29 март 2008

Бойко Борисов и убитият Георги Илиев

От един известен блог за спомени на Евгений Тодоров, съпруг на Нери Терзиева, дългогодишна водеща по БНТ:
... Някъде бях чел как сръбският бандит Велко Режнятович – Аркан /известен като съпруг на Цеца Величкович/, дълго време се е занимавал с далавери на местно ниво. Някой обаче му дал акъл – ако иска да стане бос от национално значение, ще трябва да влезе във футбола. Защото там, на трибуните, ще можел да се среща с политиците. И да ги корупмпира. Което той бързо започнал да прави. И накрая загина като герой .
Когато Бойко Борисов се появи на сцената, една от първите му реплики, които запомних, бе, че ако искаме да търсим босовете на организираната престъпност, трябва да огледаме футболните трибуни.
Скоро обаче и той се появи на трибуната на Локото. От едната страна беше Емил Наков, от другата печално известният днес генерал Валентин Петров – тогава шеф на пловдивското РДВР.
На стадиона се играеше среща от някакво балканско първенство на отбори от системата на МВР. Вече знаехме, че ръководството на “Локомотив” – разбирай Георги Илиев, са дали без пари стадиона си “ченгетата да играят там мач”.
На стадиона беше нашата репортерка Ралица Василев, която изигра един блестящ спектакъл.
Тя се приближи към Бойко Борисов и го попита как върви срещата. Генералът най-любезно започна да обяснява, че не е важен резултатът, а благородната идея…
След това Ралица с възможно най-невинната усмивка зададе истинския въпрос: дали не трябва да благодарим на спонсорите?
Бойко машинално започна да благодари и на третата дума разбра в какъв капан е вкаран.Лицето му се промени, след което буквално изгони репортерката от трибуната.
Епизодът се излъчи многократно и то в няколко телевизии, изрично обяснихме кои са спонсорите на нашата родна полиция, но реакция – за добро или за лошо, нямаше никаква..."

Какво разбираме от този спомен?
1. Че и Бойко е като онези, на чиито стадиони ходи. Мутра? Най-малкото.
2. Че и Валентин Петров не остава по-назад.
3. Че никой в България не иска да назове нещата с истинските им имена, а после се чудим защо гласувахме, гласуваме и ще гласуваме за д-р Борисов...

25 март 2008

Бойко Борисов и строителните разрешения

"Дневник" е направил интересно проучване, което за съжаление няма да се появи по другите "независими" вестници у нас.

"Софийският градски съд обяви за нищожно увеличението на строителните такси в София, гласувано в края на 2006 г. Според магистратите решението на Столичния общински съвет от 18 декември 2006 г., с което са определени нови цени за някои от т.нар. технически услуги, не е прието с достатъчно гласове. "За" новата тарифа са гласували 31 съветници, а според съда са били нужни поне 32-ма. Решението на съда е от 28 февруари 2008 г. и досега не е постъпила жалба срещу него. Данните от съда показват, че общината е била уведомена за това решение на 17 март и има право да обжалва до 1 април."
"...С решението на съда на практика всички такси за разрешителни за строеж в София, платени през 2007 г., стават незаконно платени и разликата до старите им равнища трябва да бъде върната. В момента действат още по-нови и с 50% по-високи цени за тази услуга, които бяха гласувани от общинския съвет на 5 февруари."
"...Хронологията на съдебното дело разкрива и странния отказ на софийското кметство поне да се опита да се пребори докрай в съда, преди да тръгне на споразумение със строителните предприемачи. На 18 март - на следващия ден, след като на "Московска" 33 са получили решението на съда - Бойко Борисов подписа споразумение с двете строителни организации. В него срещу ангажимента да изтеглят жалбата си те получават правото да участват в най-важните за столицата въпроси - къде и в какво да се инвестира, почистването и дори общинския бюджет. Това ще стане чрез общия комитет между общината и двете строителни организации, начело на който ще е главният архитект на София Петър Диков.Странни бяха и обясненията на кметството дали вече е обжалвано решението на съда. Зам.-кметът по финансите Минко Герджиков каза, че общината вече е обжалвала, но не можа да уточни кога е станало това и препрати към колегата му Юлия Ненкова, зам.-кмет по сигурността. Тя обаче имала ангажимент и вчера не можа да даде разяснения. В същото време Герджиков коментира, че делото нямало да стигне до следващата инстанция, защото общината се е разбрала със строителните предприемачи да оттеглят жалбата си. Дори и да има още едно дело, ще го спечелим, защото не е вярно, че решението е прието с 31 гласа, каза още зам.-кметът. Той твърди, че няма да се стигне до връщане на пари на хората и организациите, които вече са плати за скъпите разрешителни за строеж.Идеята е общината да обжалва решението на съда, а предприемачите да оттеглят жалбата си и така делото приключва, обясни схемата зам.-председателят на общинския съвет Орлин Иванов от ГЕРБ. Според юристи обаче вече е твърде късно предприемачите да оттеглят жалбата си. Те са можели да го направят, преди да излезе решението на съда. Освен това няма и основание за сключване на извънсъдебно споразумение при наличието на съдебно решение. Няма и гаранция, че двамата граждани, които също са страни в процеса, ще се съгласят на сделка."
Цялата статия - в "Дневник", а ето

Какво разбрахме от тази статия?
1. Че хората на Борисов са некадърници - също като началника си.
2. Че Бойко Борисов разчита на това, че българите масово няма да тръгнат да си искат парите.
3. Че некомпетентността на това управление на София надминава всичко, познато през последните години в историята на столицата.

21 март 2008

Г-н Борисов, вие какво работите?

