01 октомври 2007

ГЕРБ и икономиката

Вместо Бойко Борисов, на пусията е излязла друга птица - Стоян Мавродиев.

- Предлагате необлагаем минимум за доходите до 1000 лв. на месец. Сметнали ли сте какви постъпления изобщо ще съберете от данък общ доход. Георги Кадиев от БСП ви критикува, че това значи от 3.2 милиона работещи да облагате едва 71 000 души и от данъка да съберете 30 млн. вместо 1.5 млрд. лв.
- Това е отново пример за социалистическата икономическа мисъл. Ако приходите от ДОД паднат драстично, представете си какво става с доходите на хората. Намалението на данъците директно означава увеличение на техните заплати. Всеки човек, който получава тези пари, ще започне да потребява повече стоки и услуги - дрехи, храна и др. От това обаче държавата ще реализира много по-големи приходи от ДДС и акцизи. Крайният ефект от намалението на ставката и от високия размер на необлагаемия минимум всъщност ще бъде много повече приходи в държавния бюджет, отколкото има в момента.
- Т.е. вие сте категоричен, че бюджетът ще се балансира при решителното намаление на данъци и осигуровки, което предлагате?
- Не само че ще се балансира, но бюджетът ще отбележи огромен, невиждан, рекорден приток на приходи. Това го казвам съвсем отговорно и се подписвам под него.


Какво разбираме от това интервю в "Сега"?
1. Че то ГЕРБ си мислят, че хората ще плащат винаги над масата и ще се събира ДДС. За акцизите е вярно, но само ако парите се харчат за алкохол, цигари и бензин. А те няма да се харчат за това, защото никой досега не се е лишавал от пиенето си. Друг е въпросът, ако се има предвид, че при управление на ГЕРБ, да не дава Господ, ще се наложи да се живее в пълно алкохолно опиянение - едни от радост, други - от мъка.
2. Че отговорността и подписа на един човек, появил се неочаквано, трябва да ни убеди да му повЕрваме? Дали наистина ще се излъже този народ? Отново??
3. Че ако се намялят данъците, според ГЕРБ работодателите ще продължат да плащат високите заплати на работниците си, вместо да ги намалят, за да си спестят пари от социалните осигуровки.

3 коментара:

Атанас Марков каза...

Всъщност, Бойко в това интервю дава мнението на икономистите борещи се за плосък данък вече много години. Според тях плоска ставка на данък, осигуровки и т.н. до 10% ще даде следното:
1. повече свободни пари в икономиката
2. няма да има смисъл да се укриват доходи, защото цената на укриването ще е в пъти по-висока от плащането на данъка. Това се видя при намалянето на данък печалба, когато декларираните печалби скочиха драстично.
3. ще се раздвижи пазарът от повече свободни пари в гражданите. А в Метро, Била, Технополис няма как да купиш нещо без ДДС...
4. Ще се даде допълнителен стимул за външни инвестиции.

Самата идея за 10% осигуровки, данъци плоска ставка е сравнително добра. Не е идея на Бат Бойко. Той я краде, за да трупа популярност, макар че едва ли след това би тръгнал да я реализира...

Атанас Марков каза...

Идеята за данъците е дясна и либерална. Точно вие от СДС и ДСБ трябва да я подкрепяте, защото е свързана със стимулиране на бизнеса. А дясното в основата си е за минимум регулации и държавна намеса. Според десния начин на мислене държавата единствено и само създава условия всеки да работи добре и да печели според възможностите си.

Анонимен каза...

I have read some excellent stuff here. Certainly price bookmarking for
revisiting. I wonder how so much effort you set to make
this type of magnificent informative website.

Feel free to visit my blog post natural cellulite treatment

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).