Не, няма.
Водещ: ... от времето на Стефан Софиянски? Кой асфалт е по-скъп - на Софиянски или на Бойко Борисов? (тъп въпрос, всичко поскъпва, защо асфалтът ще прави изключение? важният въпрос е, че Бойко Борисов не знае какво да отговори)
Бриго Аспарухов: Г-н Борисов, вие искате отново да ни представите София така, както я виждат вашите очи.
Бойко Борисов: Тя е така.
Бриго Аспарухов: Но София не е такава. Вие замествате езеро с шадраван...
Бойко Борисов: Езерото "Ариана"...
Бриго Аспарухов: ... шадраван с езеро. Тази еквилибристика е непонятна.
Водещ: Може би ще трябва да чуем и за шадравана, и за езерото информация.
Бойко Борисов: Езерото "Ариана" работеше ли преди две години?
Бриго Аспарухов: Аз ви питам има ли хаос в транспорта, има ли задръствания?
Бойко Борисов: Има.
Бриго Аспарухов: Отразява ли се на хората?
Бойко Борисов: От къде идва този хаос? (търси виновни!)
Бриго Аспарухов: Страдат ли хората?
Бойко Борисов: От къде?
Бриго Аспарухов: Ами вие кажете, две години във вас е властта.
Бойко Борисов: Да, ще обясня. Три години правителство имаме.
Бриго Аспарухов: А що се касае до общинските съветници искам да ви кажа...
Бойко Борисов: Вие що не кажете за него?
Бриго Аспарухов: Искам да ви кажа, че вие точно общински съветници от Софиянски, от модела "Софиянски" сега ги правите ваши съветници. Искате ли да ви цитирам имена?
Бойко Борисов: Цитирайте.
Бриго Аспарухов: Да, веднага
Водещ: Генералски папки, уважаеми зрители. Винаги може да изскочи изненада от тях.
Бриго Аспарухов: В листата на ГЕРБ в района за кметове са включени кметове на Стефан Софиянски. Изброявам ви ги. Ева Сеизова чия е била? Йордан Томов, чий е бил?
Бойко Борисов: Има четири кмета от тях. От 24 четири съм оставил.
Бриго Аспарухов: Пет. Зорница Атанасова на кого е била? Томи Николов на кого е бил? Пламен Йорданов на кого е бил? Все кметове на райони.
Бойко Борисов: Какво лошо те са направили в района?
Бриго Аспарухов: Нищо лошо. Вие просто продължавате модела "Софиянски" и продължавате да участвате...
Водещ: Кръстосан огън между двамата генерали в студиото.
Бойко Борисов: Това означава ли, че...
Бриго Аспарухов: Участват хора, които са ограбвали София и сега по ваше време продължиха тази линия. Нищо лошо за вас.
Бойко Борисов: Кое са ограбва ли бе, г-н Аспарухов, тези хора? (използва "бе")
Бриго Аспарухов: Да, вие твърдите непрекъснато, че ви пречи някой. На вас ви пречи Общинският съвет, на вас ви пречи София и вие сега говорите за нещо повече. Като имате ГЕРБ...
Бойко Борисов: На вас какво ви пречи?
Бриго Аспарухов: На мен нищо не ми пречи. И гражданите ме разбират и аз ще (...) на тях да решават проблемите.
Бойко Борисов: Какво ви разбират? Как? Как ще решите транспорта вие?
Бриго Аспарухов: До сега вие не сте решили един проблем.
Бойко Борисов: Как да не сме решили?
Бриго Аспарухов: Кажете един, който сте решили. Всички (...) решихте "Софийска вода", дойдохте с програма ясна да прекратите концесията, защо не го направихте?
Водещ: Три са основните проблема...
Бойко Борисов: Защото, момент Бареков... (говори на фамилно име, като Царя)
Водещ: Да се дръпна ли малко така, да се виждате?
Бойко Борисов: Не. За да се преговори една концесия и да се вкара градът в хаос е лесно.
Бриго Аспарухов: Не ми обяснявайте хронологията. Защо не я прекратихте? Защо софиянци сега стенат от високите цени?
Бойко Борисов: Напротив, цените на водата не са скочили. И недейте спекулира, цената на водата се определя от държавния регулатор.
Бриго Аспарухов: Не са скочили ли? И това е...
Бойко Борисов: От държавния регулатор, не от общината. Така ли е или не?
Бриго Аспарухов: И това е вашата заблуда.
Бойко Борисов: Така ли е? Момент, кажете така ли е.
Бриго Аспарухов: А къде отиде одиторската фирма "Омонит", защо я махнахте?
Бойко Борисов: Защото тя крадеше.
Бриго Аспарухов: Не е тя.
Бойко Борисов: А кой?
Бриго Аспарухов: Не е тя. Вие обещахте...
Бойко Борисов: И я махнах.
Бриго Аспарухов: Вие обещахте да прекратите концесията поради това, че концесионерът не изпълнява своите задължения 2005 година. Направихте ли го?
Бойко Борисов: Естествено. (лъже)
Бриго Аспарухов: Не го направихте.
Бойко Борисов: В момента така сме предоговорили договора, че те...
Бриго Аспарухов: Сега искате...
Бойко Борисов: ... или ще продадат концесията, както (...) я продаде...
Бриго Аспарухов: Г-н Борисов, няма да ме надприказвате.
Бойко Борисов: ... или ще им я прекратим.
Бриго Аспарухов: Отговорете на софиянци, които ни гледат сега, защо плащат високи цени на водата, защо концесионерът не си изпълнява задълженията.
Бойко Борисов: Г-н Аспарухов...
Бриго Аспарухов: Защо не подменя инфраструктурата по центъра? Защо...
Бойко Борисов: ... ще отговорите ли, за да мога след това да спекулирам и аз с отговора ви? Кой определя цената на водата?
Бриго Аспарухов: Аз ви задавам въпроси...
Водещ: Доста въпроси се събраха в нашето студио. Нека да отговори кметът все пак на тях.
Бойко Борисов: Не, не, понеже казвате, че аз съм вдигнал цената, заради мене, на водата - кой определя цената на водата?