От Frognews:
Г-н Борисов, вие какво работите?
Такъв въпрос беше задал известен журналист на един министър в тв студиото си, който не даваше конкретен отговор на нито един въпрос и въобще се държеше сякаш „не е оттук и е за малко”.
Елизабет Дафинова

Баба Меца казала: „Тази година ще се родят много дренки!"
Попитали я: „Откъде знаеш, бабо Мецо?"
„Ами, много ми се ядат", гласял отговорът.
С този анекдот може да се охарактеризира горе-долу почти изцяло поведението на столичния кмет Бойко Борисов през последните месеци. В която и медиа да се появи, където седне, където стане все повтаря едно и също - предсрочни изибори, премиерът Станишев да си ходи, правителството е вредно - да си ходи, предрочни избори, предсрочни избори...Не че има условия за тях, но на него много му се иска. А му се иска, защото кметския стол вече му убива - оказа се твърд и неудобен, та затова бърза да седне в премиерското кресло. Работата на министър-председателя едва ли е по-малко и по-лека от кметската, но изглежда засега Борисов така си мисли. По-точно мисли си, че ако стане премиер, ще седне на върха на държавата и само ще раздава задачи, квалификации, обвинения и критики из медиите, без никой копче да може да му каже.
boiko.jpg
В началото на 90-те години - времето на многохилядните ентусиазирани митинги, когато никой не беше и чувал за Бойко, а и не се знаеше той къде е и с какво се занимава - проф. Драгомир Драганов, за да ядосва седесарите, тълкуваше абревиатурата СДС така: Стани Да Седна. Днес не минава и ден, в който Бойко Борисов индиректно или по-директно да не отправя към премиера Станишев същата покана - стани доброволно от премиерския стол да седна аз.
По-интересният въпрос обаче е кого ще обвинява за неудачите си, за некомпетнетността си и за това, че е неспособен за пет пари работа да свърши, ако наистина стане премиер. Дали на мушката няма да попадне Европейската комисия, която ще се окаже, че все нещо невъзможно иска, подлага крак на добрите му намерения - абе, както си знаем, пречи му да си върши работата.
Защото през първите две години от кметуването си Борисов не спря да се оплаква от наследения от Софиянски Столичен общински съвет, който непрестанно го блокирал и му пречел да работи. Сега, след като вече има мнозинство в новия СОС, изведнъж премиерът Станишев стана главният виновник за това, че софийският кмет нищо не може да свърши - Станишев трябва да му даде пари да запълни уличните дупки, да разшири шосетата и да построи паркинги, за да облекчи натоварения трафик в столицата, а още по-добре ще е, ако правителството свърши тази работа. Пак Станишев трябва да отпусне пари (или да накара финансовия си министър) за построяване на детски градини, а най-добре ще е, ако държавата ги построи и т. н. Ами, то в такъв случай защо избираме кмет на столицата въобще? Просто да запишем в конституцията, че премиерът по съвместителство е и кмет на столицата.
Та след като съдиите бяха основните „врагове" на главния секретар на МВР Бойко Борисов („ние ги хващаме, те ги пускат"), след като „смърфовете" от стария СОС бяха главните саботьори на кмета първи мандат Бойко Борисов, след като премиерът от БСП Сергей Станишев и кабинетът му плюс Румен Овчаров се оказаха най-върлите душмани на кмета втори мандат Бойко Борисов, съвсем логично е, ако заеме още по-висок пост, на „нивото" му да са само еврокомисарите.
И докато столичният градоначалник е зает основно с опровергаване на една или друга критика, казана по негов адрес или пък да дава мнение по всичко, случващо се в държавата, то положението в София от ден на ден става все по-непоносимо - градът е невероятно мръсен, задръстен, пренаселен, убийствено-задушен. Любопитен щрих е фактът, че докато софиянци си чупеха крайниците по заледените и непочистени столични улици, кметът Бойко Борисов в качеството си на неформален (?) лидер на ГЕРБ обикаляше из Париж, Брюксел и Мадрид, за да се здрависва със сродни и не чак толкова сродни партийни водачи, както и да получава различни метални отличия от тях, и междувременно да набута ГЕРБ в ЕНП. Тук искам да отворя една скоба и да припомня, че не за първи път Борисов демонстрира пълно пренебрежение,незачитане и непознаване на законите на страната - той си е самодостатъчен и в законово отношение. По закон кметът не може да бъде партиен лидер. Затова именно за формален такъв на ГЕРБ е произведен полицаят Цветан Цветанов - така е спазена буквата на закона, но цяла България вижда, че действителният лидер на партията е Бойко Борисов, който изобщо не се свени съвсем открито да гази и с двата крака философията и духа на същия този закон. Именно в качеството си на лидер на извънпарламентарна опозиционна партия той отиде и на протестния митинг миналия четвъртък, но очевидно разочарован от рехавото присъствие на площада пред НС побърза да се оправдае с работното си време на кмет и се изнесе от там. Сигурна съм обаче, че ако площадът гъмжеше от народ, нямаше да се намери сила, която да го спре и той да не дръпне една ярка популистка реч, далече засенчваща словата на Сидеров.
„Единственият доказано некорумпиран политик", както сам се нарече, Стефан Софиянски traffic_in_sofia.jpgвсе пак остави нещо на столицата - включително Халите, Милениума, бизнесцентъра на „Гурко", макар и да го съдиха за тях, те все пак могат и да се видят, и да се пипнат. За две и половина години престой на Борисов в кметството на лице са основно реки от думи и езерото - или пък пързалка беше - „Ариана". Обърках се малко, защото всяка пролет той му пуска водата и го открива като езеро, а всяка зима го открива като пързалка. Не че имам нещо против езерото или пързалката, но си спомням, че дъщеря ми като беше ученичка и се явяваше на разни олимпиади и изпити по литература все й се падаше тема за баба Илийца - Взовата „Една българка". По едно време започнах да се притеснявам, че до пенсия все с баба Илийца ще кара.
Преди дни на сайта на общината се появи 60-странична програма за развитието на София до 2011 г. Тя звучи като приказка от „1001 нощ" - развихрена фантазия, без прагматична и икономическа подплата, а ако трябва да се изпълни наистина - ще са нужни има-няма четири петилетки. Което навява на мисълта, че тя е пусната в интернет само за пред хората, да се каже, че има програма, но всъщност никой няма сериозно намерение да я осъществява. (За икономическата програма на ГЕРБ и създателят й Стоян Мавродиев няма да говорим - тя е пълна с откраднати идеи без да се казва как точно, стъпка по стъпка, ще бъдат реализирани - за плоския данък, който Мавродиев така ревниво брани, първи заговориха икономистите от ИПИ и от НДСВ). „Великият" Бойко Борисов се е устремил към по-висша цел - държавното управление - и е адски досадно непрестанно да го занимават с улични дупки, кучета, задръствания, боклуци...
bokluk-1.jpgВсъщност, новото в поведението на столичния кмет е, че след като не може вече да се оправдава с „чуждите" общински съветници, които са виновни за всичко несвършено и нестанало в София, той започна да дава „жертви" от администрацията си. След като уволни една пешка заради огромния гаф с он-лайн записванията за детска градина, той беше принуден да пожертва офицер заради неразбориите с концесионера по чистотата. Сега ще чакаме да видим каква фигура ще отгърми заради „Софийска вода" или градския транспорт. Очевидно, нещата не отиват на добре и затова Бойко Борисов бърза толкова с преместването си от „Московска" на „Дондуков" 1. Защото след една година птиченцито на шанса може и да е излетяло от рамото му, сегашните му фенове да са крайно разочаровани от неможенето и некомпетентността му, а неуволнените от екипа му да са го загърбили. Партийните функционери от различни бои пък, които сега ще си счупят краката да тичат към новата звезда ГЕРБ и разните неудачни лидерчета, налепили се като репеи по кметската снага, ще изчезнат яко дим.
И друго прави впечатление. До скоро повечето от изреченията на столичния кмет започваха с личното местоимение в ед. ч. „аз". От известно време той използва множественото му число „ние" - нещо, което е характерно за коронованите особи. (Възможно е обаче просто да има предвид себе си и екипа си или ГЕРБ.) Не знам защо се сетих, но в много близкото минало имаше един политик Жорж Ганчев, който говореше за себе и в трето лице. Кой знае, може това да е третата фаза в развитието на кметския изказ, след като Борисов твърдо е убеден, че единственият начин БСП да стане интересна на хората, е да даде пресконференция, посветена на него. Честно казано, социалистите никога не са ми били симпатични, но все си мисля, че човек трябва да има някакво чувство за мярка и приблизително реална преценка за нещата. Това обаче вероятно не важи за част от тези, които се натискат да ни управляват.
И така, от известно време наблюдавам изявите на лицето Бойко Борисов, слушам stroeji.jpgизказванията му и се питам: всъщност, този човек като какъв работи - кмет на столицата, лидер на партия ГЕРБ, политически коментатор, премиер в сянка, семеен консултант, разказвач на небивалици, играч на „тука има тука нема" (повишение на местни данъци и такси, завод за боклук, паркинги, модулни забавачки, електронни билети, улици с четири платна, градинки и каквото друго се сетите, все ще сте познали!) Някак си неестествено ми се струва все пак един човек да огрее навсякъде и да се справи с всичко - ето, дори Батман си намери помощник.
Преди време в едно тв предаване попитаха отец Любомир Братоев, много интелигентен човек и един от отличниците на играта „Стани богат", кой от десетте смъртни гряха е най-страшен, най-голям? Веднага си помислих, че ще отговори: убийството. Той обаче каза: горделивостта. И обясни защо - човек, който много се е възгордял, не уважава хората, не зачита нищо и смята, че всичко му е позволено, т.е. той с лекота може да извърши останалите грехове без да изпитва угризения или вина.
Всъщност, свещеникът е много прав.

