04 октомври 2008

Бойко Борисов и публичният дебат със Станишев

Днес премиерът Станишев каза, че е готов да излезе на публичен дебат с Борисов:

Премиерът Сергей Станишев заяви, че е готов да излезе на дебат по всички теми с лидера на ГЕРБ, категоричен бе Станишев. По думите му кметът на София е "оревал орталъка", че няма пари, а всъщност София не може да похарчи бюджета си. Не разбирам ревността на кмета на Столична община по отношение на отбелязването и честванията на 100-годишнината от Независимостта на България, каза Станишев. Той бе помолен за коментар на изказване на кмета на София Бойко Борисов, че прокуратурата трябва да се занимае с премиера заради клиповете за 100-годишнината. По думите на премиера Станишев - "по време на отбелязването на независимостта на 22 септември, доколкото си спомням, той не беше в България и не участваше в тези национални чествания, а предпочете да решава своите партийни задачи в чужбина".
В отговор кметът на София и лидер на ГЕРБ посочи: "Аз се надявам, че с тази заявка за публичен дебат той има предвид, че отиваме на предсрочни избори, защото дебати се правят преди избори, а не по време на управлението.

Какво разбираме от тези разменени реплики?
1. Че Бойко Борисов се притеснява от публичен дебат с премиера и затова отговаря с общи приказки и въпроси, които той самият не разбира.
2. Че Станишев легитимира Борисов като човек, с който може да се дебатира сериозно.
3. Че Бойко няма да се съгласи на публичен дебат, защото тогава ще лъсне неговата истинска същност на некомпетентен кмет и политик.

Актуализирано в неделя, 05.10.2008 г.: Бойко Борисов прие да има дебат, като заяви, че това е знак, че Станишев го смята за равен със себе си.
Коментар: Борисов бе толкова доволен от това си мнение, че не се досети, че по този начин издава тайното си желание да бъде признат за равен от Станишев. Ако беше малко по-умен, щеше да каже, че Станишев още не е достигнал нивото на самия Борисов. По този начин Бойко попадна в ловко поставения му от Станишев капан. Нещо повече - Борисов изглежда не е бил запознат, че Станишев му отправи поканата на прес-конференция след пленума на ВС на БСП, когато той говореше в качеството си на председател на БСП, а не като премиер и беше отправена към "неформалния или формалния" лидер на ГЕРБ.

3 коментара:

Анонимен каза...

Публикувано на страницата на информационна агенция "Фокус" - (www.focus-news.net):

“Дойче веле”
Хайнц Брам: Европейската народна партия няма силен партньор в България

Германският канцлер Ангела Меркел се срещна наскоро с Бойко Борисов, а от щаба на ГЕРБ съобщиха, че могат да разчитат на пълната подкрепа на германските християндемократи. Коментар на политолога д-р Хайнц Брам пред българската редакция на “Дойче веле” .