Бриго Аспарухов: Не, защото не прекратихте концесионера, защото не прекратихте договора.
Бойко Борисов: Добре. Кой определя цената на водата питам?
Бриго Аспарухов: Аз ви питам защо 2005 година не поискахте да се прекрати...
Бойко Борисов: Защото концесията е за 25 години и носи тежки санкции срещу нас.
Бриго Аспарухов: ... и не го направихте.
Бойко Борисов: И вижте за тези две години какво сме направили с концесионера. 3 млн. лева плащаше общината за охраната на язовир Искър. Поеха си я те.
Бриго Аспарухов: Добре сте запознат с проблема, не ми го обяснявайте на мен. Обяснете на софиянци.
Бойко Борисов: Аз трябва да го обясня на хората.
Бриго Аспарухов: Вие им обяснявате защо живеят трудно, а не им давате решения на това.
Бойко Борисов: Не, решението...
Водещ: Нека, моля ви, сега да се изслушате, понеже имаше доста въпроси.
Бриго Аспарухов: Вие им обяснявате, че е трудно, но не давате решение за това.
Водещ: Да отговори Бойко Борисов първо. Аз искам да наблегна на три основни теми. Едната, общинската корупция, за нея стана въпрос вече, надявам се, че ще я изясните.
Бойко Борисов: Всичко, разбира се.
Бриго Аспарухов: Нещо за боклука можете ли да ми кажете...
Водещ: Момент, момент. говорим...
Бойко Борисов: Всичко.
Водещ: Искам да поговорим и за улиците и инфраструктурата на София, защото София трябва да има стратегия за развитие. В кварталите не трябва да има сборища между бизнес центрове, индустриални паркове и жилищни зони. И въпросът за мръсния въздух и бездомния боклук. Понеже в тази посока се канализираха въпросите...
Бриго Аспарухов: Боклука на София, вчера научих с притеснение, че ЕК иска да налага санкции, започва процедура. Защо, г-н Борисов, две години не направихте нищо във връзка с боклука, това обещахте на софиянци.
Водещ: Нека сега да слушаме отговорът само на този въпрос. Имаме сериозен въпрос в студиото.
Бриго Аспарухов: А запълнихте Кремиковското поле с бали.
Водещ: Ясно е, че и Пловдив и Карлово няма да бъдат решение на въпроса.
Бойко Борисов: Г-н Аспарухов, ще ви кажа нещо, за съжаление...
Бриго Аспарухов: Само, че не на мен, кажете го на гражданите на София
Бойко Борисов: За съжаление от БСП сте свикнали да прехвърляте вината винаги /.../ на чуждата. (???)
Бриго Аспарухов: За вас всички са виновни...
Водещ: Нека да се изслушваме.
Бойко Борисов: Когато аз станах кмет имаше правителствено решение да ни вкарат боклука в Мина "Чукурово", помните ли?
Бриго Аспарухов: Да помня, в осем мини имаше предложение.
Бойко Борисов: Така. Нито едно от тях не стана, загубихме близо една година.
Бриго Аспарухов: Г-н Борисов, ама защо... Че други са виновни...
Водещ: Ген. Аспарухов, не му давате думата, нека да го чуем.
Бойко Борисов: Аз като дойдох в София нямаше нито един квадратен метър узаконена площадка, място, терен нито за завод, нито за боклук. Нито един. А общинските съветници, всички политически партии, включително от БСП г-н Дъбов подписа протокол, с който, ето ви го да видите, всичко, което аз съм направил...
Бриго Аспарухов: Г-н Дъбов не е бил съветник от БСП в общинския съвет. (факт)
Бойко Борисов: Аз направих среща освен със съветниците...
Водещ: Само за кой Дъбов става въпрос?
Бойко Борисов: Направих среща и с ръководствата на парламентарно представените партии в парламента.
Бриго Аспарухов: Нека бъдем по-ясни.
Бойко Борисов: В следствие на което направихме стратегия, г-н Аспарухов, ето я, дългосрочна, приета от Брюксел, приета от ЕК...
Бриго Аспарухов: Не ми я подарявайте, аз я имам. Не спекулирайте с Брюксел. Кажете на хората защо нямаме завод за боклук.
Бойко Борисов: В следствие на което, защото правителството искаше да направи частен завод, частен завод.
Бриго Аспарухов: Кое правителство?
Бойко Борисов: Това правителство, сегашното.
Бриго Аспарухов: Кога е искало да прави частен завод?
Бойко Борисов: През цялото време.
Бриго Аспарухов: А вие защо не направихте завод, вие, защо не решихте въпроса и да се направи общински завод? (тъп въпрос - ако правителството е можело да го направи този завод до момента, защо Бойко Борисов не може да стори същото?)
Бойко Борисов: Защото за да се направи завод, завод ще има след пет години...
Бриго Аспарухов: Известно ли ви е, че след два три месеца София ще потъне отново в боклуци, известно ли ви е, г-н кмете?
Бойко Борисов: Не. (Какво? Не знае??)
Бриго Аспарухов: След два-три месеца се запълва Цалапица и Карлово с балите ви с боклук.
Бойко Борисов: А вие къде ще ги закарате, ако сте кмет?
Бриго Аспарухов: Ама вие две години не го направихте, ето това е въпросът.
Бойко Борисов: Не, напротив, ако чуете, аз съм направил...
Бриго Аспарухов: Какво сте извършили за две години?
Бойко Борисов: Следното, анализ на количеството, морфологичния състав и калоричността на битовите отпадъци...
Бриго Аспарухов: Е, и какво решихте с това.
Бойко Борисов: Момент. След което е направено предпроектно проучване, избрана е фирма /.../, която в момента изготвя всички тръжни процедури.
Бриго Аспарухов: Г-н Борисов, не ми обяснявайте неща...
Бойко Борисов: Това са законите, г-н Аспарухов, никой не може да ги наруши законите. И ви е ги лъжете хората, как ще направите завод за две години.
Водещ:Бриго Аспарухов: Не ми обяснявайте неща защо не сте го свършили. Питам ви защо...
