11 октомври 2014

Цветанов е голямо шубе, действа лошо на "партията"!

"Правен свят" разкрива какви злини причинява Цветанов на "партията" и на Борисов. Препечатваме я поради фундаменталното ѝ значение. Няма нужда да се питаме какво е искал да каже авторът - всичко е ясно...



Загуби ли Цветанов делото за клевета, от което уж се спаси? Абсолютно, абсолютно!
Бившият вътрешен министър можеше да се размине най-много с глоба, но сам си сложи етикет на виновен, който бяга от правосъдието. А той тежи повече

  • Ограничаване на отлаганията на делата чрез електронното призоваване;
  • Въвеждане на механизми за ангажиране на отговорност на участниците в процеса, които умишлено го бавят, с цел превенция и дисциплина.
Това са две от мерките в предизборната програма на ГЕРБ, озаглавена "Стабилна България", в която има подробен план за реформа на съдебната система – "справедлива, прозрачна и достъпна за гражданите и бизнеса". Програмата на ГЕРБ, барабар с мерките срещу шиканирането на делата, бе представена с личното участие на Цветан Цветанов на своеобразна шоу програма в централата на ГЕРБ преди месец.
А през последните дни бившият вътрешен министър, но все по-силна фигура в ГЕРБ, вероятно доволно потрива ръце. След изборите партията му е първа политическа сила и се опитва да реди кабинет, а в лично качество той успя да финтира системата по едно от делата срещу него. Най-емблематичното.
Интересно е, разбира се, какъв ще е развоят на останалите наказателни дела срещу Цветанов при новата политическа обстановка, но делото за клевета, заведено срещу него по тъжба на Мирослава Тодорова, на практика вече приключи. Цветанов и адвокатката му Елена Божурска не се посвениха една седмица да разиграват Софийския окръжен съд и 3 пъти да не се явят като неосведомени. И двамата се оказаха неоткриваеми за призовкарите, въпреки че сигурно само за тях Цветанов е останал скрит, след като покрай изборните резултати, той, като победител, направи традиционната телевизионна обиколка. А докато течеше второто заседание по делото за клевета, етаж по-долу Цветанов присъстваше като подсъдим в процеса за неупражнен контрол над мобилното подслушване в МВР. И отговаряше на въпроси на журналисти защо не е пратил представител на другото дело.
Иначе, причината Цветанов да избяга от делото за клевета е прозрачна – трябваха му само няколко дни протакане, за да може да се сдобие отново с имунитет, а дори и при кратък мандат на новия парламент от 1-2 години, давността за това обвинение ще изтече. Едно дело по-малко, при това дело, което не зависи от благосклонността на прокуратурата.
Съдия Тодорова подаде тъжбата срещу Цветанов заради две негови интервюта, в които той я обвинява, че покровителства организираната престъпност. Съдия Екатерина Роглекова Пловдивския районен съд го оправда на първа инстанция - той не бил казал това, което е казал, макар че всички в държавата някак останаха с впечатление, че е казал точно това.
Всъщност Цветанов само невинно бил заявил: "Абсолютно, абсолютно!", какво толкова. И обобщил с анализ: "С поведението си Тодорова и хора като нея биха могли  да създадат благоприятна среда в полза на организираната престъпност. В този смисъл можем да предполагаме схемите за функционирането на така наречения Октопод в съдебната система".
Да знаеш какво губиш, когато печелиш
Пред втората инстанция Цветанов имаше 3 нормални хода на процесуално поведение, но избра четвърти и единствен, който може да му донесе по-голяма вреда:
  1. Бившият вътрешен министър можеше да се бори за потвърждаване на оправдателната присъда, ако вярва в аргументите си.
  2. Можеше да приеме достойно и евентуална присъда, с която да бъде признат за виновен и да си понесе административната санкция, която нямаше да е и кой знае какво биографично петно, след като от години е известен като политик, който клевети съдиите.
  3. Можеше дори да се яви на заседанието и да изненада всички, като доблестно заяви, че съжалява за думите си, които са били плод на афект, защото той всъщност никога не е мислил, че съдия Тодорова покровителства мафията и т.н.
При подобно поведение Цветанов можеше да излезе сравнително чист от това дело, дори и да го бе загубил. С бягството си от съда обаче, той едновременно отправи към обществото две послания - "виновен съм" и "няма да понеса отговорност, защото мога да изиграя системата".
За една седмица Цветанов успя да се нареди и до така одумваните от него и правителството на ГЕРБ Братя Галеви, които преди две години избягаха от страната, след като разбраха, че трябва да влязат в затвора. Етикетът "избягал от правосъдието" вече стои върху Цветанов, нищо, че е за едно дребно дело за клевета. И той тежи повече от това да бъде признат за виновен, че е наклеветил съдия.
Освен на себе си, Цветанов, съзнателно или не, постави в конфузно положение и партията си. Дискредитира нейната предизборна програма за реформи и мерките за реформа на съдебната система. И даде повод на всички да си спомнят как Цветанов громеше адвокатите, които шиканират дела, докато беше вътрешен министър. (А който е бил свидетел на неговото чувство за мярка и срам, сигурно не си прави илюзии, че и занапред ще громи всички наред от позицията на морален стожер.)
Извън всичко друго, зам.-председателят на ГЕРБ отправи поредното послание, че на предизборните програми не трябва да се вярва. Те са само още един финт на електората или трик, както се изрази наскоро по друг повод един партиен лидер.

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).