"Дойче веле”: Как си обяснявате подкрепата на германския Християндемократичен съюз?
Х. Брам: Европейската народна партия /ЕНП/ няма силен партньор в България. СДС се разцепи сам и вече не представлява сила. Надеждата е, че ГЕРБ може да бъде заместител. Ясно е също така, че в ХДС и ЕНП в продължение на дълго време имаха съмнения относно ГЕРБ и Бойко Борисов, но очевидно някога е било взето решението, да се застане по-силно зад ГЕРБ. ОТ ЕНП очевидно предполагат, че ГЕРБ ще може да бъде така оформен и повлиян, че да отговаря на европейските стандарти. От друга страна съм учуден, че в Берлин и другаде явно не знаят, че със собствените си интервюта Бойко Борисов се показва в доста съмнителна светлина, но там явно си затварят очите за всичко това.
“Дойче веле”: Д-р Брам изразява съжаление, че ДСБ и СДС не получават вече онази популярност, която са имали преди. Поради това - според него - в Берлин и Брюксел явно вярват, че ще могат постепенно да превъзпитат ГЕРБ до пълноценна консервативна сила. Според Хайнц Брам в ЕНП вече са преглътнали и групировката на Берлускони и очевидно смятат, че броят на местата в Европарламента е по-важен.
Х. Брам: Признавам, че съм потресен от това, че така лековато се пропускат някои неща, които говорят съвсем ясно срещу Бойко Борисов. Онова, което се чува от устата му, когато не успява да се контролира, не са високите политически стойности, които винаги са били преследвани от ХДС в Германия, но и в България. Консервативни стойности означава, например, че не може да се изразяваш така недодялано като Борисов, когато например обяснява, че Доган е основната цел на неговата политика и че иска да го извади от политическата сфера. Борисов си позволява език, който един политик иначе не би трябвало да си позволява.Той почти нищо не чете и е силно зависим от своите съветници, които понякога очевидно му дават добри съвети, понякога обаче явно надделява неговата собствена линия. Преди ХДС беше силно свързан с така наречените християнски стойности и една консервативна линия на поведение - подобни неща не могат да се открият у Бойко - наскоро беше сниман с една лентичка на ръката, която трябвало да го пази от черната магия на социалистическата партия. За какви християнски стойности може да става тук дума?
“Дойче веле”: Очаква се следващото правителство да бъде съставено от Бойко Борисов. Добре или зле ще е това за страната - според вас?
Х. Брам: Досега не съм можел да установя, Бойко Борисов да има цялостна, последователна програма. И като кмет той не успя да постигне нещо съществено. Улиците са пълни с боклук и не са в най-добро състояние. Обещанията му са обикновено са по-големи, отколкото може да изпълни. Учудващо е обаче, че независимо от всичко това, за някои Бойко е спасител. Някои хора виждат в него само прекрасно сложения мъж, а не това, дали има политически цели и дали изобщо е в състояние да ги постигне. Удивително е, че вярват, че изобщо може да постигне нещо, независимо от това, че като кмет той не можа да докаже качествата си. Това е наистина удивително, но очевидно е част от българската политическа култура, че не се гледа твърде много към програмите, а просто се свързват определени очаквания с определени личности. Така беше навремето със Симеон, така може би ще стане и сега.

Анонимен каза...

Вестник "СЕГА", 9 окт.2008 г.
"Станишев покани Борисов да поиграят тв кеч"
....
Каква "истина" очаквате да родят премиерът на едно правителство, обезверило с корупцията си виделия на всичко Брюксел, и един кмет, който от милион и едно предизборни обещания за три години сбъдна половин обещание.
....
Логиката вероятно е следната - премиерът е доста по-интелигентен, както сам подметна, а генерала трудно прави разлика между бюджетен излишък и неусвоени средства. Няма ден, в който Борисов да не се излее срещу правителството, без някой да му опонира, затова челен сблъсък би оголил наизустения му популизъм. От друга страна човекът-партия е най-уязвим в лично качество, подмятания от рода на "Папата Римски или Исус Христос е виновен за ситуацията с боклука" наистина го нервират. И ето, Станишев внесе изненада, настъпи опонента, последният докато пита съветниците си, се пообърка..

Анонимен каза...

"Кеворк проговаря", изд. millenium, 2008, стр.263
"Сигурно вече ръмжи срещу мен, но е факт, че медийният му образ (на б.б., б.м.)живее твърде самостоятелно и независимо от него. Той се превръща в обитател на собствените си отражения. Накрая може би ще дочака телевизия, която ще започва програмата си с "Добро утро г-н Б.Б." и ще я завършва с "Лека нощ, господин Б.Б.", както се обръщаха навремето към Енвер Ходжа. Сетне ще свали вратите на кметството, да не би зад тях да се крие някой заговорник."

Ще добавя "с днешна дата".
Бареков: Добро утро г-н кмете (може и г-н генерал)
б.б.: Добър ден. Попитай Станишев, ако вече е станал...
Не ви ли втръсна простотия?

Защо е създаден този блог

Прочетете повече за Бойко Борисов тук. Някои от неговите официално регистрирани в "Държавен вестник" съдружници: Румен Николов ("Пашата"), член на СД на "Интербулпред" АД; Алексей Петров, съдружник в "Будоинвест" ООД, съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества "Аполо и Болкан", ЗК "Спартак" и ЗКА "Левски Спартак"; убитият Тодор Толев, съдружник в Ти Би Ай - 97"...

Кои сме ние

Някои от авторите в този блог са избрали да публикуват материали с имената си, а други - с псевдоними. Към 15-и август 2007 г. тук пишат 6 души. През 2014 г. съставът ни намаля - някои са в чужбина, други се отказаха, но ние търсим автори (вижте горе вдясно).