19 март 2008

Бойко Борисов и нрава му

Току-що по БНР мечтаещият да е премиер Бойко Борисов съобщи, че проблемите в МВР пряко отекват в страната като доверие в институциите и "авторитетно" сподели, че премиерът най-накрая трябвало "да се задейства", защото Борисов оставал с впечатлението, че държавата е на автопилот. Той разказа, че е запознат с информацията, която Станишев получава: "Това, за което аз съм информиран, е, че премиерът е знаел всичко, което се случва в ГДБОП от месеци. Защо тогава не е взел никакво решение" - обърна се столичният кмет към премиера. Според известния "капацитет" кабинетът на Станишев е станал за смях и вече ситуацията в държавата и отзвукът в Европа е катастрофален.

Какво разбираме от несвързаните приказки на Борисов?
1. Вълкът козината си мени, нрава - не.
2. Че много го е засегнало реденето на "кабинета му" от Станишев по време на дебатите около вота на недоверие преди няколко седмици.
3. Че Борисов се изживява като основен критик на правителството, вместо като кмет на София, който трябваше да пуска метро, да строи завод за преработване на боклука и т.н., и т.н.

17 март 2008

Бойко Борисов и слугинажа

Откъси от едно "прекрасно" интервю на столичния кмет Борисов по любезната бТВ, с участието на журналиста от Пловдив Николай Бареков, публикувано изцяло във "Фокус":

Водещ: Добро утро на зрителите на БТВ, предаването “Тази сутрин”, както вече ви обещахме ще разговаряме с лидера на партия ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов за това как той доразвива идея си за предсрочни парламентарни избори в България. Добър ден, кмете.
Бойко Борисов: Добър ден.
Забележка: за зрителите е утро, за кмета - ден (тук и по-нататък забележките ни са с bold шрифт).

