10 юли 2014

По въпросите за дълга и резерва

Днес Бойко М. Борисов продължава с изявите си:

"Защото и вчера обяснявах, че служебният министър на финансите без парламент не може да вдигне закона за дълга, защото веднага трябва да бъде арестуван, защото ще го наруши. Това означава, че в тези 3 месеца, докато дойде новото правителство няма да има никакъв буфер за защита на всички останали банки. И затова искам резерва да е пълен и да има достатъчно силен буфер", настоява Борисов. Сега като изгребат резервите с какво ще бъде подпиран след това, ако няма парламент, който да реагира бързо, посочи той.

Наложи се бившият финансов министър Стоян Александров да му отговори:
"Бойко просто трябва да се намира на приказка. Той си поставя за цел да докаже, че държавата е фалирала благодарение на това управление. Той смята, че негово е било много по-добро. За съжаление такава цел си поставят и много от неговите министри и депутати – гледат го в очите и повтарят едно и също каквото каже той. Нито бизнесът, нито финансистите обаче обръщат особено внимание на неговите приказки. Борисов говори за пред чужденците. Така или иначе сме в предизборна ситуация – всеки чака резултатите от изборите. Дали се приказва или не – няма какво кой знае да се случи."
"Гледам хора коментират, а като нямат пълна информация, е по-добре да се въздържат. Но да говорят, че държавата ни е фалирала? – Какво искат да кажат? Мислят, че това ще им помогне за изборите. След това ще дойде на власт ще каже "ето аз спасих тази държава". Нещо много станаха спасителите на тази държава. Майки и спасители – бол. Спомнете си само колко са спасителите на валутния борд… Това са идиотщини.
"

Цялото изказване на Борисов, на видео, в официалния му YouTube канал, публикувано под заглавие "Не мога да смятам какво смята Орешарски, защото се видя, че той не може да смята".

Какво разбираме от тези думи на Борисов?
1. Че иска да осигури средства за служебното правителство, за да има пари за харчене ("достатъчно силен буфер")?
2. Че продължава да твърди, че има проблем с финансовата система, независимо от мнението на всички банкери?
3. Че "винаги е бил против дълга", но пък били взимали дълг, за да плащат пенсиите на хората?
4. Че си признава, че са "пипали резерва", който беше 8 милиарда лева през 2009 г., но след управлението на ГЕРБ останаха само 4 милиарда?
5. На 7:10 мин. в интервюто Борисов не желае да отговори защо всява паника и обвинява банкерите, че си били мълчали?
6. Че още в самото начало отказва да отговори на въпроса за еврокомисаря, от което можем да си направим извода, че Кристалина Георгиева е договорена вече и ще продължи да работи в Еврокомисията?
7. Че в желанието си за власт, Борисов продължава да говори срещу стабилността на финансовата система?
8. Че не познава законите, щом твърди, че служебният министър на финансите може да бъде арестуван, ако "вдигне дълга"?

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).