Бойко Борисов: Не, свършено е, това са технологични срокове, които трябва да ги минат хората, те не могат да не минат. ОВОС, всичките тези процедури, които в момента текат са направени.
Бриго Аспарухов: Вие просто обяснявате как другите ви пречат. (факт)
Бойко Борисов: Ако правителството ни извади от индикативната програма, за да може да бъде частен завод...
Водещ: Кога ще бъде решен въпросът с боклука?
Бриго Аспарухов: Всичко ви пречи.
Бойко Борисов: ЕС по наше искане наложи тази клауза сега, за да можем да вземем 129 милиона евро безвъзмездни пари. (лъжа)
Бриго Аспарухов: ЕК вчера обяви, г-н Борисов, ако не сте информиран, да ви информирам, защото вие с информация много бягате да разполагате, не знам защо - ЕК обяви, че сме пред началото на процедура за налагане на санкции заради вас.
Бойко Борисов: Това е заради държавата, г-н Аспарухов, това е по-нашата жалба. И затова те ни вкараха отново програмата.
Водещ: Ще има ли завод за боклука в София, какво ще правите, защо два месеца, когато спре...
Бриго Аспарухов: Ама вие си играете с правителства...
Бойко Борисов: Има срок, пет години, 2011 или края на 2010 година ще се отвори завода. Никой няма да го направи по-бързо.
Водещ: Ще се отвори ли "Суходол" до тогава?
Бойко Борисов: В зависимост от ситуацията имаме четири варианта за действие, които...
Водещ: Има ли стратегия за след две години?
Бойко Борисов: За две години въпреки правителството...
Бриго Аспарухов: Няма да решите и това, то е ясно и затова вие трябва просто да стъпите нещата на други...
Бойко Борисов: На кого. Щом говорите за Брюксел, хайде да кажем какво каза вчера Брюксел за магистрала "Тракия", да кажем ли за магистрала "Тракия"?
Водещ: Това няма много общо с изборите в София?
Бойко Борисов: Напротив, магистрала "Тракия" е северната част на околовръстното. В момента ние правим южната дъга.
Бриго Аспарухов: Аз искам да бъда кмет на София, г-н Борисов, а не министър-председател като вас.
Бойко Борисов: От коя партия? (не отрича, че иска да е премиер)
Бриго Аспарухов: Аз ще бъда кмет на всички софиянци, без значение.
Бойко Борисов: От коя партия сте вие?
Водещ: Сега да кажем ясно на зрителите, засега, тук е БСП, тук е ГЕРБ...
Бриго Аспарухов: Аз съм излъчен от БСП, но за кмет, но за кандидат за кмет на София, а не на България, а вие искате да станете кмет на България и това го виждат всички.
Бойко Борисов: Какво искам аз ме оставете аз да преценявам, г-н Аспарухов.
Бриго Аспарухов: Но вие го заявявайте.
Водещ: Да ви попитам, ген. Аспарухов, искате ли да ставате...
Бриго Аспарухов: Сега ми кажете защо раздавате парцели на хора на безценица в София. Напромер, да ви кажа ли един пример.
Бойко Борисов: Кажете.
Бриго Аспарухов: И да ви го връча искате ли?
Бойко Борисов: Да, връчете ми го.
Водещ: Да, /.../ документи тази сутрин.
Бриго Аспарухов: Ми ето в "Красно село", така наречения плавателен канал, вие сте дали осем декара близо на Христо Ковачки на "Ню партнерс" фирмата с ваш подпис, ще се окажете ли от подписа си?
Бойко Борисов: Това е нещо... Наказахме главния архитект тогава.
Бриго Аспарухов: Наказахте, а защо подписахте.
Бойко Борисов: Защото така ми беше поднесено. (прехвърля отговорността, но главният архитект си е все още главен архитект, макар и наказан)
Бриго Аспарухов: Това е вашият стил, да прехвърляте вината на друг, ето го вашият подпис.
Бойко Борисов: Това е само един единствен случай за две години. Точно така, това е разглеждано и в пресата, разглеждано е и от общинския съвет и не е нещо ново и не е тайна.
Бриго Аспарухов: Въпреки това го дадохте.
Бойко Борисов: Не, не е дадено.
Водещ: Понеже остава един въпрос, които витае във въздуха и чрез него ще разберем кой от вас казва истината, кой си я спестява. Въпросът ми е следния...
Бриго Аспарухов: ... Още на София, вие щяхте да го дадете тихомълком за жълти стотинки г-н Борисов. И не само това...
Бойко Борисов: Стотици заменки съм спрял и зелени площи съм спасил, така че не можете да ... (лъжа)
Бриго Аспарухов: Заменки, каква българска дума е "заменки", може ли да ми обясните?
Бойко Борисов: Заменки...
Водещ: Заменката е като седянката, това е хубава българска дума. (тъпо вмъкване в разговора)
Бойко Борисов:... В общинския съвет от десетилетия...
Бриго Аспарухов: Естествено, че са участвали много хора, аз това казвам, вие доказвате тезата, че моделът "Софиянски" е продължил.
Бойко Борисов: Моделът "Софиянски" без БСП не може да съществува.
Водещ: Технологията е следната, събират се едни хора на седянка и накрая правят замянка в общинския съвет. Г-н генерал, наклевети ли ви Бойко Борисов, каква е истината??
Бриго Аспарухов: Аз ще убедя хората в това...
Бойко Борисов: Г-н Аспарухов, бъдете независим...
Бриго Аспарухов: Вие две години...
Водещ: Наклевети ли ви Бойко Борисов?
Бриго Аспарухов: Аз съм независим, еми, да, ето излъчен съм от една пария, но заявявам, че ще бъда независим в своите решения като кмет и ще бъда кмет на всички софиянци, включително и на вас, г-н Борисов.
Водещ: Вие ще напуснете ли София, ако стане кмет?
Бойко Борисов: Как ще стане, как е независим.
Водещ: Или Бойко ще се окупира в Банкя и от там ще поведе...
Бриго Аспарухов: Ами нали вие се стремите да създадете партия ГЕРБ и я създадохте, дали сте формален или неформален, досега никой не знае кой сте, както не знаят много неща за вас.
Бойко Борисов: Ами кажете ги.