... Водещ: Конкретният повод за нашия разговор, от който аз предлагам да започнем е срещата на върха на Европейската народна партия /ЕНП/, която беше среща, на която вие отидохте и се получи нещо като външнополитическо съревнование между вас и председателя на БСП и министър-председател Сергей Станишев, който по същото време беше в Брюксел и горе долу се срещаше със същите хора в качеството им на премиери. Вие като българският политик, който беше там редом с големите европейски политици от десницата, какво си казахте с тях и каква всъщност беше целта на тази среща?
Удобно поставения въпрос изравнява кмета с премиера...

...Бойко Борисов: Това са регулярни срещи на върха и тъй като в Европа ЕНП е управляваща, болшинството премиери и президенти, които бяха там, а и от Балканите са от ЕНП...
Разбира се, в Европа ЕНП не е управляваща, но това са подробности, за които журналист с качествата на Н.Бареков не би си направил труда да поспори...

... Бойко Борисов: Вижте, аз никога не съм бил евтин на брашното и скъп на триците. Всеки човек в дни на траур, по един или друг начин релаксира. По един или друг начин прекарва времето си. Аз не знам какво толкова, като веселба беше, едва ли не, изкарана, че е отишъл, дали е бил на лов или на излет в планината. Трябва да ви кажа, когато аз се претоваря и усещам, че съм претоварен, правя същото. Качвам се, примерно, на Юндола и ходя до Велинград пеша или от...
Водещ: От Юндола да Велинград?
Бойко Борисов: Да, защо?
Водещ: Че вие сте в прекрасна форма …
Бойко Борисов: Спор няма.
Хората в траур - релаксират?! Борисов - в прекрасна спортна форма? При това го казва журналистът!
Бойко Борисов: ... Все едно когато беше “Яхтеният скандал”, аз как излязох и казах хората, които са там.
Да припомним: Борисов си подаде оставката, след което подви опашка и остана главен секретар, а Милен Велчев си остана министър на финансите. Това направи този човек.
Бойко Борисов:... защото искам тук за вашите зрители да обърна едно внимание… Да им обърна вниманието на думичката “ОЛАФ”.
Водещ: Какво означава думичката “ОЛАФ”?
Бойко Борисов: Това е организация в ЕС, която донякъде следи финансовата дисциплина в страните на ЕС,
Наистина ли? Да проверим, както трябва да правим всеки път, когато Бойко Борисов си отвори устата: OLAF, Европейската служба за борба с измамите. Мисия: защитата на финансовите интереси на Европейския съюз и борбата с измамите, корупцията и с други нередности, в това число неправомерни действия на европейските институции. Да видим какво е ОЛАФ според Борисов:
... ОЛАФ няма разследващи функции и ОЛАФ е организация, която действа в ЕС. Но забележете те са направени така, че да функционират в държави с национален суверенитет и работеща съдебна система, и от тук идва…
Водещ: ОЛАФ в България има и други функции, ние тук възлагаме на ОЛАФ едва ли не да бъде нещо като разследващ полицейски орган.
Бойко Борисов: Съд, прокуратура и всичко останало.
Водещ: И да издава и присъди накрая.
Бойко Борисов: Тя няма такива функции и това й е проблемът сега, защото ЕС е конструиран от демократични държави с национален суверенитет и там съдебните системи работят. Никъде, представете си в Германия…
Водещ: Добре, съвпада ли вашата оценка…
Бойко Борисов: … да отиде да им разследва или немският народ да чака ОЛАФ да им вкара някой в затвора.
Водещ: Да де, но тук като няма две години движение по делото срещу Людмил Стойков, какво да правят хората?
Бойко Борисов: Ето затова считам, че по тези теми президентът трябва да е по-рязък със съдебната власт....
Де го чукаш, де се пука! Никой не разбра какво е ОЛАФ, но се разбра, че според Борисов и Бареков, този феноменален тандем на мисълта, ОЛАФ трябва да вкара Людмил Стойков в затвора...
...Бойко Борисов: Аз съм убеден, че има много честни съдии, прокурори, следователи и затова на следващия общински съвет ще внесем с главния архитект едно предложение десет декара в “Зона Б5” да бъдат безплатно или безвъзмездно дарени от Софийски градски съд.
Водещ: Подарък от Столична община за Софийски градски съд.
Бойко Борисов: Подарък. Пред него ще бъде парк, ще има възможност съдиите, прокурорите, следователите, там може …
Водещ: Да отдъхват.
Бойко Борисов: Има пет /…/ мисля, това означава, че 45 – 50 хиляди квадратни метра РЗП могат да си изградят съда и да си разположат в нормални условия своите.
Водещ: Те ще направят цял небостъргач с градинка отпред.
Бойко Борисов: Нека да направят.
Водещ: Ще бъдат като в Аристотеловата академия.
От размяната на реплики на тези титани, зрителят може да остане с усещането, че е попаднал на разговор между древногръцки философи... Друг е въпросът, че Бареков не прави разлика между Платонова академия и Аристотелов Ликейон... Но той е известен със слабите си познания по история. Вижте как пловдивчанинът не знае кога е построена Балабановата къща и бърка с около 250-300 години.
...Водещ: Как според вас ще се отрази кметството ви в София на рейтинга на ГЕРБ и вашия личен рейтинг, мнозина казват, че сега вече като сте кмет, когато ГЕРБ управлява в почти половин България, хората ще започнат да ви преценяват като управляващи, всякакви кривици и кусури. Ето сутринта стана въпрос, че София според много граждани е много мръсна и всичко това се пише на гърба на Бойко Борисов.
Бойко Борисов: Напротив, аз мисля, че в София живеят хора, които оценяват обективните условия, не може града да се разрасне пет пъти и той да не е по-мръсен отколкото в един апартамент отколкото преди. В един апартамент, ако живеят двама души цапат по един начин, ако живеят осем членно семейство, цапат по друг начин. Така че това едно. Второ…
Водещ: Като виетнамско общежитие, както беше на времето...
Ксенофобията и расизмът, разпространавяни от бТВ, не са нещо ново...
Бойко Борисов: Аз се надявам, че не искате да кажете, че има носталгия по Вълка и че това, че от днес стартира GPS-системата за контрол... Аз не страдам по вълка и се надявам, че от днес след пускането на GPS-системата с целите мерки, които сме предприели относно миене, чистене, събиране на боклуците от парковете, сега с д-р Иванов от зоопарка съм говорил да дресираме 15 маймуни, да ги пуснем по дърветата…
Водещ: Чакайте сега.
Бойко Борисов: Защото от блоковете хвърля торбички, които се закачат по клоните и не мога да накарам циганките от „Чистота” да се катерят по дърветата.
Водещ: По дърветата и ще качвате маймуни?
Бойко Борисов: Ще качваме маймуни тогава.
Водещ: Чакайте сега. Вие за мезе ли ме взехте сутринта или сериозно говорите?
Бойко Борисов: За мезе ви взимам, защо не.
Каква подигравка! От дудук - на мезе? Но въпреки това Бареков няма да спре да се вдъхновява от Борисов и по-нататък в интервюто...
Бойко Борисов: ...защото това е важното нещо за България. И тук е мястото да кажа, че не се обръща внимание на една изключително важна тема – това са вредните емисии. 2009 година ще има нова енергийна система, нова енергийна стратегия в Европа.
Водещ: И ще сме част от...
Бойко Борисов: Ангажиментът на европейските държави, на Европейския съюз е за 20% намаляване на....
Водещ: Така. Завършваме така нашия разговор.
Бойко Борисов: Да, но това означава, че ще спрат, примерно, ТЕЦ Варна. Означава, че ще спират ТЕЦ-ове. Ако не се спират, са огромни глоби. Отново ще излизат пари от държавата. И само в заключение се връщам пак на действието относно САПАРД. Казват – „Държавата е върнала парите, а няма виновни”. Това е проблемът на ОЛАФ и на европейските държави.
Пак вълшебната дума, за която установихме вече, че няма никакво отношение към България. Но звучи сериозно. После може да се каже "И те се оказаха само "о, лаф".
Водещ: Така. Ясно.
На водещият му е ясно? Какво по-точно?

