26 септември 2016

по думите на карикатуриста Христо Комарницки

Комарницки: Борисов има таланта да купува хора и организации, както се купуват имоти
Да си свободен може би означава да се изправиш директно срещу страховете си. Без да мигаш.
Последните 2-3 години съм бил изправен пред избора едва ли не да напусна този вестник и да продължа да го правя това по някакъв начин като индивидуална дейност. Само и само да докажа, че е възможно.
Това каза карикатуристът на в. "Сега" Христо Комарницки в интервю пред Сашо Диков по Би Ай Телевизия. Художникът отчита, че обществото е много скептично настроено към всякаква изразявана в медиите позиция и това е нормално, предвид медийната среда у нас.
Покрай коментара на премиера, че го рисувал заради газовия бизнес (в който  е Сашо Дончев, издател на "Сега", б.р.) той бе подсетен, че през 2013 г. написа открито писмо - че това у Борисов е или "заблуда, или сбъркана ценностна система, ненаучени азбучни истини за свободата или откровена лъжа".
Проблемът е, че ми е малко неудобно да го спомена това пред медиите, защото ще трябва да кажа – че всъщност на тоя човек му липсва култура. Просто му липсва култура – той е некултурен човек. Не-културен. Очевидно това трябва да се каже, да се изрече, отговори Комарницки.
Той не виждал никакво противоречие в това, че премиера го овластяват избирателите.
Напротив - то е в синхрон с обезкултуряването на населението, което аз даже ще почна да си мисля, че е съзнателен процес – че някой го направлява, допълни художникът.
Комарницки обаче отбеляза с усмивка, че не бил за оставка на Вежди Рашидов, защото двамата с премиера чудесно се допълват: "В смисъл той олицетворява неговото отношение към културата по един прекрасен начин."
Това, което го отчайва, е че не помръдваме и че днес, ровейки в стари архиви, намира рисунки отпреди 10-15 г., които пасват на ситуацията в момента. Според него обаче с времето ние изобщо не се превръщаме в европейска държава, а напротив - "вървим към Ориента, към Турция, към някакви източни режими – към някакъв друг свят".
За художника гражданското общество до някаква степен е фикция, защото малка прослойка разбира какво се случва, а оттам надолу всичко е една маса... "дано не съм много груб, но са някакви като биологични организми, които изобщо не осъзнават какво се случва около тях, камо ли пък да имат някаква позиция".
Начинът е само един – някакво просвещение, наблягане на образованието. Щото друг начин няма – каза след известно замисляне художникът. - Другият е революция и камъни, което не води доникъде.
Четене на книжки, таблети в училищата, но то е дълъг процес.
"Явно съм се излъгал", отговори той на напомнянето, че при първия мандат обяви, че Борисов "е минал билото".
Той като персонаж не търпи кой знае какво развитие, макар че ловко сменя различни маски. Но няма същинско развитие като характер, като персонаж. Той е някъде по склона – отвъд билото, да.
Кроткият обединител или пък властният, който бие непрекъснато по масата - изреди той персонажите.
Аз продължавам да се учудвам от наистина липсата на култура на тоя човек. Правя това нещо вече 30 години и досега не съм срещнал премиер, президент, изобщо някой, който да се отнася по тоя начин не само към мене – към сатирата изобщо. Няма държава, където някой премиер може да си позволи такова нещо.
Той сравни отношението на Изток, където врагове на Ердоган биват разследвани, с това във Франция или Великобритания, където рисуват Камерън с презервативи на главата.
Но това е част от демократичната игра. Той го приема просто като част от правилата. Докато Бойко Борисов просто не знае правилата - съмнявам се дали е чел конституцията. На него (Борисов) му липсват първите 7 демократични години.
Спред Комарницки най-големият риск е, че през целия преход са правени малки мъчителни крачки - към свободни медии, към поне някакво разделение на властите, към независима прокуратура и...
И изведнъж се появиха тези хора без биография, отникъде – някъде от подземията на обществото ли, откъде изникнаха... И взеха властта и почнаха да рушат всички тези неща - с всичките им кусури, които трудно се постигнали.
И накрая, когато един ден Борисов излезе от политиката, ние ще сме изправени пред необходимостта всичко това да се лепи парченце по парченце, смята Комарницки.
Той притежава един невероятен талант да купува хора и организации – както се купуват имоти. Наблюдавах с каква наслада и удоволствие говори за СДС като за негова собственост.
Не знам по какъв начин го прави, но успява – грубо да кажа – да купи всички, които в един или друг момент са били срещу него. Това е търговски нюх сигурно.
Той каза, че дори в компании се питат – как се случи Бойко Борисов - кой го случи, как стана всичко. И повечето хора нямат отговор на този въпрос. "Но така или иначе съмнението остава – че някой е решил този човек да бъде вкаран в роля и да я изпълнява".
Художникът свързва оцеляването на премиера с "неспособността му да поеме отговорност за каквото и да е".
Просто той винаги се представя като жертва и никога за нито едно свое действие не е поел лична отговорност. И предполагам, че така ще бъде до края. Аз поне не си представям такава ситуация.
Сгреших, виновен съм, не ми се получи - при него това не съществува. Той може би не го допуска и като мисъл - най-вероятно - за да е толкова искрен в изиграването му пред медиите.

текст: КлубZ, карикатури: Христо Комарницки

Какво разбираме от това интервю?
1. Че Бойко Борисов е обикновена, проста карикатура?
2. Че освен карикатуристът Комарницки, никой не иска да каже истината за "премиера"?


Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).