Водещ: Какво не знаят хората за Бойко Борисов?
Бриго Аспарухов: Американската публикация в червена папка съм му я сложил.
Водещ: Ген. Бриго Аспарухов, бивш шеф на разузнаването за Бойко Борисов.
Бриго Аспарухов: Ето, това е описано всичко за миналото на Борисов и пише "Буш се съюзи с човек от подземния свят". Ето заповядайте.
Водещ: Чакайте сега, вие говорите...
Бойко Борисов: Винаги съм се чудил кой го е писал, единственото, което не съм се сетил е да си мисля, че ти си го писал... (говори на "ти")
Бриго Аспарухов: Не, г-н Борисов, не така, този номер го знам, заповядайте, прочетете си го.
Бойко Борисов: Не ми трябват, вземи си ги тези папки и си ги сложи при другите.
Бриго Аспарухов: Нещо друго може би искахте да кажете за годините преди 2001 година, нали казвате, че там е тъмното минало, че има какво да се каже.
Бойко Борисов: Всички хора са го чули, видели...
Бриго Аспарухов: Не, не са го видели всички хора, за съжаление вие казахте, че и в Америка вече виждате конспирации.
Бойко Борисов: Не, някой го е написал тук и го пратил, горе-долу стана ясно, че сте вие, но...
Водещ: Наистина ли г-н Аспарухов дойде при вас да иска да става част от ГЕРБ, кажете, това е ключов момент?
Бойко Борисов: С днешното си поведение г-н Аспарухов направи така, че повече не искам да знам за него. (не отговаря)
Водещ: Добре де, но истина ли е това, дойде ли Бриго при Бойко да иска да става част от ГЕРБ?
Бриго Аспарухов: Ще ви се наложи за знаете, г-н Борисов.
Бойко Борисов: На неговата съвест тежат толкова неща... (не отговаря)
Водещ: Хайде, щяхте да покажете СРС-та, да има разпечатки от разговори.
Бойко Борисов: Не се интересувам от него вече. (не отговаря)
Бриго Аспарухов: "На неговата съвест", а на вашата съвест знаете ли колко неща тежат?
Бойко Борисов: Колко, кажете?
Бриго Аспарухов: Много неща за десет години, от 1990 до 2001 година...
Бриго Аспарухов: Много неща, ей там ще ги прочетете.
Водещ: Добре, ама кажете все пак.
Бриго Аспарухов: Много неща.
Бойко Борисов: Е като са много, едно кажете.
Бриго Аспарухов: Еми охранявахте от Тодор Живков, Зюганов и много други знайни и незнайни герой от подземния свят. И много добре го знаете.
Бойко Борисов: Аз съм си изкарвал...
Водещ: Тодор Живков и Зюганов поне не са от подземния, доколкото познавам...
Бриго Аспарухов: И много хора от подземния свят.
Водещ: А и други хора, кои са тези хора.
Бойко Борисов: Всички хора, които са били заплашвани и съответно имат нужда от охрана, това е абсолютно признато от закона, бял бизнес.
Бриго Аспарухов: Г-н Борисов, съюзявали сте се с хора и това е публично известно...
Бойко Борисов: Относно федерацията по карате, всички го знаят ...
Бриго Аспарухов: Фирмите, в които сте участвали...
Бойко Борисов: И тези фирми са публични и всички ги знаят.
Бриго Аспарухов: Вие просто сте работили с хора, които сега искате да ги отстраните, и вашият стил е всички ваши познати и непознати, щом не са ви угодни, да ги ритате, т.е. да ги отстранявате...
Бойко Борисов: Аз сега съм вече сигурен, че съм постъпил и с вас правилно.
Бриго Аспарухов: Имате и голяма сила, финансова.
Водещ: Как сте постъпил с него?
Бойко Борисов: Вече съм убеден, че съм бил прав.
Водещ: Ама кажете да знаем истината, какво е станало, не трябва да се говори само с недомлъвки. Между другото....
Бриго Аспарухов: Я кажете да чуем.
Водещ: Трябва да се чуе това нещо. Очна ставка между двама генерали. За пръв път събрани в това студио очи в очи. Това си е очна ставка. Кой лъже и кой казва истината.
Бойко Борисов: Хората имат нужда да им се каже как ще решим проблемите на града.
Бриго Аспарухов: Да, и аз започнах, но вие не искахте да говорите по това... Отговорихте за боклука с някакви обяснения, отговорихте за транспорта с някакви обяснения...
Бойко Борисов: Завод за боклук в София....За транспорт още не сме говорили.
Бриго Аспарухов: Говорим за хаоса. Вие забравихте за какво съм ви питал.
Бойко Борисов: Завод за боклука ще има в края на 2010, началото на 2011 г., построен с европейски безвъзмездни грандови пари.
Бриго Аспарухов: Вие не отговаряте на проблемите, които...
Бойко Борисов: Това е първият въпрос, за боклука...
Водещ: Връщам ви към темата с...
Бойко Борисов: Момент.
Водещ: ...инфраструктурата на столицата. Докога ще...
Бойко Борисов: Спри се за момент.
Водещ: ...има задръствания в града.
Бриго Аспарухов: Ето това е въпросът.
Бойко Борисов: Така. Второ, София е град, в който годишно идват от порядъка на 150-160 хиляди нови жители. Средно на ден се регистрират между 500 и 1000 автомобила. От 1968 година основни артерии като Околовръстното, "Цариградско шосе" или каквито и да е нови пробиви в София не са правени.
Бриго Аспарухов: Вие колко направихте?
Бойко Борисов: 20 булеварда, над 600...
Бриго Аспарухов: Запълнихте 20 хил. дупки.
Бойко Борисов: Над 680 хил. кв. м дупки са запълнени...
Бриго Аспарухов: Кажете един булевард, който сте направили?
Бойко Борисов: "Яворов", "Вапцаров"... (лъжа)
Бриго Аспарухов: Направили какво значи? Нов?
Бойко Борисов: Основно реконструирали. (положен асфалт в едната половина)
Бриго Аспарухов: Асфалтирали
Бойко Борисов: "Тодор Каблешков" в момента.