Какво разбираме от това интервю?
1. Че слугинажът винаги ще се навърта около Борисов.
2. Че няма нищо по-досадно от некомпетентен водещ.
3. Че когато некомпетентен водещ интервюира некомпетентен водещ, резултатите са налице - нищо не се научава, нищо не се случва.

12 март 2008

Бойко и лелята на ксерокса

Чудите се какво е това ли? Не се чудете, а четете "За града":
Лелята на ксерокса е болна, затова няма копия от докладите по точките, които ще гледа утре на заседанието си Столичният общински съвет. Това обяснение получиха журналистите от пресцентъра на Столичния общински съвет за невъзможността медиите и интересуващите се граждани да получат този път копия на предложенията за решения на предстоящата сесия на съвета. Тази седмица те ще трябва да се задоволят само с дневния ред, публикуват в интернет страницата на общината. От него обаче не става ясно нито какво се предлага, нито какви са становищата на комисиите по него. Докладите ще бъдат дадени на самото заседание.В началото на мандата си настоящият общински съвет обеща повече прозрачност. Дори бе обещано докладите да се качват в интернет страницата на СОС, за да може по-лесно да се виждат от всички, а и да се пести хартия. До този момент обаче това не е направено.Председателят на СОС Андрей Иванов каза при встъпването си в длъжност, че му трябват 80 дни да се ориентира в работата. Вече изминаха 100, но в работата на съвета не се забелязва добра организация - последният сериозен пример за това са гафовете около местните данъци и спирането на часовника на СОС с една седмица. Сега пък информираността на обществеността зависи от здравословното състояние на една служителка.

Какво разбираме от тази новина?
1. Че нищо не остана от провъзгласената прозрачност.
2. Че и общинските му съветници са като него - некомпетентни и некадърни

11 март 2008

Бойко Борисов и 100-те му дни

От "Сега":

И 100 години явно няма да стигнат на Борисов
Първите 100 дни от втория мандат на кмета ясно показват, че с тези темпове София няма да се превърне скоро в европейска столица

