12 март 2019

Борисов във Възродителния процес – реколта ли е пазил или е бил бияч?




Отляво надясно: На 7 септември 2001 г. Георги Първанов (тогава лидер на БСП), Бойко Борисов, току що назначен за главен секретар на МВР, Жени Живкова и др. откриват паметника на Тодор Живков в Правец. Борисов е казвал в интервюта, че Живков е „колос в българската история“. Снимка: от музея на Тодор Живков в Правец.

Премиерът Борисов отново се разприказва за Възродителния процес. След като се наснима за спомен с жените от ГЕРБ на семинар във Велико Търново, премиерът размаха за пореден път заплахата за етническия мир и каза, че нямало да допусне нов Възродителен процес. И изля гнева си срещу БКП/БСП, които сътворили това „чудовищно време”.
Много хора може да са забравили поредицата интервюта и обяснения на Борисов за неговото лично участие във Възродителния процес. Той го спомена и в Търново – бил на 28 години, командвал батальон, прибирали реколтата.
Неколкократно в интервюта още по времето, когато е бил главен секретар на МВР, после като кмет и премиер Борисов разказва като приказка с леки разлики своята благоприятна версия за участието си във Възродителния процес.
Когато го предлагат за главен секретар на МВР, получава благословията на Доган за назначението си, който го оправдава като добро момче, че не е участвал в репресии. Тази забележка на Доган е показателна – значи е имало съмнения, че е участвал в репресии срещу турци през 1989 г.
Борисов с изказванията си обаче дава по-сериозни поводи за съмнения. На 31 октомври октомври 2008 г. в сутрешен блок на бТВ Борисов прави скандално изказване в пиарско предаване с водещ Николай Бареков, и това става нов повод да обяснява противоречиви версии за участието си във Възродителния процес.
В предаването Борисов казва, че основната

грешка на Възродителния процес е не целта, а методите,


по които е извършен. Въпросът на водещия е точно с тези думи и Борисов отговаря утвърдително. После пояснява: „Моето мнение за Възродителния процес е, че беше поредното лошо решение. Трябваше да стане по-обмислено и по-безболезнено, например като САЩ (бел. авт. – нелепо твърдение за Щатите, което няма общо с реалността), първото име на децата, които се се раждат да бъде българско и това да стане постепенно. Тогава можеше към имената да се сложи по едно -ов. Например, Мехмед да стане Мехмедов”. И допълва натъртено, че „веднъж завинаги трябва да се знае”, че в България има български граждани, а в Турция има турски граждани и т. н. в този дух.
Изказването му предизвиква бурни коментари. Борисов на другия ден започва да се оправдава, че не е бил добре разбран. И дава още няколко интервюта и изявления.
Но в сутрешния блок казва следното за участието си през 1989 г.:
„Още преди 7 години аз обясних включително и на тогавашния министър Мехмед Дикме, че аз тогава бях млад офицер от МВР и всички бяхме по тези места в Лудогорието. Ние бяхме пратени да прибираме реколтата. Няма събитие или факт, от които да се срамувам и спазвах правилата. Трябва да се знае, че тогавашното ръководство на БКП и ДС се занимаха с това и имаше заповед за награди след това, която може да се види и моето име там не фигурира. Аз тогава бях млад офицер в Противопожарна охрана. Аз се гордея с участието си тогава и от Дулово заминах на световното първенство по карате в Лондон. И турчетата идваха в залата да видят как тренираме.”
Борисов повтаря: „Пазех реколтата, спазвах реда и го налагах, нищо повече, по това време подготвях националния отбор по карате и от Дулово заминахме директно за Лондон на състезание.“
Натрапчиво повтаря в различни изказвания, че там тренирал отбора по карате и заминали оттам „директно“ (!?) за Лондон на състезание. Защо набляга на това?
Повече обаче впечатлява друго – един път казва, че е „прибирал реколтата”, втори път, че е „пазил реколтата” – това повтаря в различни интервюта. И употребява още думите

„спазвах реда и го налагах”

Как? Как е налагал?
Два дни по-късно, на 2 ноември 2008, в друго интервю за „Дарик радио” Борисов казва:
„Аз съм командвал батальон от курсанти от противопожарната охрана… Ние бяхме резерв, ако запалят реколтата. И понеже тогава националният отбор се готвехме за световното първенство по карате в Лондон, там водехме подготовка.

На никой не му харесваше това, което се случва, но в същото време не можеше пък да оставим сигурността и спокойствието на българските граждани и на тези, които остават, и те не само българи оставаха в тези райони, да им погине реколтата и да не бъде гарантирана зимата. И ако се върнете назад във времето ще видите, че тогава всички, и лекари, учители, всички професии им беше направен така графикът, че да отидат да се включат в прибирането на реколтата в тези райони…”
Прави впечатление, че се опитва да сравни отряда си от каратисти с лекари и учители. Но думите му, че той и неговият батальон са „били резерв, ако запалят реколтата” и „не можеше да оставим сигурността и спокойствието на българските граждани…” издават, че е бил най-малкото охранител, който е командвал отряд от каратисти. Тоест биячи. И така картината за неговото участие изглежда малко по-различно – младият комунист Борисов, само на 28 години, се ползва с голямо доверие и командва батальон биячи-каратисти.
Интервюиращият дори го пита за това – „Имаше съвсем конкретно заяждане с вашата биография. Ахмед Хюсеин каза, че сте били в Дулово и не сте точно пазили реколтата. Намеква се, че тогава много хора са пребити там и че 60 човека на 22 август 1989 г. са били екстрадирани хора. Всъщност тук се влиза в една съвсем сериозна нападка, че вие бихте могъл да бъдете сериозен участник в побоищата и екстрадицията там?”
Борисов отговаря: „Това са просто не само измишльотини, а напълно доказуеми неща. И много лесно е да се докаже, че аз съм командвал батальон от курсанти от противопожарната охрана, които не само не са участвали в екстрадиране, в изготвяне на документи, в конвои, в побой или каквото и да е, ние бяхме резерв, ако запалят реколтата. И понеже тогава националният отбор се готвехме за Световното първенство по карате в Лондон, там водехме подготовка…” (виж тук).
Още една реплика тук подсказва ролята му – „ако запалят реколтата”. Пожарникар в резерв или охранител, който да не допусне запалването на реколтата от саботьори? И налагал реда?
В други интервюта Борисов пак казва, че тези, „които са взимали решения там по онова време” били наградени с наредба и „моето име го няма там”. Тоест, това че не е бил официално награден е доказателство, че не е участвал в репресии. Само в охрана.
Каквото и да е било точно неговото участие във Възродителния процес, като млад член на БКП тогава, офицер, командир, да говори сега срещу БКП/БСП по този повод, е наглост. Най-малкото защото обвиненията идват от пряк участник в събитията към своя политически съперник Нинова, която по онова време е била 20-годишна студентка, не е била член на БКП, и няма как да е имала нещо общо с Възродителния процес.
...

Препечатваме статията от е-Вестник, за да разберем, че:

1. Борисов крие нещо в миналото си?

2. ДПС има интерес да поддържа точно този човек за премиер, може би и заради скритото в биографията му?

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).