Бриго Аспарухов: Асфалтиран.
Бойко Борисов: Да, "Тодор Каблешков" в момента.
Бриго Аспарухов: Това правите, да, дупки запълвате и асфалтирате улици.
Бойко Борисов: Естествено.
Бриго Аспарухов: И то с фалшив асфалт или недостатъчен, това всичко...
Водещ: Чакайте сега. Това за фалшивия асфалт откъде идва?
Бойко Борисов: От Аспарухов. Какво значи фалшив асфалт?
Бриго Аспарухов: Ами различни дебелини...
Бойко Борисов: Къде различни дебелини? Кажете...
Водещ: Добре, Божидар Димитров казваше, че асфалта на Бойко е по-голям от този на ...
Бойко Борисов: ....Ние с гражданските организации и движения направихме...
Бриго Аспарухов: Дайте обяснения защо не е решен проблемът с транспорта. Вие давате обяснение защо е такъв хаос и защо е това задръстване.
Бойко Борисов: Да.
Бриго Аспарухов: Кажете какво направихте през тези години? Метрото ли построихте, какво направихте?
Водещ: Е, то за две години няма как да бъде построено метрото (има, доста километри могат да се построят; водещият се издава като пристрастен)
Бойко Борисов: В момента София под земята е една строителна площадка. В момент ние излизаме на "Младост" вече с метрото...
Бриго Аспарухов: Това не е ваша заслуга.
Бойко Борисов: А на кой?
Бриго Аспарухов: Ами не е ваша заслуга.
Бойко Борисов: На кой?
Бриго Аспарухов: Това е държавен въпрос.
Бойко Борисов: Как ще е държавен въпрос?
Бриго Аспарухов: И ви уверявам, че ...
Бойко Борисов: Там са половината пари наши, половината държавни...
Бриго Аспарухов: ...вие ще направите по-добри неща за София и щяхте да направите, ако бяхте си сътрудничили по-добре с правителствата, без значение какво е то...
Водещ: Защо (...) Бойко правителството на БСП? Защо?
Бриго Аспарухов: Ами защото той не знае какво иска. Иска партия да гради, да завзема...
Бойко Борисов: Вие няма да ми определяте какво да правя за сега, определяйте си в БСП...
Бриго Аспарухов: ...управлението от държавата. Аз съм гражданин и имам право да говоря.
Бойко Борисов: Вие си говорете, но ми дайте възможност и аз да кажа това, което питате.
Бриго Аспарухов: Имахте две години възможност да отговорите на всички тези въпроси, които ви зададох. С действия.
Бойко Борисов: Така.
Водещ: Нека да чуем сега. Конкретните отговори за трафика и задръстванията в София.
Бойко Борисов: Околовръстното шосе, южната дъга, докато аз стана кмет, беше оградено с какви ли не складове, бензиностанции и сгради. Факт ли е това? Не беше отчуждено и не беше започнат ремонт.
Бриго Аспарухов: Това е единствено вашата роля, вашата роля като кмета да отчуждавате имоти...
Водещ: Ето в програмата за своето управление Борисов обещава град без задръствания, за градския транспорт, удобен, чист, редовен и бърз.Кога?
Бойко Борисов: Сега чуйте внимателно. Всеки, който каже, че по-рано от края на 2008-ма година, а тогава ще бъде пуснато метрото до "Младост", може да се работи по трафика в София ефективно, просто си говори така заради изборите.
Водещ: Обречени сме на задръствания до края на 2008 г. поне.
Бойко Борисов: Когато се пусне метрото, първия, най-важно за София за транспорта е метрото, тогава 18 линии, които вървят по "Цариградското", ще бъдат закрити. Освен това тогава вече правим един бърз референдум за платен център. Но тогава вече ще имаме всяка метростанция. (а хората около "Цариградско шосе" интересно с какво ли ще се возят)
Водещ: Сериозно ли обмисляте тази идея?
Бойко Борисов: Да, разбира се. Всяка метростанция в момента, която се изгражда, има между три и четири хиляди...
Водещ: Като Лондон...
Бриго Аспарухов: Не я започвайте темата за метрото, ще ви свърши времето.
Бойко Борисов: Не, между другото...
Бриго Аспарухов: Ще ви питам нещо друго, по-конкретно.
Водещ: Чакайте да чуем, само чуем програмата, не, не, нека да чуем програмата...
Бриго Аспарухов: Я ми кажете, като затворихте бул. "Витоша"...
Бойко Борисов: Стана една прекрасна пешеходна зона.
Бриго Аспарухов: Как решихте проблема със задръстванията в този център?
Бойко Борисов: Прекрасно.
Бриго Аспарухов: Още не сте предложили, въпреки че трябваше да предложите програма, г-н Борисов, като кмет.
Бойко Борисов: Програмата е колегите от КАТ няма да дават да се спира отдясно на платното.. Вие, когато вашето правителство разреши да си направим общинска полиция, тогава полицаите ще бъдат на местата, където са тези...
Бриго Аспарухов: Сега полицаите са виновни, че е задръстено в София. Така ли излиза?
Бойко Борисов: Естествено. Чакай, Бриго, кой трябва да санкционира, че се нарушава? (пак говори на "ти")
Бриго Аспарухов: За някои съм Бриго, за вас съм г-н Аспарухов в случая.
Бойко Борисов: Откога?
Бриго Аспарухов: В конкретния случай, както аз се обръщам към вас "г-н кмете", "г-н Борисов".
Бойко Борисов: Моля.
Бриго Аспарухов: Нека водим коректен диалог. Вие не сте свикнали много на коректност, но няма значение.
Бойко Борисов: Не съм, по принцип не съм много коректен. (Признава си, но никой не го забелязва!!)
Водещ: Има нещо тези две личности в нашето студио, уважаеми зрители, да знаете.
Бойко Борисов: Нека да се върнем на транспорта. Всяка метростанция има три-четири хиляди...
Бриго Аспарухов: "Витошка". Това е един въпрос конкретен. Как решихте въпроса?
Бойко Борисов: Прекрасна пешеходна зона, прекрасна пешеходна зона...
