09 декември 2009

Бойко: Станишев е докарал 24 млрд. евро инвестиции

След като в продължение на три месеца Бойко обясняваше как "парите били изпукани", ловеше мъжки вещици и търсеше червени прашки, завчера той призна:

"За последните 4 г. от близо 24 млрд. евро инвестиции, 75% са в строителството и в София"

И още факти:
Победителят в сектор „Добивна промишленост” - „Елаците-Мед” АД е инвестирал близо 86 млн. лв. в модернизация на производствените мощности, разширение на хвастохранилище „Бенковски-2”, пречиствателна станция за производствените отпадни води, нов склад за концентрати и др. В предприятието работят 1780 души.
„Енел Марица-Изток 3” АД е смесено дружество между италианската Енел – 73% от капитала, и Националната електрическа компания – 27%. Модернизацията на топлоелектрическата централа е за над 700 млн. евро.
270 млн. евро е инвестицията на „AES енерджи” във ветроенергиен парк „Св. Никола” край Каварна. Разкритите работни места са 250.
95 млн. лв. е капиталовложението на „Техногипс” в завода за гипсокартонени плоскости и сухи гипсови смеси по немска технология в с. Ковачево, община Реднево.
В българския завод край Раковски се произвежда хидравлична техника за лидерите в автомобилостроенето Ауди, БМВ, Порше, Рено, Тойота, Фолксваген и Волво. Инвестицията е за 34 млн. лв., а разкритите работни места са около 60.
Отличието в сектор „Преработваща промишленост” – производство на електрически съоръжения, взе „АББ Аутомейшън” ЕООД. Дружеството инвестира 30 млн. лв. „на зелено” в завод за високотехнологични електрокомпоненти в индустриална зона „Раковски”.
„Ролпласт” ЕООД е отличен за инвестиция в преработващата промишленост – производство на дограма и други изделия за строителството. Капиталовложението е за 20 млн. лв. Предприятието дава работа на 80 човека.

Какво разбираме от тези факти?
1. Че за четири години правителството на Станишев е докарало в страната 24 млр.евро инвестиции?
2. Че Бойко все още не иска да си признае, че част от тези пари са инвестирани в строителство, но по-голямата част от тях е не в София, а по черноморския бряг и планинските курорти?
3. Че всички награди са за инвестиции, започнали по време на предишния кабинет, а резултатите от действията на "премиера" Борисов ще са ясни догодина?

1 коментар:

Анонимен каза...

http://policy.blog.bg/politika/2009/12/09/zashto-stignahme-dotuk.451557

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).