Бойко, нашият кмет и ваш бъдещ министър-председател, чукна сто дни от второто си мандатстване като градоначалник на София. Този исторически факт сам по себе си няма фундаментално значение, тъй като генералът от Банкя никога не е бягал от Елба, че да му броим дните от завръщането.
От друга страна, всяка стъпка на Борисов и новия общински съвет на София има значение. По подразбиране. Защото 2 милиона души - столичани и приходящи жители на Перник, Кюстендил, София-област и т.н., които работят тъдява, в голяма степен зависят от решенията на Борисов и въпросния общински съвет.
За да се коментира какво е свършил Борисов, първо трябва да сме наясно какво очакваме да свърши той. За радост, поне проблемите на София са систематизирани и прономеровани отдавна. Те започват от автомобилното движение и инфраструктурата, минават през чистотата на въздуха и на улиците, опират до сигурността и завършват с надеждата за по-некорумпирано управление на града и по-прозрачно действие на общинските фирми.
По въпроса за трафика
Бойко още нищо не е свършил. Аз запомних едно - закани се да забрани левия завой на "Опълченска" и "Тодор Александров" - едно бъдещо решение, към което поради лични причини може да имам само смесени чувства. Сигурно е, че точно тази идея едва ли ще реши някакви големи транспортни проблеми на града. Сигурно е, че подобен тип действия, които аз не знам защо наричам пожарникарски, решават някакви локални проблеми - примерно как Бойко по-лесно да се изнесе за Банкя или главният архитект да се прибере в квартала. (Като казах главния архитект, та се сетих, как Петър Диков се закани да пресели всички стари и нови богаташи в района около "Възраждане". На тях вече не им се живеело под Витоша заради тъпия трафик, а той щял да им опразни сградите на министерствата в центъра, които щели да станат чудни жилищни сгради. Много се смях...)
В интерес на истината Бойко лансира, ама не отсега, няколко идеи за подобряване на инфраструктурата, които трябва да започнат да се реализират ето сега. С нетърпение чакам да започне да се копае пробивът на бул. "Славейков" например, както и подлезите под бул. "България" да се превърнат в скоростни трасета. Докато чакам тия чудеса, хвърлям по един поглед и върху метрото. Не знам колко сантиметра се издълбаха през тия сто дни, но съм сигурен, че на станция "Сердика" още виси мраморна табела, която ми напомня, че преди година и половина това метро трябваше да е подминало спирка "Юнак".
Така че по графа "Инфраструктура" оценката продължава да е лоша.
За съжаление, колите, които висят в задръстванията, са свързани с втория проблем - за чистотата, тъй като са
основен замърсител на столицата
Тази, които искат да превърнат "Кремиковци" в Дубай ли беше, в Лас Вегас ли беше, твърдят, че комбинатът ни трови повече, но моите скромни наблюдения показват, че той 1.) в момента просто се разпродава и 2.) поради първата причина, почти не работи.
В тия сто дни обаче заработи нов концесионер по чистотата. Уж всичко бе наред, уж общината и новият Вълк се побратимиха, пък накрая Георги Крумов написа шеметно писмо, в което ултимативно поиска 110 милиона лева повече пари, за да чисти нещо друго освен центъра. "За да се види разликата в сметопочистването"!!! Както мъдро разясни общинският съветник Петър Курумбашев онзи ден, в годишната задача на новия концесионер пишело, че булевардите вече ще се мият цели ДВА пъти годишно. Крумов знае, че това е малко. Той твърди, че може да ги чисти всяка седмица. Но за тая работа трябва да му се плаща допълнително, разбира се.
За сведение на столичани - общината и "Икуест" още не са се разбрали кой чисти покрай кофите за боклук. Още нещо - София потребява една трета от националния бюджет за снегосъбиране, но тези хора още не са се разбрали как и дали въобще ще почнат да се чистят малките улици в центъра...
Оценка по раздела за чистотата? Ниска ще е, докато телевизиите продължават да пускат репортажи за хвърчащи найлонови торбички и сметища в околоблоковите пространства.
По въпроса със сигурността в София, признавам, имах колебливо отношение. Имах до момента, в който десетки мутри не си спретнаха масов бой онази вечер в зала "Универсиада". След края на боксов мач между двама (единият бивш затворник, другият почти затворник) бодигардовете на Къро (този е наркобос) се сбили с някакви други бодигардове и станало страшно. Долф Лундгрен бил там, но избягал панически... Защо пиша всичко това? Защото си мислех, че в София проблемът с мутрите е почти решен. Нали поне две дузини си отидоха от тоя свят, а другите се изпокриха стреснати. Оказа се, че не била такава работа.
Още имало уши за рязане
Още трябва да се внимава, като се ходи на ресторант - да се изчезва за 60 секунди, ако мутри седнат на съседната маса, и да се заляга превантивно при всяко спиране на кола пред входа.
На всичкото отгоре през последните месеци избуя отново битовата престъпност. Кражби по апартаменти, причакване на баби в тъмните улички, пиянски свади... Аз поне мога да твърдя за кооперация в центъра, в която 4 апартамента бяха разбити в рамките на месец и половина. Затова въобще не се смях на статистиката, според която по 20 000 подобни престъпления има само протоколи за разпит на пострадалия и за оглед на местопроизшествието, и нищичко друго. Да, това си е проблем на МВР, но огромна част от тези престъпления стават именно в подопечната на Борисов неосветена и мръсна европейска столица. А и Бойко си има общинска полиция, която не мога да се сетя какво върши, пък и си назначи едно МВР-хора в общината - антитерористи, криминалисти, непукисти...
Всъщност какво да коментираме действията на Борисов и столичния общински съвет, след като през по-голямата част от времето общинарите не заседаваха, защото Бойко бе в чужбина по европейски дела.
За краткото време, в което се навърташе из столицата, кметът свърши няколко неща, но някак си ще бъде пресилено, ако те бъдат описани като положителни. Той НЕ уволни зам.-кмета по образованието Йорданка Фандъкова, която успя да предизвика гнева на всяка настояща и потенциална майка от http://www.bg-mamma.com/ покрай прецаканото онлайн записване на децата в детските градини.
За сметка на това уволни шефа на инспектората Гален Ганчев, но го направи така, както Иван Костов едно време уволни министрите си - без да каже за какво.
Накрая Борисовият общински съвет прие такива налози за старите автомобили, че годишният им данък веднага стана по-висок от цената им. Добре, че всичко това се оказа незаконно, та беше отменено след една нощ размисъл. В резултат на обърквацията се наложи бюджетът на столицата да бъде шит няколко пъти, за да се стигне до някакъв баланс. Сега чакаме съдът да се произнесе дали да ги плащаме и тия данъци.
Сто дни са нищо работа. Сигурно са миг от вечността, която предстои Борисов да прекара във властта. Работата е там, че с тези темпове на растеж, които Борисов предлага на София, може би и сто години няма да стигнат, за да добие градът образа на европейска столица. Така че лично според мен - потомственият земеделец, настоящ лидер на десницата и добър приятел на някои отговорни социалистически другари, трябва да започне да работи. Нещата трябва да се случват. Приказките вече само вредят.