Бриго Аспарухов: Която се пресича от 15 преки и всеки ден там е по-натоварено, отколкото беше...
Бойко Борисов: Когато пуснем метрото...
Бриго Аспарухов: Вие прекъснахте една важна артерия, преди да сте решили друг въпрос...
Бойко Борисов: Не, напротив. Чудесно стана.
Бриго Аспарухов: Питайте хората, които въртят търговия там, дали са доволни.
Бойко Борисов: Много са доволни, защото целия поток от хора...
Бриго Аспарухов: Доволни са във вашето мислене.
Бойко Борисов: Те идват при мен и си говорят..
Бриго Аспарухов: Доволни са от транспорта, доволни са от задръстването, доволни са от хаоса, доволни са от улиците. Според вас обаче. Питайте хората дали са доволни.
Водещ: Аз смятам, че хората ще се произнесат първо на 28 октомври, и после, ако има балотаж.
Бойко Борисов: Хората ще се произнесат на 28-ми, но въпросът му за правителствата... И аз съм убеден, че премиерът Станишев ще потвърди.
Бриго Аспарухов: Аз не съм тука в качеството на правителството.
Бойко Борисов: Политиката и нашите противоречия в политически план са ясни. Но по основните въпроси на София с него сме се разбрали и сме ги свършили. Именно затова започнахме и точно по това време, когато аз съм кмет и той премиер, направихме Околовръстното шосе. А проектът на Околовръстното е от 1982 година.
Бриго Аспарухов: Ето приписвате си заслуги, които не са ваши?
Бойко Борисов: А кой го е направил, бе, Бриго? (Пак на "ти")
Бриго Аспарухов: Държавата.
Бойко Борисов: А задръстването съм го направил аз...
Водещ: Да не се карате двамата, защото...
Бойко Борисов: Чакай, задръстването съм го направил аз в София...
Бриго Аспарухов: Престанете със спекулациите за Околовръстния път.
Бойко Борисов: А кой го е направил?
Бриго Аспарухов: Изцяло се финансира от държавата.
Бойко Борисов: Защо тогава двамата със Станишев тогава правихме първа копка, като не съм важен?
Бриго Аспарухов: Сега, това е вашият стил. Вие правите всичко хубаво и всичко лошо е чуждо.
Бойко Борисов: Напротив.
Бриго Аспарухов: Околовръстният път, финансирането е държавно. И престанете да спекулирате с тоя въпрос. Единствената функция, която имате вие като кмет и община е да подпомагате решаването на терените, издавате документ и т.н.
Водещ: Добре, двамата...
Бриго Аспарухов: Издавате документ и т.н.
Бойко Борисов: Добре, ясно, че ...
Водещ: Да не би да се скарахте на 9 септември, като сте празнували двамата?
Бойко Борисов: Аз не съм го виждал на 9 септември.
Бриго Аспарухов: Виждал или не?
Бойко Борисов: Не съм ви виждал на 9 септември по никакъв повод и Тити Папазов говори пълни измишльотини.
Бриго Аспарухов: Точно така. Аз потвърждавам, че той, Тити Папазов, не казва истината.
Водещ: А кога се видяхте за последен път с Бойко?
Бриго Аспарухов: Не си спомням, не ме карайте да се напрягам, но доколкото си спомням някъде месец август. Или юли. Не си спомням.
Водещ: Тогава беше ли плод на разговор, че искате да отивате в ГЕРБ и т.н., както той твърди?
Бриго Аспарухов: Това е една тема, която няма никакво значение за софиянци. Аз искам отново да питам какъв отговор...
Водещ: Има, защото е важно кметът на София да не лъже, който е кмет от вас, да не лъже .
Бриго Аспарухов: Аз не лъжа и заявявам, че такъв разговор не е имало.
Бойко Борисов: А за какво сме се срещали тогава? В общината. Аз на "Позинатано" не съм ходил.
Бриго Аспарухов: Ами сега да разкажа какво сме си говорили ли? А да разкажа ли какво си говорихме през близките години?
Бойко Борисов: Ами, да, няма проблем.
Водещ:Това може да бъде ключът...
Бриго Аспарухов: Ама ме гледайте в очите, когато му говорите. Вие досега заявихте...
Бойко Борисов: Вие бяхте най-близкият човек на царя и много пъти сме се срещали и сме разговаряли на всякакви теми...
Бриго Аспарухов: Вие говорите откровени лъжи, г-н Борисов...
Бойко Борисов: Моля?
Бриго Аспарухов: Откровено лъжете.
Бойко Борисов: Защо? (Не отрича, че лъже)
Бриго Аспарухов: Защото лъжете.
Бойко Борисов: За кое лъжа?
Бриго Аспарухов: Ами ето за тези срещи, за срещи с царя.
Бойко Борисов: Добре, не е ли имало срещи?
Бриго Аспарухов: Естествено, че познавам г-н Сакскобургготски.
Бойко Борисов: По линия на службите вие му бяхте най-довереният човек.
Бриго Аспарухов: На службите, да. Вие обаче твърдите
Бойко Борисов: Не сте, но винаги сме се срещали по такива теми.
Бриго Аспарухов: Отново лъжете. Аз не съм бил специалист по службите.
Бойко Борисов: Ако още веднъж ми кажеш, че така лъжа...
Бриго Аспарухов: Не съм бил в службите. Това е лъжа.
Водещ: Аз съм по средата. Спокойно, ще го отнеса пръв.
Бойко Борисов: Искам да...
Водещ: Не, не. Само да разберем какво си говорихте на тези срещи. Кой казва истината и кой лъже?
Бойко Борисов: Не ме интересува вече. Г-н Аспарухов не е сред моите приятели. (Не отрича, че лъже)
Бриго Аспарухов: Вие отдавна не ме интересувате, но ме интересува София и искам да отговорите на софиянци.
Бойко Борисов: Ще видим кой кого го интересува. Така.
Бриго Аспарухов: Искам да отговорите на софиянци какво сте свършили.
Бойко Борисов: Понеже г-н Аспарухов казва, че нямаме никаква роля, искам да му напомня, а ролята на правителството е, че дало 36 млн., за което, разбира се, им благодаря.
