14 октомври 2008

Бойко Борисов и ЕНП

Наш читател е пуснал тази информация:


“Дойче веле” (цитиран във "Фокус")
Хайнц Брам: Европейската народна партия няма силен партньор в България

Германският канцлер Ангела Меркел се срещна наскоро с Бойко Борисов, а от щаба на ГЕРБ съобщиха, че могат да разчитат на пълната подкрепа на германските християндемократи.
Коментар на политолога д-р Хайнц Брам пред българската редакция на “Дойче веле” .

"Дойче веле”: Как си обяснявате подкрепата на германския Християндемократичен съюз?
Х. Брам: Европейската народна партия /ЕНП/ няма силен партньор в България. СДС се разцепи сам и вече не представлява сила. Надеждата е, че ГЕРБ може да бъде заместител. Ясно е също така, че в ХДС и ЕНП в продължение на дълго време имаха съмнения относно ГЕРБ и Бойко Борисов, но очевидно някога е било взето решението, да се застане по-силно зад ГЕРБ. ОТ ЕНП очевидно предполагат, че ГЕРБ ще може да бъде така оформен и повлиян, че да отговаря на европейските стандарти. От друга страна съм учуден, че в Берлин и другаде явно не знаят, че със собствените си интервюта Бойко Борисов се показва в доста съмнителна светлина, но там явно си затварят очите за всичко това.
“Дойче веле”: Д-р Брам изразява съжаление, че ДСБ и СДС не получават вече онази популярност, която са имали преди. Поради това - според него - в Берлин и Брюксел явно вярват, че ще могат постепенно да превъзпитат ГЕРБ до пълноценна консервативна сила. Според Хайнц Брам в ЕНП вече са преглътнали и групировката на Берлускони и очевидно смятат, че броят на местата в Европарламента е по-важен.
Х. Брам: Признавам, че съм потресен от това, че така лековато се пропускат някои неща, които говорят съвсем ясно срещу Бойко Борисов. Онова, което се чува от устата му, когато не успява да се контролира, не са високите политически стойности, които винаги са били преследвани от ХДС в Германия, но и в България. Консервативни стойности означава, например, че не може да се изразяваш така недодялано като Борисов, когато например обяснява, че Доган е основната цел на неговата политика и че иска да го извади от политическата сфера. Борисов си позволява език, който един политик иначе не би трябвало да си позволява. Той почти нищо не чете и е силно зависим от своите съветници, които понякога очевидно му дават добри съвети, понякога обаче явно надделява неговата собствена линия. Преди ХДС беше силно свързан с така наречените християнски стойности и една консервативна линия на поведение - подобни неща не могат да се открият у Бойко - наскоро беше сниман с една лентичка на ръката, която трябвало да го пази от черната магия на социалистическата партия. За какви християнски стойности може да става тук дума?
“Дойче веле”: Очаква се следващото правителство да бъде съставено от Бойко Борисов. Добре или зле ще е това за страната - според вас?
Х. Брам: Досега не съм можел да установя, Бойко Борисов да има цялостна, последователна програма. И като кмет той не успя да постигне нещо съществено. Улиците са пълни с боклук и не са в най-добро състояние. Обещанията му са обикновено са по-големи, отколкото може да изпълни. Учудващо е обаче, че независимо от всичко това, за някои Бойко е спасител. Някои хора виждат в него само прекрасно сложения мъж, а не това, дали има политически цели и дали изобщо е в състояние да ги постигне. Удивително е, че вярват, че изобщо може да постигне нещо, независимо от това, че като кмет той не можа да докаже качествата си. Това е наистина удивително, но очевидно е част от българската политическа култура, че не се гледа твърде много към програмите, а просто се свързват определени очаквания с определени личности. Така беше навремето със Симеон, така може би ще стане и сега.

Какво разбираме от това интервю?
1. Че в Европа има хора, които виждат скритата същност на Борисов.
2. Че в България думите му не се цитират във вестниците.
3. Че в ЕНП се интересуват повече от петимата депутати на Борисов, отколкото от същността на политиката му.
4. Че Борисов е не само некомпетентен като кмет, но вярва в черни магии, има добре сложено тяло, но не чете.

Няма коментари:

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).