Какво разбираме от тази статия на Петьо Цоков?
1. Че Бойко не иска да прави нищо в София.
2. Че целта му е да стане премиер, за да може да продължи да праща SMS-и, подписани от Кумчо Вълчо.
3. Че е един некадърник. Не Петьо Цоков, а Бойко Борисов.

10 март 2008

Бойко Борисов и неговите 800 дни

Добро утро, София!
Или как с мнозинство Борисов пак не може да реши нито един проблем
от Ивайло Йонков, общински съветник от групата на ДСБ в Столичния общински съвет


След изминалите 100 дни от втория мандат на кмета Бойко Борисов изводът е, че с или без пълно мнозинство, той отново не може да реши нито един от проблемите на София. Неговото “ново“ начало беше белязано от пълна политическа неграмотност и страх от поемането на отговорност - пародия на политика, театър на позиции.
Вторият мандат на кмета започна с грандиозен скандал при разпределението на 30 милиона лева бюджетен излишък на София. Тези пари бяха раздадени непрозрачно и трябваше да бъдат похарчени само за 12 дни. Една трета от излишъка бе предоставен за ремонт и строеж на пътища, други 5 млн. лева бяха дадени за “изтласкване” на сняг.
Какво стана с тези пари? Подобрена пътна инфраструктура няма, сняг до края на 2007 г. не валя, а още по-очевидно е, че няма как тези средства да се похарчат за 12 дни. Нещата се случиха наистина “перфектно и прозрачно” и то “гарантирано от ГЕРБ“. Въпреки критиката към правителството за харченето на излишъка, партията на Борисов се оказа много по-добър ученик, използвайки схемите на тройната коалиция.

“Контрол“
След 800 дни от кметуването на Борисов, изпълнителният директор на общинското дружество “Трамкар” Христоско Вретенаров призна, че по време на мандата на сегашния кмет е злоупотребявал със средства на предприятието в особено големи размери.
Това доказа, че кметът и подчинената му администрация не са упражнявали предвидения в законодателството контрол над общинските търговски дружества. Настояването на ДСБ да се предприемат незабавни мерки за проверка на финансовото състояние и дисциплина във всички търговски дружества на общината след случая "Трамкар”, доведе единствено до смяната на всички директори на столични дружества с верни на “обръча” на Борисов.
Трета година лидерът на ГЕРБ е кмет и все още няма осъден служител. Това означава, че всичко в общината е “наред и под контрол”.
Кметът не се справи с контрола над концесионера по времето на единствения снеговалеж този сезон и това доведе до снежна блокада на града. Бяха почистени 3% от пътните артерии в София при 15 см снежна покривка. Седмици след снеговалежа кварталите останаха непроходими. Снегът не беше извозен, а изтласкан, бяха изсипани тонове сол, които съсипаха малкото останала зеленина в София.
Гласуването на годишната задача "Чистота” от ГЕРБ без критерии и без да се знае кой е изготвил задачата, изправя града пред огромен екологичен проблем. Въпреки че през 2007 г. бяха дадени 50 милиона лева, тоталната липса на контрол от страна на общината доведе до глоби от само 58 хиляди лева, наложени на концесионери. Тази година фирмите, които почистват града ,ще усвоят близо една трета повече пари без никакви гаранции, че София ще бъде по-чиста.

“Политика“
Гласуването на второто допълнително споразумение към договора между Столична община и “Софийска вода” показа, че кметът не може да отстоява политически си решения. По време на срещата с концесионера кметът и неговите съветници защитаваха софиянци и показаха позиции, но при гласуването отстъпиха в полза на концесионера. Договорът със "Софийска вода" не е в полза на софиянци. С подкрепата на ГЕРБ “Софийска вода” ще реализира огромни печалби при нищожни инвестиции.
След оповестяването на агентите сътрудници на бившите комунистически тайни служби, Бойко Борисов не зае твърда позиция и не изтегли доносниците от общината. Така ГЕРБ се оказа с най-много доносници в столичния парламент. Борисов подкрепи Минко Герджиков и го остави на зам.-кметския пост, когато стана ясно, че и той е сътрудничил за службите.
През тези 100 дни станахме свидетели и на поредния скъпоплатен провал на управляващите Столичната община, който струва на софиянци 383 549.15 лева. Сайтът за регистрация в детските градини в София се срина. Виновни няма, парите ги няма, местата в детските градини ги няма, но отново има празни обещания за 15 нови детски градини до края на годината.

“Стратегия“
На 6 март кметът Борисов и съветниците му гласуваха бюджета на София, който предвижда увеличение на данъците, увеличение на таксите, големи скрити резерви, липса на контрол, липса на стратегия, влошаване на състоянието на публичните услуги и липса на програмно бюджетиране.
Бюджетът, приет от мнозинството, не може да реши нито един от проблемите на града. Това са дупките по улиците и разбитите тротоари, задръстванията и проблемите в градския транспорт, паркирането, бездомните кучета, мръсотията и буренясалите градинки, незаконното строителство.
В този бюджет не се вижда финансово планиране, а това е пътят за постигане на целите. Но не виждаме и целите - къде и как ще е София след 5, 10, 15 и повече години?
Политиката на повишаване на данъци и такси при липса на контрол при харченето им и трупането на излишък не съответства на дясната политика, която ние от ДСБ защитаваме. Бюджетът гарантира финансовите интереси единствено на концесионерите и фирмите, с които общината е договорно обвързана.
Непрозрачно раздаване на излишъка, продължаващи злоупотреби в общинските предприятия, партийни назначения в бордовете, пробити обещания за огромни разкрития и злоупотреби, снежната блокада на София, Софийска вода, чистотата на града, детските градини, софийският бюджет, липсата на контрол,...столицата загуби 800 дни, звучи познато, нали?
Добро утро, София.