Водещ: За околовръстното.
Бойко Борисов: Момент. през 2007 година ние сме вкарали в държавния бюджет 680 млн. - София. Със сто милиона повече от миналата година. (Лъже. Парите не ги вкарва той, а гражданите на София, които ги изработват)
Бриго Аспарухов: И направихте пътищата, направихте езерата, направихте парковете.
Бойко Борисов: Да, разбира се. "Ариана" стана едно прекрасно езеро.
Бриго Аспарухов: О, да.
Бойко Борисов: Езерото в "Дружба" стана прекрасно.
Бриго Аспарухов: Отидете де го видите, драги съграждани, "Ариана" и вижте какво говори кметът, че било прекрасно.
Бойко Борисов: Е не ели прекрасно?
Бриго Аспарухов: Четири заведения сте направили там. Чии са тези заведения?
Бойко Борисов: Какво лошо? (Не отговаря!)
Бриго Аспарухов: Лошото е, че няма как да бъде за отдих и почивка на гражданите.
Бойко Борисов: Как да не е за отдих и почивка, хората на опашка се редят, за да се возят на колелета.
Бриго Аспарухов: Да на колелета. Но четирите заведения наоколо на кого са, г-н Борисов?
Бойко Борисов: На инвеститора, който го прави. На кого са? (Но пак не казва кой е той)
Бриго Аспарухов: Така. А ламарините какво правят още по "Евлоги Георгиев", защо е заградено?
Бойко Борисов: Защото то се доизгражда.
Бриго Аспарухов: Доизгражда се. Вие го открихте в процес на строителство и сега ще го откривате още веднъж.
Бойко Борисов: Открихме го с президента Първанов, който... (Не отрича, че го е открил, докато още се "доизгражда")
Бриго Аспарухов: Вие имате навика да си откривате езерца и "Ариана" по няколко пъти.
Бойко Борисов: ... така се срамеше от вас, че напусна БСП и стана независим президент.
Водещ: Че от него ли се е срамувал?
Бриго Аспарухов: От мен или от БСП?
Бойко Борисов: От БСП и от вас, от всичките там.
Бриго Аспарухов: От мен? Ето отново лъжа. Нали виждате, лъжата...
Водещ: Добре, за какво си говорите двамата като се видите...
Бойко Борисов: Защо се кандидатира... (Не отрича, че лъже)
Бриго Аспарухов: А я кажете вие...
Водещ: Има нещо между вас...
Бойко Борисов: Само нека да се върнем...
Водещ: ... аз го усещам с рецепторите си.
Бойко Борисов: Чакай , остави ме, Бареков, все пак искам да отговоря на въпроса за околовръстното.
Бриго Аспарухов: На софиянци отговорете, не на мен.
Бойко Борисов: 680 млн. сме дали в държавата. От тях 23% само са ни върнали. Всички правителства преди това на София са връщали по 50%, през годините. Сиреч, можеш ли да вземеш 680 млн., да върнеш 36 от тях и да кажеш, че градът няма заслуга.
Бриго Аспарухов: Знаете ли колко ви разбират хората?
Бойко Борисов: Защото това казва...
Бриго Аспарухов: Знаете ли колко ви разбират хората?
Водещ: Момент, момент, паднал ви е микрофонът, на Бойко Борисов.
Бриго Аспарухов: Няма значение дали е с микрофон или е без микрофон.
Водещ: Какво си говорихте през годините?
Бриго Аспарухов: Той не отговори.
Водещ: Какво си говорихте през годините?
Бриго Аспарухов: Дали има микрофон или няма микрофон, той не отговори на нито един въпрос.
Водещ: То може би има и скрити микрофони тук някъде.
Бойко Борисов: Отговорих ви на всичките въпроси.
Бриго Аспарухов: На нито един въпрос. Ако хората...
Бойко Борисов: Това, че вие не ги разбирате отговорите, аз не мога да нося отговорност за вас.
Бриго Аспарухов: Аз дали ги разбирам или не е отделен въпрос.
Бойко Борисов: Ще се радвам, на 28-ми ще разберем кой какво е разбрал от това, което...
Бриго Аспарухов: Да, изключително...
Бойко Борисов: ... хората ще кажат.
Водещ: Какво има между вас двамата? За какво си говорихте през годините, та сега не можете да се разберете?
Бриго Аспарухов: Ние сме в избори и трябва да си предлагаме идеи...
Бойко Борисов: Лошото знаеш ли кое е?
Бриго Аспарухов: ... за решение, а не персонални въпроси.
Бойко Борисов: Знаеш ли какво е лошото?
Водещ: Между вас има и личен сблъсък, има и...
Бойко Борисов: Не, няма никакъв личен сблъсък.
Бриго Аспарухов: Няма никакъв личен сблъсък. Защо да има личен сблъсък?
Бойко Борисов: Няма никакъв личен сблъсък. Това, което обяснявам само е, че...
Бриго Аспарухов: Аз просто не одобрявам дейността на Бойко Борисов като кмет. Това не одобрявам и хората го виждат.
Бойко Борисов: Лошото е, че...
Водещ: Какво е излъгал Бойко Борисов, както вие...
Бойко Борисов: Може ли, Бареков, за момент? Лошото е, че това, което казва г-н Аспарухов... Моят шанс, аз много исках някой от неговите ръководители, кандидат за кмет, за да водя дебат с човек, който носи отговорност.
Бриго Аспарухов: Ръководители, кои ръководители?
Бойко Борисов: И Румен Овчаров или там, който...
Бриго Аспарухов: А вие за близалки ли ще си говорите?
Бойко Борисов: Да, искам за близалки...
Бриго Аспарухов: Дайте ваши...
Бойко Борисов: ... и такива работи да си говорим, да.
Бриго Аспарухов: Точно така.
Бойко Борисов: Бриго Аспарухов е човек, който води предизборна битка и нека си отговаря за идеите. Тези думи са лични на Бриго Аспарухов, който в рамките на БСП и на ръководните й органи няма роля.
Бриго Аспарухов: Да, защото заех позиция по стачката на учителите.
Бойко Борисов: Вземи Антон Кутев...
