21 август 2007

Бойко Борисов и популизмът

Отново препечатка от блога на Вени Марковски по темата за Бойко Борисов и популизма:


Защо напоследък пиша често за един от най-големите популисти в страната, ме питат някои.Ето моя отговор:


Пиша, защото виждам отдалече как човекът прави внимателно и методично разлика между протести срещу правителството и протести срещу съда (полицията, прокуратурата).Когато хората протестират срещу правителството, кметът Борисов е винаги готов да сподели тяхната болка, да им обясни, че и той е срещу това “корумпирано” правителство.
Когато обаче протестират 300-400 човека срещу решението на съда за Народен парк “Странджа”, кметът е против. Виж, ако тези хора протестираха не срещу ВАС, а срещу Сергей Станишев, готов съм да се обзаложа, че нямаше да има нищо против.
Спомняте ли си протестите на таксиметровите шофьори?*


Когато торент-потребителите поискаха - както си му е реда - да направят митинг пред “Ал. Невски”, те бяха препратени на задните поляни в Южния парк. Знаете ли кога се е случвало това преди Борисов? Не си спомняте ли? Преди 10-и ноември 1989 г., когато протестиращите пред градинката “Кристал” бяха натоварени на автобоси и стоварени в Южния парк. Ако не вярвате - питайте Петър Слабаков, Сашо Каракачнов и др. А милиционерът, когого набедиха за отговорник за това… се самоуби. Днешните офицери нямат такава съвест. Пък днешните генерали от запаса - съвсем.


Ето, затова пиша, че Бойко Борисов е популист - защото яхва вълната на недоволството, но само ако тя му върши работа. Ако не му върши - е против нея. И каквото и да прави, върти-суче, винаги изкарва правителството виновно.


____
* През февруари 2007 г. Ето някои извадки от интервюта на кмета:
- Г-н Борисов, днес се срещнахте с представители на таксиметровите шофьори. Доколко реални са техните искания?
- Аз ги извиках да дойдат при мен, защото те освен права, имат и задължения. Това, че правителството е слабо и прави компромиси, не значи, че всеки път към таксиджиите ще се подхожда така. Първо, те имат право да стачкуват, но без автомобилите. Второ, аз им узаконих митинга в петък, но друг път няма да го направя.


Вижте удебеления шрифт и си правете изводите сами - правителството е слабо, защото прави компромиси (демек, да беше разгонило шофьорите със сила ли, що ли?) От друга страна - той сега, в петък, ще направи компромис - може да има митинг, но друг път - няма да има. На какво основание им е било разрешено да имат митинг в този петък, след като точно в предишното изречение им казва ясно, че нямат право да стачкуват с автомобилите? Да не говорим, че не е ясно как точно стачкуват частните таксиметрови шофьори срещу Министерския съвет, за да може техните работодатели (частни фирми) да им осигурят безопасни условия на труда. Самите шофьори се съгласяват да карат малолитражки, с газови уредби, от които няма място в багажника за един нормален куфар, но не протестират пред собствениците на фирмите, които им осигуряват колите на лизинг… Може да се поразсъждава още само над тези думи на Борисов, за да се види още по-ясно популизмът в действие. Може би някой друг ще го направи?

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).