20 март 2015

Говори глупости на гърците, после твърди, че не ги бил казал

Клуб Z съобщава за поредния скандал с "премиера", като обаче не поставя под съмнение думите му пред кореспондента в Брюксел:

Гръцки медии забъркаха Борисов в скандал с Атина (аудио)


ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ
Гръцки сайтове приписаха на премиера Бойко Борисов скандално предложение за нов данък. Нещо, което той отрече пред кореспондента на Клуб Z в Брюксел Веселин Желев.
Премиерът Бойко Борисов е предупредил Гърция, че ще обложи с данък българите, които посещават страната, ако гръцкият парламент одобри налагането на нов превантивен данък, съобщи сайтът GRReporter.info. Предложението, внесено от кабинета на СИРИЗА и Независимите гърци, е за налог от 26 на сто на всички сделки на гръцки компании с техни партньори, чиито седалища се намират в страни, с които Гърция е подписала споразумение за избягване на двойното данъчно облагане. Това ще засегне и гръцките фирми, които са със седалище в България.
Според източници, на които се позовава гръцкото електронно икономическо издание Euro2day.gr, късно снощи в Брюксел Борисов заявил на гръцки министър, че ако Атина въведе конкретния данък, София също ще наложи допълнителен данък на всички българи, които посещават Гърция с цел туризъм, както и на гръцките стоки, които се внасят в България, като размерът на налога маже да достигне 30%.
 "Абсолютна лъжа... Абсолютно такава тема не е обсъждана. Това е абсолютна гръцка пропаганда. С никакъв друг журналист освен с вас не съм разговарял. Така че моля ви да го опровергаете. Абсолютна пропаганда. И то в стил, да не казвам какъв. Лош стил!", коментира премиерът Бойко Борисов. Той каза и че не е разговарял с гръцкия си колега Алексис Ципрас на този Европейски съвет.
"Никакъв разговор по тази тема с никого. Затова ви казвам, че това е нагла лъжа".
"Сто процента лъжа долнопробна... В България идват защото е по-стабилно", каза Борисов за гръцкия бизнес, инвестиращ у нас. "Защото имаме стабилна политика, стабилни финанси, ясен, прозрачен публичен сектор". Борисов каза, че не е чувал гръцки претенции за нелоялна данъчна конкуренция от страна на България.
"Не съм чувал, никой не е говорил с мене на такава тема", добави той.
Чуйте думите на премиера ТУК.
България е един от основните търговски партньори на Гърция, като тя е четвърта в класацията на страните с най-голям внос на гръцки стоки след Турция, Италия и Германия. През м. г. в България са били изнесени гръцки стоки на обща стойност 1,339 млрд. евро.
Според източниците на Euro2day.gr България и Румъния възнамеряват да поставят въпроса относно налагането на превантивния данък от Гърция пред органите на ЕС с аргумента, че той нарушава европейското право.
Този въпрос бе повдигнат и от Асоциацията на гръцките индустриалци, която изпрати писмо до заместник-министъра на финансите Надя Валавани.
Предложеното законово нареждане се очаква да предизвика бум от жалби в Европейската комисия и ред съдебни спорове в и извън Гърция, пише GRReporter.info.

Какво разбираме от тези думи на Борисов?
1. Че отрича да е казал нова, защото "стилът бил лош", сякаш не сме били свидетели на "стила" на "премиера"?
2. Че най-вероятно се е пошегувал в типичния за него стил, който у нас минава за забавен, но в Гърция никой не се усмихва на простотиите му?
3. Че Клуб Z е станал поредното издание, което слави Борисов като премиер, вместо да го критикува, защото е "премиер" в кавички?


Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).