Водещ: И поискахте да си ходи образователния министър.
Бойко Борисов: Така че на думата ви, г-н Аспарухов, че имате и искате да си говорим с идеи...
Бриго Аспарухов: Вие потвърждавате, че не слушам БСП. Вие това потвърждавате в момента, че аз не слушам БСП.
Бойко Борисов: Ами станете кандидат от друга партия или бъдете независим.
Бриго Аспарухов: Досега говорихте, че съм зависим от БСП.
Бойко Борисов: Еми...
Бриго Аспарухов: Я го прочетете пак, ще бъде много любопитно.
Бойко Борисов: Да, точно аз го казах.
Бриго Аспарухов: Ясно каза, че аз не слушам БСП. А вие твърдяхте досега, че съм излъчен от БСП и изпълнявам тяхната воля. Кое е вярно?
Бойко Борисов: Не, вие казахте. Аз затова три път ви питам на кого сте кандидат.
Бриго Аспарухов: Кое е вярно от двете? Това, което казахте току-що, че не слушам БСП...
Бойко Борисов: Че не сте кандидат на БСП.
Бриго Аспарухов: ... или твърдението ви, че слушам БСП?
Бойко Борисов: Аз от вас искам да го чуя.
Бриго Аспарухов: Вие отговорете. Кое е вярно от двете тези?
Бойко Борисов: Кутев казва, че вие не слушате БСП.
Бриго Аспарухов: Защото вие развивате няколко тези.
Бойко Борисов: Утре и общинските съветници от БСП няма да ви слушат вас.
Бриго Аспарухов: А защо не кажете и същността на проблема, по който се изказа Кутев за мен? Защото аз заех страната на учителите в стачката. Вие къде бяхте през това време като кмет на София, от който зависи решаването на този проблем до голяма степен.
Бойко Борисов: Г-н Аспарухов, и аз като вас...
Бриго Аспарухов: Къде бяхте? Вие се криехте из страната да решавате партийните си въпрос.
Бойко Борисов: Кой се е криел в страната? На площадите - това криене ли е?
Бриго Аспарухов: Отсъствате от София, това имам предвид.
Бойко Борисов: Отсъствам, защото...
Бриго Аспарухов: Да, защо?
Бойко Борисов: ... кандидат за кмет няма право да подписва.
Бриго Аспарухов: Защото има проблем.
Бойко Борисов: Какъв проблем има, бе Бриго?
Бриго Аспарухов: Ами има проблем с учителите.
Бойко Борисов: Какъв, кой го е създал проблемът, да не съм го създал аз?
Бриго Аспарухов: 17 години дясното управление на България го създаде.
Бойко Борисов: 17 години.
Бриго Аспарухов: А вие продължавате това управление.
Бойко Борисов: Ами да.
Бриго Аспарухов: До 1989 година България имаше и образование, имаше и подредено училище.
Бойко Борисов: Ще видите, когато ГЕРБ...
Бриго Аспарухов: 17 години беше...
Бойко Борисов: ... дойде на власт, ще има добро образование, бъди уверен.
Бриго Аспарухов: Понеже говорете за моята партия БСП, аз ще ви кажа ,че тя се нагърби с този тежък товар точно в този тежък момент, на учителите, да им решава проблема. За сметка на всичко онова, което обещахте...
Бойко Борисов: С тези обещания дойдохте на власт точно така, както в момента...
Бриго Аспарухов: Ама вие...
Бойко Борисов: ... обещавате, че ще решите трафика.
Бриго Аспарухов: ... дойдохте на...
Водещ: Той не е дошъл още на власт.
Бойко Борисов: Как ще го решите?
Бриго Аспарухов: ... на кметския стол, да решите проблема с боклука. Решихте ли го? Нещо...
Бойко Борисов: Да, разбира се, реших го перфектно.
Бриго Аспарухов: Решили сте боклука?
Бойко Борисов: Естествено.
Бриго Аспарухов: Това твърдение е меко казано невярно, за да не употребя друга дума.
Бойко Борисов: Имаше криза с боклука. Не развалихме концесията с боклука? Кое не направихме?
Водещ: Горещ дебат в нашето студио.
Бойко Борисов: Кое не направихме?
Бриго Аспарухов: Колко хиляди стотици бали седят в "Кремиковци", попитайте хората от там дали им е хубаво.
Бойко Борисов: Ама разбира се, че ще стоят. Защото депото е затворено и от вашите общински съветници.
Бриго Аспарухов: Понеже няма да бъдете кмет след 28-ми, сте доволен, че друг ще решава проблема с боклука.
Бойко Борисов: Не, напротив.
Водещ: Последно да използвам, че сте в студиото за една малка очна ставка. Какво си говорихте, когато се видяхте за последен път и какво си говорихте през годините?
Бриго Аспарухов: Казах му, че не е успешен кмет. Той каза, че не било вярно.
Водещ: Това му казахте?
Бриго Аспарухов: Да, горе долу това беше.
Водещ: Вие отидохте, за да го разкритикувате?
Бриго Аспарухов: Да. Водещ: Така ли стана, дойде ., за да ви разкритикува?
Бойко Борисов: Просто с такива хора не трябва да се говори. Радвам се, че съм взел правилното решение.
Водещ: Добре. Благодаря за това участие.
Бриго Аспарухов: Аз това знам, че не съм взел правилното решение някога за вас.
Бойко Борисов: Така че кой кой е ще стане ясно.
Водещ: Добре, така завършва дискусията в нашето студио между Бойко и Бриго. На края и двамата казаха, че са взели правилното, единият каза ,че е взел правилното решение за другия, другият каза, че съжалява, че не е взел правилното решение за него. Какво са си говорили, когато са се видели двамата извън камерите последния път пак не стана много ясно. Бриго каза, че отишъл, да разкритикува Бойко. Бойко се смее. Двамата направиха една много сериозна, много, бих казал, яростна и агресивна дискусия помежду си. В тази дискусия стана и остана място и за проблемите на София. И между тях, както виждате, уважаеми зрители, както подобава между двама генерали с необходимото самочувствие, има и доста казуси, плод на техния характер и техните личности.

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).