Какво разбираме от тази статия, публикувана в "Медиапул"?
1. Че вече и на общинско ниво се намират политици, които изкарват наяве далаверите и некомпетентността на Борисов.
2. Че точно ДСБ да го критикува е малко странно, но г-н Йонков не е от известните членове на ДСБ и неговото мнение теьи.

03 март 2008

Обикновен цинизъм: Бойко Борисов

Днес Бойко Борисов постигна един невиждан до този момент връх. Връх по цинизъм. Убедете се сами:
Рано сутринта Бойко Борисов издаде заповед, с която забрани "всички прояви на територията на София, в това число и заплануваните мероприятия по повод 3 март". "Днес, когато десетки семейства загубиха децата си и са покрусени от мъка, а други продължават да търсят своите близки и да се молят за тях, е грях да се чакат изследвания и ДНК-експертизи, за да се обяви национален траур", заяви Борисов, цитиран от агенция "Фокус". Той добави, че е очаквал държавните власти сами да отменят тържествата.
Националният празник трябва да се проведе по всички онези традиции, които са утвърдени през 130-те години от Освобождението на България, коментира Георги Първанов веднага след като прие почетната рота на паметника на Незнайния воин. Той заяви, че се надява информацията за ограничителната заповед на Борисов да е преувеличена, защото му звучала нелепо. "Какво да отменим? Да отменим вдигането на националното знаме, панихидата, тържествения марш, с които отдаваме почти към паметта на онези войници от братските армии, както и на онези поборници от българското националноосвободително движение, които са жертвали живота си, попита президентът. Без да споменава името на столичния кмет, той заяви, че "тук има един стремеж да се заиграе с основателната болка и мъка на хората".
Минути по-късно чрез агенция "Фокус" Бойко Борисов отговори, че не издава заповеди срещу някого, но институциите трябва да си поемат вината за трагедията във влака София-Кардам. "Удивих се от това, че няколко дни се шикалкави на тази тема – ще скърбим, но след няколко дни. Ако някой счита, че е редно, когато хората са горели като факли и то по вина на държавата, през това време да се правят демонстрации, то аз мисля, че е грешка", каза столичният кмет. По думите му заповедта е напомнителна – "да подсети държавните институции". Пред "Дневник" Борисов коментира обвиненията на Първанов за заиграване с мъката на близките на жертвите с думите "Гузен негонен бяга".
В "Стандарт" пък кметът се изцепва: Не може да има такова лицемерие. Не може в неделя на университета да е спуснат черен флаг, а ден след това националното знаме. Скърбим за толкова загинали хора и все още търсят изчезнали. Днес ще празнуваме, а от утре ще страдаме! Или сме нация и когато ни се случи нещастие, го приемаме заедно със семействата на потърпевшите, или не лицемерничим пред хората и си правим празници и се играят хора и ръченици. Салютите и помпозността в случая и концертите надали са единственото средство да се зачете един национален празник. Когато БСП е на власт, винаги върху държавата се струпват нещастия.

Какво разбираме от тези съобщения?
1. Че за Бойко Борисов няма значение мъката на близките на загиналите осем души, от които само шест са известни в момента.
2. Че той издава "напомнителни заповеди", защото иска да бъде осветен от медиите, за да се види колко е "загрижен" за мъката на хората, без да го интересува, че само допринася още повече за тази мъка.
3. Че за него пожарът е, разбира се, по вина на държавата. Да не помислите, че е по вина на неговите колеги от противопожарна безопасност, които трябва да се грижат за осигуряване на план за евакуация не само от вагоните на БДЖ, но и от всички места, на които се събират хора.
4. Че цинизмът на тази въпиюща некомпетентност и неграмотност, на това мутроподобно лице с вулгарен речник няма граници.
5. Че на Бойко математика му куца смятането, защото между "осем" и "десетки" има разлика от около 42; правилото е, че "десетки" се използва за числа над 50. Но това е малка подробност, за която журналистките няма да му придирят; за тях е по-важно да получат SMS, подписан от Кумчо Вълчо (ака Бойко Борисов).
6. Актуализирано* след излизането на вестник "Сега": Инцидентът обаче не попречи на Борисов да отиде на високосен бал в резиденция "Бояна" същия ден.
7. Борисов забравя, че и той самият е на власт - при това в най-големия град на България. И беше избран за депутат, но се отказа самичък от "двете си депутатски места". И след като е дезертирал веднъж, не си струва да се прави на мъж, защото очевидно не е.

Забележка: След новината от "Сега" не мислите ли, че е време да се сложи точка и на темата за наглостта на милиционера Борисов? Няма ли медии и хора в България, които да популяризират тази дебелащина и гьонсуратлък? Или не само журналистките са му кацнали в скута?

02 март 2008

Бойко и вятърът

От Столична община:
Поради очаквания силен вятър тази вечер, кметът на София Бойко Борисов призовава столичани да отстранят неукрепените предмети от балконите си, както и да не оставят отворени прозорците на жилищата и офисите си.

Какво разбираме от това?
1. Че Бойко Борисов се грижи за столичани.
2. Че не е виждал на какво приличат балконите - складове.
3. Че не знае, че е в правомощията на кмета да предложи наредба за изискване за външния вид на сградите, в която може да залегнат и елементарните правила за безопасност.

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).